diumenge, d’octubre 11, 2009

MITE DE LA CAVERNA

En un còmic brasiler apareix una divertida versió del mite de la caverna de Plató. El segúent video la mostra en 2 minuts. És el portugués però s'entén molt bé. Al final mostra com la televisión es l'actual caverna. Comenteu qualsevol de les següents qüestions:

-¿Què penseu sobre la interpretació de la televisió com la "nova caverna"?
-¿Què seria per vosaltres "la caverna" en l'actualitat?
-¿Com es pot sortir de l'estat d'ignorància al que sotmet la caverna, sigui quina sigui?

10 comentaris:

Marc Os 2C ha dit...

jajaja certament, està molt ben pensada la historieta.
Comparteixo la idea de la televisió com a nova caverna d'aquesta societat. Emparats per l'allau d'informació i entreteniments que ofereix, molta gent no veu més enllà del que ofereix.
Tot i així, podria ser que la caverna tingues avui en dia més passadissos per sortir cap a la realitat. Ja que per mi, no només agafa la televisió, sinó els medis i la societat en general. Com he dit, la dependència dels medis, la socialització i la modernització juntament amb el fet de que tothom estigui controlar i rebi una quantitat desmesurada d'informació, fa que tothom cregui a moltes ombres diferents, però que mostren molt poca realitat.
Per sortir de l'estat d'ignorància al que sotmet la caverna s’hauria de buscar la veritat absoluta per viure només allò que és real, però si algú sap com fer-ho, que avisi.

"No em sortit de la caverna, només s'ha fet més gran"

Angel 2C ha dit...

Dins la caverna el repte és descobrir que les ombres no són la realitat, sinó una imitació, es a dir: el repte és saber veure l'engany.

Amb la televisió es tracta del mateix en aquest sentit: descobrir que hi ha un intent de manipulació permanent en anuncis, programes, etc.
Tot i això, crec que la caverna com a tal segueix existint( posant a prova sempre la nostra capacitat d'abstració i de reflexió) i la televisió només és "una de les proves" de la caverna.

Com sempre, la solució és tenir un bon sentit crític i saber com l'hem de perfeccionar.

Rafel2-C ha dit...

La televisió ens dona moltìssima informació a tots els nivells i de moltes coses, a interes de cada persona, pero moltes vegades et veus obligat a no fer res i et poses a veure la televisió, i encara que no facin res del teu agrat, continues veien-la.
Es aqui on penso que rebem els que ells volen i no ens adonem de les coses.

Xavi Guerrero 2C ha dit...

jajajaj, esta wai el video, pero jo crec personalment que la caverna del segle XXI son les noves tecnologies , i més concretament en els joves es l'ordinador, ja que quant un jove esta davant de un ordinador perd el sentit de la realitat i del món exterior i no es dóna conta de l'actualitat fins que deixa el ordinador.
I la caverna de totes les edats juntes es la televisió, ja que avui en dia no paran de donar pelicules, reportatges, partits de diferents esports i aixo provoca justament el que passa amb el mite del video.

Alejandra Borrell 2B ha dit...

Personalment com ja han comentat, penso que el que seia actualment el mite de la caverna és la televisió, perquè ens ensenyen moltes imitacions de diferents coses però mai arribem a obtenir la veritat, ja que reprodueixen el que volen, és a dir, mai sabem si es veritat. Actualment tothom està controlat per la societat. estant al s.XXI encara vivim com a una caverna, ja que no arribem la veritat, no sabem si el que estem vivint és la veritat, o si realment estem manipulats, com la peli " el show de truman".

Sergio Pomares 2B ha dit...

