dilluns, de febrer 22, 2016

Dret de rebel·lió

Locke defensa el dret a la rebel·lió contra el poder, quan aquest no assumeix o compleix el que ha promès en el suposat pacte pel qual vivim en societat.

Poseu exemples sobre casos en els que creieu que és lícit obeir el poder, o casos on és un dret desobeir-lo i fins i tot casos en els que cal anar contra ell en forma de rebel·lió. Discutiu quan no estigueu d'acord

Podeu inspirar-vos en les imatges d'aquest video que il·lustren la cançó de Pedro Guerra "contra el poder".



divendres, de febrer 12, 2016

Bola de neu

John Locke utilitza l'exemple de la bola de neu per demostrar que el que percebem no són objectes, sino qualitats concretes dels objectes que nosaltres sintetitzem en la nostra ment creant els conceptes. Per això quan diem que estem veient una bola de neu realment el que volem dir és que estem rebent una informació sobre un color, una forma, una textura i una temperatura, i que tot junt ho anomenem "bola de neu". Tot i que la bola de neu és en el nostre cap, per dir-ho així, diem que és la propia bola de neu la que ens envia la informació que nosaltres sintetizem per crear el concepte bola  de neu. Com és possible això? No és una paradoxa? Existeix o no existeix la bola de neu?


Comprendre alguna cosa.

Diuen que Einstein va dir que si pots explicar una cosa a la teva àvia és que l,entens bé. A part delmissatge  masclista (podria haver dit avi) i de que no sabem si és veritat que ho va dir, la frase ens serveix per preguntar-nos algunes coses:

-què vol dir comprendre una cosa?
-és el fet d'explicar-la el que demostra que la comprenem?
-com més simple l'expliquem, més la comprenem?
-què diria de la frase Descartes, ell que estava tant preocupant en comprender-ho tot amb claretat i d'explicar-ho metòdicament?