dilluns, de febrer 22, 2016

Dret de rebel·lió

Locke defensa el dret a la rebel·lió contra el poder, quan aquest no assumeix o compleix el que ha promès en el suposat pacte pel qual vivim en societat.

Poseu exemples sobre casos en els que creieu que és lícit obeir el poder, o casos on és un dret desobeir-lo i fins i tot casos en els que cal anar contra ell en forma de rebel·lió. Discutiu quan no estigueu d'acord

Podeu inspirar-vos en les imatges d'aquest video que il·lustren la cançó de Pedro Guerra "contra el poder".



24 comentaris:

Jordi Gorjón ha dit...

Un dels cassos més clars on podríem rebel.larnos en contra de l'estat i, fins i tot, arribar a desoberir-lo, és el cas de la corrupcció, ja que hi ha molts polítics o càrrecs importants d'empreses privades que han o estan robant. Amb la qual cosa aquí tindríem el dret a rebel.larnos, ja que la societat és la que acaba pagant tot allò que els polítics s'han emportat.

Andreu de Miguel ha dit...

Trobo que un dels casos on podem desobeir les lleis és en algunes qüestions morals. La concepció de les societat, constitucions/lleis estan fetes amb la premissa de cuidar de l'ésser humà dels altres éssers humans: robatoris, assassinats, estafes... Per això l'estat no té dret a dir el que si que puc consumir i el que no. L'estat no pot dir que jo no he de consumir cocaïna i me la té que prohibir o LSD o qualsevol altre droga. De la mateixa manera que l'estat no hem pot obligar a dur a terme una dieta sana o fer exercici, que seria millor per mi sense cap mena de dubte, però jo decideixo al cap i la fi.
Tot això comporta un debat més gran, que és el dels límits. Fa pocs dies hem viscut a Espanya un espectacle lamentable amb el cas dels titellaires, amb un intent absurd per limitar la llibertat d'expressió i ficar merda a Podemos de passada. La llibertat d'expressió hauria de ser absoluta, per molt de mal que pugui fer a algú ja que no sabem on ficar els límits.
Com ha dit el Jordi Gorjón la corrupció també però en aquest cas s'ha de realitzar un canvi de govern (anar contra ell) mentre que en els altres dos casos només necessitem que la majoria no segueixi les lleis que limiten les coses esmentades.
Casos on obeir-lo serien per exemple amb les penes d'assassinat i lleis que respectin la llei natural que Locke anunciava (el respecte és un tema complicat, pel que he comentat sobre la llibertat d'expressió, i considero que alguns estaran a favor de que el més important la llibertat i d'altres que el més important és el respecte).

Sendoa Otaduy ha dit...

Tal i com diu Locke, el contracte (pacte) del qual ell parla, en qualsevol moment que no es compleixi alguns dels drets pactats la societat, el poble des del meu punt de vista sempre tindrà motius suficients per tal de rebel·lar-se contra el sobirà sigui pel motiu que sigui.

Un dels casos i dels més actuals d'avui en dia, com ha dit el Jordi és la corrupció un asumpte que ens persegueix diàriament a causa del sobirà, al qual em recolzat en tot moment i que també l'hem votat però, no esta complint tot allò que ens prometia i a sobre ens roba diners que són nostres, de tota la població. Amb aquests casos de corrupció s'haurià d'acabar ràpidament a través d'una rebel·lió de tots els espanyols pels carrers manifestant el nostre descontentament contra el sobirà i demanant el canvi d'aquest al poder.

Jordi Gorjón ha dit...

Jo no estic del tot d'acord amb algunes coses que ha citat anteriorment el sr.Andreu de Miguel. Ja que;
En primer lloc, crec que l'estat no només ha de protegir al ciutadà de la resta dels ciutadans
sinó que també l'ha de protegir d'ell mateix. Per això, l'estat considera que prohibint les drogues també està protegint al ciutadà del seu auto-consum. En aquest cas també hi ha excepcions on la droga és legal. Per exemple en l'àmbit terapèutic.
En segon lloc, quan consumeixes qualsevol droga en la via pública també a l'hora estàs atemptant contra la salut de quasevol ciutadà que estigui en la via pública. Amb la qual cosa l'estat sí que està protegint al ciutadà de la resta de ciutadans.

Sendoa Otaduy ha dit...

Respecte el que diu l'Andreu sobre els assesinats estic totalment d'acord amb ells que s'ha d'obeir, però matitzant sobre que per tal de dur a terme aquesta pena s'hauria de demostrar amb anterioritat qui es realment el culpable, ja que em vist molts casos de gent que ha sigut condenada sense tenir res a veure amb l'assesinat.

Daniel Cole ha dit...

Jo estic d'accord amb el Sr.Jordi Gorjón sobre la protecció d'altres ciutadans quan un de proper consumeix drogues ja que n'hi han que produeixen efectes secundaris on la persona que ha consumit la substància es posa de manera violenta i aixó és perillós sobretot a llocs com els Estats Units on moltes persones tenen armes, mentre que el control sobre l'alimentació de cada persona no posa en perill a ningú.

