diumenge, d’abril 08, 2018

Una metàfora per la Filosofia

Una de les ensenyances de Nietzsche és recordar-nos el poder que té la metàfora per expresar la realitat millor que el llenguatge literal. Les metàfores fan servir imatges per parlar de les coses, com aquesta imatge ens por fer pensar en l'etern retorn i en la visió cíclica del temps. 

Recordem què és una metàfora. Segons el DIEC (Diccionari de la llengua catalana):

metàfora  f. [LC] [FL] [FLL] Figura retòrica que consisteix a emprar un mot que expressa literalment una cosa per a expressar-ne una altra que té una certa semblança amb aquella.


Els textos de Nietzsche en són plens: el martell, la dinamita, la mort de Déu, el super home, els senyor i l'esclau, les tres transformacions de l'esperit...

Us proposo proposo un repte: que definiu amb una metáfora què és per vosaltres la filosofia.

Només comptaran com a intervencions les entrades que siguin realment metafòriques.

22 comentaris:

Unknown ha dit...

En el meu cas, definiria la filosofia amb aquesta metàfora: la filosofia és un arbre, on cada fulla li pertoca un pensament diferent i el conjunt de totes aquestes es crea la filosofia.

Carlos cantos ha dit...

Jo crec, que una bona metàfora per definir la filosofia és: els coneixements són petits rius que van creixen i desemboquen a un gran mar de sabiduria.

Unknown ha dit...

La filosofía es como un conjunto de caminos con el mismo destino.
Es decir, todos los caminos hace referencia a los tipos de pensamientos que son muchos, y el destino es filosofar, lo que todos hacen en realidad.

Dayma Albella ha dit...

Se podria decir que la filosofia es el alimento del pensamiento

Unknown ha dit...

"La filosofía és per a la vida, com l'escola per a un infant", en el sentit de que et fa madurar i t'ajuda a construir el teu criteri propi.

Unknown ha dit...

La filosofia és com l'aigua per la vida, sense ella no existiria.

Carla.E ha dit...

Des del meu punt de vista "La filosofia és el motor del dubte" en el sentit que és l'impuls que provoca qüestionar-nos tot allò que està establert, i que se'ns ha dit que és d'una determinada manera

Laia Bellmonte ha dit...

Segons el meu pensament sobre la filosofia, definiria la filosofia amb aquesta metàfora: "La filosofia són les respostes de les preguntes que encara no ens hem fet".
En el sentit que la filosofia sempre està buscant la veritat de les coses i qüestionant-se les coses i ens ha donat explicacions de moltes coses abans que existissin o quant no les buscàvem.

Unknown ha dit...

En quan a la idea de la Natalia, ella diu que la filosifia es com l'aigua per la vida, sense ella no existiria. Personalment jo li afeguiria el següent: Els pensaments són el que fan posible la filosofia, per tant, és com l'aigua per la vida, que sense ells no existiria.

Unknown ha dit...

"La filosofia és el medicament de l'humà malalt d'autoestima".

No és la solució més certa als nostres mals, ni una resposta exacte als nostres dubtes; la filosofia és el camí d'ajut que ens acabarà fent veure que realment som nosaltres els únics que ens podrem salvarnos de nosaltres mateixos (a través del propi pensament, criteri i reflexió).

Paula ha dit...

En la meva opinió, la filosofia és com un llibre,on cada capítol és un tipus de pensament diferent.

Unknown ha dit...

No estic d'acord amb la frase de l'Arnau ja que el fet de replantejar dubtes o buscar veritats dins nostre no significa que la persona estigui "malalta d'autoestima" sino que vol anar més enllà en aquests dubtes o preguntes no resoltes.

Unknown ha dit...

"La filosofia és una melodia que es pot tocar en diferents tonalitats i amb diferents tempos".

Com ja sabem, la filosofia és una forma de buscar respostes a una pregunta que no té una única solució bona i vertadera. Aquestes preguntes són la melodia de la meva metàfora, i les seves respostes són les infinites tonalitats i tempos que existeixien i que fan que cada melodia sigui única i vàlida.

Marc gonzalez ha dit...

“La filosofia són els càlculs que els científics mai seran capaços d’entendre”
Ja que la filosofia per mi es una branca del saber que va mes enllà de nombres i equacions exactes i que busca coneixer el món i el perquè de les coses a través de aspectes que en la majoria dels casos son incalculables

Unknown ha dit...

