dilluns, de novembre 05, 2018

La democràcia està en crisi?

La teoria política de Plató proposa que en els governs hi hagi només persones preparades per governar, que estudiessin i sapiguessin com aplicar justícia. Segons ells, qui pot fer-ho són els filòsofs que podrien reconèixer les debilitats dels altres basades en els seus desitjos. Si la majoria de la població no té coneixements suficients i són irracionals perquè deixa emportar pels desitjos, no poden ser ells els que decideixin qui ha de governar.

Tenim exemples actuals de polítics que no se sap com han arribat a ser triats: Trump, a EEUU o Bolsonaro a Brasil. Aquest últim té un discurs xenòfob, racista, homòfob i misògin i, en canvi, dones, homosexuals, negres i persones d'origen estranger l'han votat. El cineasta Michael Moore afirmava en una entrevista recent que si tornes a la gent estúpida votarà per un estúpid.

Responeu alguna d'aquesta preguntes o totes conjuntament:
¿Creus que la democràcia està en crisis? ¿Som tant manipulables actualment els ciutadans que ha perdut valor el nostre vot? ¿Creus que amb un consell de savis no triat pel poble ens aniria millor?


Si vols saber més:
En un reportatge recent del diari el Pais es presentaba el documental "Farenheit 11/9" del conegut director de documentals Michael Francis Moore es un cineasta, conegut per la seva postura crítica sobre la  globalització, les grans corporacions, la violència armada, la invasión de Irak i d'altres países. En ella explica inetnta analitzar les causes de la victòria de Trump:
"En Fahrenheit 11/9, el dedo acusador de Moore apunta en todas direcciones. Empezando por él mismo, que admite haberse dejado manipular cuando participó codo con codo con Trump en el talk show de Roseanne Barr en 1998. También censura a los medios de comunicación por seguirle el juego y darle minutos de pantalla incluso a su atril vacío cuando hacía esperar a la prensa. Pero, por sorprendente, es la dura crítica contra la vieja guardia del Partido Demócrata –Obama incluido–, a quien Moore atribuye gran parte de culpa en el ascenso de Trump, la que deja un regusto más amargo. “Yo tengo que contar la verdad, por dura que sea. Mi objetivo era explicar que él no cayó del cielo; nosotros lo creamos, somos el doctor Frankenstein de este monstruo. Todos somos responsables por haber permitido durante años que sucedieran muchas cosas sin atajarlas”. Y enumera: “¿Que empeoren las escuelas? Hecho. ¿Que los medios de comunicación queden mermados y sean comprados por grandes empresas para que a la gente no le lleguen las historias reales? Hecho. ¿Cerrar bibliotecas por todo el país? Hecho. Si vuelves a la gente estúpida, votarán por un estúpido”.

https://elpais.com/cultura/2018/11/02/actualidad/1541172016_872948.html


1 comentari:

María ha dit...

Penso que si agafessim com a consell les idees de Plató la democràcia actual aniria molt milllor perquè ,agafant l'exemple de l'economia, si una persona concupiscible que es deixa guiar pels desitjos està governant obviament el que farà es governar per poder fer-se rica i tenir poder i per tant, robara (com és el cas d'Espanya). En canvi, si deixem el govern en mans d'una persona racional amb estudis sobre el tema i que sap a la perfecció com portar un govern el país en comptes de estar en crisis estarà econòmicament estable O inclús sobrarà diners.