Jordi Gorjón ha dit...

Jo no havia pensat en el que havia citat el Sr. Dani Cole però encara aixì estic totalment d'acord. En el context en el que hem referia era que quan un ciutadà consumeix qualsevol tipus de droga pot afectar a la resta de ciutadans en quan a l'olor, a la influència en els nens petits,… Però com molt bé el Sr. Dani Cole també explica, un ciutadà que hagi consumit molta droga pot reaccionar de manera violenta envers a la resta de ciutadans. Aquesta és una altra manera d'afectar a la salud pública

Unknown ha dit...

Locke afirmava que l’Estat neix d’un pacte social (contractualisme polític), però que no deriva de la guerra de tots contra tots (tesi de Hobbes), sinó de la necessitat de protegir la propietat privada i més en general del que Locke anomena els bens civils, que quan ningú no mana sempre estan més desprotegits. Inicialment els homes vivien en grups en plena i feliç igualtat (sota la llei natural) però posteriorment per sobreviure millor s’adonaren de la importància de la individualitat, del control de si mateixos.
El govern ha de permetre protegir els drets naturals de tots i de cadascú sense que ningú no faci mal a altre.
Sovint, per incomplir la llei s'apel•la a un altre dret superior, el dret a la desobediència, o el dret de rebel•lió en la seva expressió més radical. Aquí hem de distingir, en realitat, dues desobediències diferents, una "tova" que cap dins de la pròpia llei, com quan s'estableixen causes que eximeixen de la responsabilitat penal (defensa pròpia, estat de necessitat) o justifiquen una objecció de consciència, casos extrems de conflicte de drets que permeten desobeir algun precepte sense ser castigat per això, i una altra "dura" que no cap dins de la llei, es tracta pura i simplement d'incomplir-la.

Unknown ha dit...

Yo no estoy del todo de acuerdo con ciertas cosas que ha comentado Andreu de Miguel. En primer lugar, el hecho de prohibir las drogas está protegiendo al ciudadano de su auto-consumo. En este caso también hay excepciones donde la droga es legal. En segundo lugar, cuando consumes cualquier droga en la vía pública al mismo tiempo también estás atentando contra la salud de cualquier ciudadano. Con lo cual el estado sí está protegiendo al ciudadano del resto de ciudadanos.

Andreu de Miguel ha dit...

No comentaré el que ha dit el Dani ja que els EE.UU són un món apart.
Ma'agradaria saberen en quina part del meu comentari defenso l'ús de drogues en les vies públiques. I sobre el que diu el Jordi de que l'estat t'ha de protegir de tu mateix... la concepció de l'estat no és aquesta. Per cert, em fa gràcia que evitis parlar de l'alcohol i el tabac per entrar en contradiccions. Espero resposta.
Una duda Edu, ¿Tan malas para la salud son las drogas ilegales?

Unknown ha dit...

Començant amb les drogues que és del primer que he vist penso que està bé que l'Estat en prohibeixi el consum, drogar-te no nomes et perjudiques a tu mateix,(allà tu el que facis amb la teva vida, és el teu problema), més important encara perjudiques els demés i poses en perill la seva integritat.
El dret de rebel·lió és totalment necessari. Quan hi ha una injustícia com és el cas de molts països musulmans on les dones viuen gairebé sense drets o molts països africans on la població viu en condicions infrahumanes i els governants viuen com reis i així molts casos més.

Unknown ha dit...

Estic totalment d'acord en que aqest tipus de govern no mereix cap recolzament y que sería necesari una rebelió perquè com esmenta Locke quan el pacte que es reciproc es incomplit per una de les dues parts aquest queda suspès y seria necessari trobar a Base de votació majoritaria un nou cos polític

Unknown ha dit...

Quan el poder polític escollit per nostres mateixo o la gran majoria de la población no compleix les nostres peticions com a ciutadans, aquest poder no esta complint part del pacte establert per tots dos bandols, així quan això succeeix cal una manifedtació o bé per aclamar les nostres necesitats y que aquets actuïn o bé per dissoldre el cos politic y anomenr un altre.
Per exemple a dia d'avui la gran majoria de la població espanyola estat en ddecontent amb la política que es porta a terme y fins les hores les uniques.manifestacions de v descontento no han siguit prou per cambiar el poder, llavors considero que hauria d'haver una rebelió profunda i seria per realment cambiar el que no ens agrada.

Unknown ha dit...

Quan el poder polític escollit per nostres mateixo o la gran majoria de la población no compleix les nostres peticions com a ciutadans, aquest poder no esta complint part del pacte establert per tots dos bandols, així quan això succeeix cal una manifedtació o bé per aclamar les nostres necesitats y que aquets actuïn o bé per dissoldre el cos politic y anomenr un altre.
Per exemple a dia d'avui la gran majoria de la població espanyola estat en ddecontent amb la política que es porta a terme y fins les hores les uniques.manifestacions de v descontento no han siguit prou per cambiar el poder, llavors considero que hauria d'haver una rebelió profunda i seria per realment cambiar el que no ens agrada.