Per mi, "la filosofia és un llenç pintat, un quadre, on l'artista és el filòsof i el pinzell, el seu pensament".
Algú pot exposar una obra a un museu i cada persona tindrà una idea diferent sobre el que està representat perquè, a l'igual que amb la vida, l'obra pot tenir infinites interpretacions segons les experiències i els sentiments de qui la mira.

Unknown ha dit...

Respecte el comentari de la meva companya Natalia Rodríguez, crec que la filosofia no és només melodia: també pot ser un silenci el que amaga una resposta. No perquè no s'escolti signifiqui que no existeixi. I és més, aquell qui intenti desxifrar el que significa un silenci és molt més savi que qui interpreta una melodia.

Unknown ha dit...

Si hagués d'expressar el que és la filosofia per a mi amb una metàfora diria: "La filosofia per a mi és el viatge que mai faré però amb el que sempre somiaré"
Diria això ja que veig la filosofia com un viatge per a trobar respostes a preguntes que mai acabem de respondre mai i mai podrem trobar la veritable veritat, i per això dic " sempre somiaré" perquè mai acabaré tenint la veritat davant de mi.
Comparo la filosofia amb un viatge la que aquesta no és cap cosa física i no la podem tenir a les mans, però es pot disfrutar, igual que un viatge a un indret que t'agradi

Unknown ha dit...

Vull comentar que no estic d'acord amb la definició de metàfora sobre la filosofia de l'Arnau : "La filosofia és el medicament de l'humà malalt d'autoestima".
No penso que la filosofia ajudi o respongui en cap sentit a la manca d'autoestima en un humà, no veig la relació entre tenir criteri i reflexionar gràcies a la filosofia i seguir tenint inseguritats com a humà, i si existeixen humans sense complexos o amb amor propi per sobre de tot no crec que hagi sigut gràcies a la filosofia.
Per això proposo un canvi a la seva frase que podria ser: "La filosofia és el medicament de l'humà malalt d'ignorancia". Amb aquesta frase si que es reflexaria la idea de aprendre a tenir esperit critic i ajudar-nos a nosaltres mateixos a trobar-nos

Roger Guàrdia ha dit...

Per mi, la filosofia es podria comparar amb un gran supermercat, des de fora es veu com un gran edifi i quan entrem dintre en trobem diferentes plantes, per a mi, aquestes plantes simbolitzan les diferents branques de la filosofia com la ética, que al estar en conjunt forman la filosofia tal i com la coneixem.

Roger Guàrdia ha dit...

A mí m'agradaria comentar el que diu la meva companya Natalia Rodriguez, per mi, crec que també es podria utilitzar una melodia com a metáfora per parlar de la filosofia, però a diferencia de les conclusions que treu ella, per a mi, la filosofia seria la melodia, però aquesta, està composta per diferents notes, que serien les diferents branques i idees de la filosofia.

Laia Bellmonte ha dit...

M'agradaria comentar la metàfora de la meva companya Emma: "La filosofia per a mi és el viatge que mai faré però amb el que sempre somiaré".
Segons el meu criteri la filosofia es la cerca de les coses sense conformar-se amb una única resposta. Aixi que quan ella parla d'un viatje que mai farà jo no ho diria aixi, ja qué considero que la filosofia es emprendre milions de viatjes els quals mai finalitzaré perquè mai tindre prou amb un desti i hauré de veure la resta.
Canviaria la frase a "La filosofia per a mi són els milers de viatges que emprenem però amb els quals mai tindre desti definitiu.

Pablo Rodrigo ha dit...

" La filosofia és l'arrel quadrada d'un nombre negatiu"
Aquesta frase tan xocant com potent en lo metafòric resumeix el meu pensament sobre la filosofia a la perfecció. Això és degut a les múltiples interpretacions d'aquest càlcul matemàtic, de mateixa manera que hi ha infinits punts de vista sobre la filosofia i les seves branques. D'una banda hi ha els que pensen que l'arrel d'un nombre negatiu no existeix de igual manera que hi ha gent que pensa que la filosofia és una invenció o reflexions absurdes. Hi ha gent que els concep com a nombres imaginaris o com a irresolubles. Aquí veig la bellesa de les matèmatiques i el paral·lelisme amb la filosofia i les diferents opinions que englooben un pensament filosòfic.