Sí realmente es una comparación muy acertada, vivimos en un mundo donde la ignorancia predomina por encima de todo, y tanto la television como internet son (a nuestro pensar) los que nos hacen descubrir la realidad de las cosas, pero esto no es cierto, un ejemplo claro es la pagina wikipedia de internet donde claramente uno puede escribir o añadir lo que le venga en gana y muchos de nosotros lo tomamos como una fuente de informacion segura pero sin tener la certesa de que eso escrito es real. Es como si yo ahora mismo escribo en wikipedia que se ha descubierto que las esculturas de la antigua grecia en realidad fueron puestas ahí y echas por los arqueologos alemanes e ingleses porque no encontraban nada pero habian visto en escritos que las esculturas existian, asi que las crearon. Al ver esto llegas al examen de la selectividad y pones que el autor no es fidias si no pepe el de mi pueblo... y claramente te catean pero tu te niegas a aceptarlo porque un "friki" lo escribió en wikipedia [basado en echos reales]. Vivimos en un mundo de dirigidos y somos tan ignorantes que nos creemos todo lo que vemos, pero como no se trata de ver para creer sino de creer para ver, la filosofia nos ayuda a aprender a ver la realidad de una forma diferente. El mito de la caverna explica claramente esta realidad. Ala buenas noches que mañana hay clase xD!

Yeray 2A ha dit...

M'ha agradat el video !! xD
Si que és veritat que la televisió ens mostra la "realitat". De fet conec gent que prefereix veure un documental a la tele, sentadet al sofà, en comptes de veure-ho directament amb els seus ulls. Respecto la opinió però no la comparteixo. Personalement trobo molt millor viure una experiencia que no prendre un succedani d'aquesta a la tele.
D'altre banda, la "realitat" que veiem a la tele molt sovint és mentidas. Les series, pel·licules, programes, etc. estan protagonitzats per autors que ha d'actuar. Posu realitat entre cometes perquè, de vegades també és possible que depenen de les ideologies d'una cadena o altre ens mostrin una versió diferent de la mateixa realitat.
Per acabar, la televisió és un mitjà d'entreteniment i d'informació molt bo, però no sempre ens em de fiar d'ell!

Daniela 2A ha dit...

Molt graciós el vídeo! :) Però no crec que la televisió sigui ben bé la nostra caverna d'avui en dia. Al mite de la caverna, els homes estan obligats a estar allà, veient les ombres, no tenen cap altre opció, no poden sortir a descobrir la realitat externa encara que volguessin, ja que estan encadenats. Crec que en el cas de la televisió, podem alliberar-nos d'ella, per molt addictiva que sigui i per molt que quan l'estiguem veien no ens ve de gust veure ni fer cap altre cosa. Segurament hi ha gent que diu que no, que no és tan fàcil deixar d'estar engantxat a la tele, i estic d'acord que no és fàcil, sobretot quan arriba a ser una addicció, però, com qualsevol altra addicció, amb esforç i autocontrol pots acabar decidint tú el que vols fer per sobre d'aquesta sensació de deixar-te emportar i passar hores mirant la tele, sense pensar i creient-te tot el que et diuen.

Alba V. 1rA Batx ha dit...

Jo crec que avui en dia hi han moltes cavernes a escollir, com són les tecnologies, la televisió...
Però són opcionals perquè no estem obligats a romandre davant d'aquests objectes eternament, tenim una opció o altre per escollir.
Aleshores la nostra caverna, podriem dir que són els sentiments, en la seva essència més extrema. Em refereixo a que a vegades les coses que sents, quan estimes a alguna persona o qualsevol altre exemple, molts cops aquest sentiment t'impideix veure la realitat, i et fa actuar en molts cops de manera diferent.
No sé ben bé si serien la nostra ''caverna'', però penso que en aquestes situacions es pot assemblar.

Sonia 2A ha dit...

Crec que està molt ben pensada la interpretació de la televisió com la nova caverna perquè veiem, en la majoria dels casos,reflectides les imatges d'un món bàsicament feliç.
La televisió és una caverna en la qual per mitjà de la publicitat se'ns distorsiona la visió del món exterior: ens mostra una societat feliç, consumista, en progrès i sense problemes. Només puntualment podem veure pobresa i guerres.
La manera de no veure únicament el món que ens reflexa la televisió és tenint una visió crítica davant dels programes que s'emeten i preguntant-nos perquè en determinats moments emeten un tipus de programes o uns altres i analitzan les conductes que tenim davant el consum, hem de consumir el que necessitem no tot el que ens volen vendre.