Unknown ha dit...

Antes de todo Andreu, di NO a las drogas.
Pero estoy totalmente de acuerdo con lo que dices sobre que en teoría las leyes están para proteger a los ciudadanos, pero lamentablemente lo que hacen es utilizar las leyes en beneficio propio para robar aún mas dinero. Por ejemplo los radares de tráfico, que los colocan en sitios donde no hay tanto peligro de accidentes, pero que acaban multando a mas gente y por lo tanto se llenan los bolsillos, en lugar de ponerlos en lugares para evitar o reducir accidentes.

Andreu de Miguel ha dit...

Hipócritas.

Raul aroca ha dit...

Yo estoy de acuerdo en hacer rebelion como dice locke siempre i cuando esta rebelion nos lleve a algo mejor i siempre intentando que la rebelion sea lo mas pacifica posible

Raul aroca ha dit...

Andreu aixo que dius esta molt be pero abans de fer una manifestacio crec que seria convenient tenir una alternativa adecuada no fer una manifestacio per fer i sense sentit per despres posar a algur que saps que ho fara igual per aixo no perdo el temps manifestanme

Maria ha dit...

Com diu Locke hi ha un pacte recíproc, és a dir, s'ha de complir tant pel que governa com pels que són governats i si una d'aquestes parts no ho fa aquest pacte es trenca i és aqui on apareix el dret de rebel·lió.

Avui en dia, un dels motius pel qual s'esta utilizant aquest dret és per la corrupció, com ja han esmentat alguns dels meus companys. Tal i com deia Locke és un pacte recíproc, per tant en aquest cas els que governen no ho estan complin, és per això que tenim tot el dret a utilitzar el dret de rebel·lió.

Daniel Cole ha dit...

Jo crec que el dret de rebel·lió sempre hauria d'estar permès però amb moderaciò ja que no és bo que hi hagi violencia forta nomès perqué politics menteixin però si crec que podria haber-hi rebel·lions pacifiques per poder cambiar les coses amb el minim nombre de casualitats.

Jordi Gorjón ha dit...

En primer lloc, estic totalment d'acord amb el que ha citat Alejandro Cuberos sobre els radars, ja que molts d'ells estan situats en llocs on no hi ha cap tipus de perill es a dir per treure o robar diners a la gent. En segon lloc, el que ha citat L'Andreu de Miguel sobre si los drogues són tant dolentes, doncs Andreu clar que totes le dorgues són dolentes depenen del seu tipus de us.

gonzalo R ha dit...

Como dice Mica en uno de sus comentarios, creo que, ya que el poder político es elegido por nosotros, creo que tenemos derecho a manifestarnos si estan haciendo algo mal o algo que no le gusta a la mayoria de ciudadanos. Al igual que nosotros los hemos elegido a ellos para que manden, creo que también seria conveniente poder elegir algo más que a un partido politico que nos diga lo que tenemos que hacer, que para eso estamos en una democracia!

Noèlia Vidal Diaz ha dit...

Yo concuerdo con Locke en cuanto al derecho de rebelión. Si a los que hemos cedido algunos de nuestros derechos, para que protejan los más importantes como la vida, libertad y propiedad privada, no lo están haciendo bien, tenemos derecho a manifestarnos y rebelarnos en contra. El gobierno sirve a los ciudadanos y no al revés. Cosa que obviamente en muchos países y en el nuestro no pasa. En estos casos creo que es muy necesaria la rebelión, a poder ser de forma pacífica (pero es obvio que eso es un pensamiento muy utópico).
En cuanto a lo que ha comentado Andreu sobre la libertad de expresión, no estoy de acuerdo en que debería ser ‘’absoluta’’. Todos tenemos derecho a tener nuestras opiniones y manifestarlas y yo siempre voy a ser la primera en respetar la opinión de alguien, incluso aunque no sea la misma que la mía, pero tiene que haber un límite. Yo nunca respetaría una opinión que no respetase la existencia de alguien, que quitase libertad a alguien, que hiciese daño a alguien, etc. Por ejemplo, insultar.

Noèlia Vidal Diaz ha dit...

Me gustaría comentar también algo que considero estúpido, ya que se acerca una huelga estudiantil, y es el pedir al centro permiso para hacerla. Nunca lo he entendido muy bien. Que sí, que no te ponen falta y eso está muy bien, pero cuando se niega ¿por qué no la hacemos? ¿Es nuestro derecho no? Y también hablo por mí misma, que yo soy la primera que no falto. Es como si los obreros proletarios que se rebelaron en el siglo XX le hubiesen pedido a La Patronal si podían hacer la vaga. Eso nunca lo he entendido.
Y no me quiero meter mucho en el tema drogas, que se ha hablado bastante, pero desde mi punto de vista no todas las drogas ilegales deberían ser legales. Por ejemplo, con la marihuana no tengo ningún problema, pero con drogas como las que usan los violadores o la droga caníbal por ejemplo, ahí sí que debemos marcar un límite.