dimecres, d’octubre 27, 2010

ÀGORA I PLATÓ



Mira el trailer de la pel·lícula per recordar-la. Tenint en compte les idees de Plató sobre la polis ideal què creus que diria sobre el que va passar a Alexandria?

12 comentaris:

M.Sonet ha dit...

Segons Plató, aquesta no era una ciutat justa ja que es mataven entre ells per imposar una creença, i lluitaven contra els que en tenien una diferent a la seva. Estaven tan aferrats a la seva religió que no volien saber ni sentir qualsevol cosa que no haguès dit el seu Déu i es posaven en contra de la gent culta, per això van cremar la biblioteca d'Alexandria i més tard assasinar a Hipàtia. Va ser jutjada per pensar en el món que ens envolta i investigar-ho i mantant-la només van aconseguir tancar una mica la porta de sortida de la caverna.

Sara saez ha dit...

Jo crec que plató no estaria gens d'acord amb el que va pasara a la ciutat d'Alexandria, ya que no deixaben que governesin els savis com Hipàtia, que en aquell moment era la unica que lluitava per el coneixement, cosa que els altres homes es barallen a causa de les opinions que tenen dels déus, cosa que no es científica.

Eric Delgado ha dit...

Crec que no, Plató en tot moment defensa la idea de que una polis esdevindra justa quan el governant d'aquesta sigui un home savi, i que aquest ,sent-ho, arribarà al coneixement del bé i la justicia.
A la pel·lícula en cap moment regna un home savi, sinò que ho fa un home que segueix la ideologia de la major part de la gent, en altres paraules, que es deixa influir per la resta.
Per Plató hauria de governar gent savia com la Hipàtia, que està més propera al coneixement del bé que els altres.

Sara E. ha dit...

Plató no consideraria Alexandria una ciutat justa ja que els ciutadans d'Alexandria no estan dividits segons la part que predomina en el seu cos, per tant, no fan el que els hi correspon i la ciutat està descontrolada. A més a més el governant no es un savi, i la persona que ha de governar és la que coneixi el bé i la justícia.
La cremació de la biblioteca d'Alexandria és un acte que demostra la ignorància dels cristians respecte al coneixement, i per a Plató el coneixement és un dels elements més importants.
Per tot això crec que Plató no consideraria Alexandria com una ciutat justa.

Uri ha dit...

Plató no estaria d'acord amb la idea de ciutat justa.
Per a Plató només ho pot ser quan el governant és un savi, és a dir algú que coneix el Bé i la justícia. A més hauria de transmitir-ho al poble per mitjà de la dialèctica i de la manera més entenedora
La pel·lícula en ningún moment ens mostra que lo que vol cada religió és lo millor per a la ciutat, sinó que cadascú mira per interés propi i repugnant les altres religions.
Plató estaria d'acord amb la idea d'Hipatia ja que s'acosta molt a la seva idea.

Anònim ha dit...

Per començar, Plató era un filòsof i no crec que estigués d'acord amb la discriminació que se li fa a Hipàtia per ser-ho i finalment matar-la per creure més enllà i no aferrar-se a la idea de que només existeix un Déu totpoderós. Per una altra part crec que no consideraria Alexandria una ciutat ideal ni justa ja que ell creu que per ser governant has de ser savi, estar en el grau màxim de coneixement i saber distingir el bé i la justícia de totes les altres coses, a la pel.licula en canvi, veiem que acaben guanyant els cristians, que són uns ignorants, que estan encara al primer grau de coneixement, i que no tenen en compte tots els llibres que hi havien cremant així la biblioteca d'Alexandria. Pr una altra part defensa que l'ànima es pot distingir en tres facultats, la irascible, la racional i la concupiscible i els ciutadans d'Alexandria no es deixen portar per cap d'aquestes tres parts de la seva ànima sinó que es guien pel que diuen uns superiors, i si aquests diuen que Déu existeix tothom s'ho creu.
MÓNICA GARCÍA.

Yasmina ha dit...

Plató si hagués estat en aquell precís moment estaria completament desacord amb el que estava passant a la ciutat. Ningú es donava conta que per creure en alguna cosa, Déu en aquest cas, el que feien era matar per la seva religió, per la seva creença quan en realitat ells mateixos lluitaven per a que no els hi traiessin la seva religió. En definitiva, feien el que ells no volien per si mateixos.
Amb la mort d'Hipàtia, injustament mostra que els vencedors son els cristians, enacara que jo penso que ningú tenia la suficient capacitat per creure en la filosofia como ho feia ella. Evidentment per por i per intentar viure amb una mica de tranquil·litat.
Creure amb alguna cosa que no sabem realment si és certa, és simplement el mateix que viure sense creure res.

Markel ha dit...

Plató és partidari de la dialèctica i el raonament, i veure que en una ciutat la gent es mata per imposar una religió no li semblaría just, i si una ciutat no és justa significa que el governant no és savi, ja que per tal que a una ciutat hi predomini la justícia i la bondat, el governant ha de conèixe el concepte de bé i de justícia.

Maria Serrano ha dit...

Plató no estaria d'acord, ja que per a ell la dialéctica està en el lloc més alt dels coneixements i els filòsofs utilitzen la violència per intentar que el catoliscisme desaparegui. Plató diu que en una ciutat justa, els ciutadans han de ser justos, i crec que no es just no respecar que altres persones vulguin creure en un Déu, i que per fer-ho siguin castigats o sel's intenti matar. Per altra banda, quan són els cristians els que maten i no accepten cap tipus d'opinió, destrueixen tots els llibres, és a dir, rebutjen qualsevol cosa relacionada amb el saber, crec que Plató no tindria paraules per definir-ho, seria una barbaritat.

Joey ha dit...

Plató no estaria d'acord per la simple raó que tots volien imposar la seva religió i manar sobre altres i Plató creu que la millor forma de governar el l'aristocràcia, la qual només dominen els mes savis.

Nicolás Silva ha dit...

Es evident que Plató no estaria d'acord amb la idea de justicia que implanten el creients en aquesta ciutat que en un principi (al menys en la pel·licula) no era injusta, tothom feia alguna cosa per la ciutat i alexandria era una de les ciutats mes sabies d'aquella època.
Però en el moment en el que els cristians van començar a "moure's", va començar la malaltia de la ciutat. La centofobia dels cristians a les altres religions els va portar a destruir una ciutat injustament. Es podria justificar com que el cristians nomes volien expendir el seu territori, la cual cosa Plató esta a favor. Però el qui governa als cristians no és un home sabi i no sap que es el be. I és per aquesta raó per què Plató no estaria d'acord amb la idea de justicia dels cristians.

Dèlia ha dit...

Crec que Plató si veiés el que va passar a Alexandria es posaria les mans al cap en veure les calumnitats que s'estaven produïnt a Alexendria.
crec que ell es donaria la raóa si mateix, amb aixo vull dir, que ell creu que una ciutat perquè estigui ben governada i sigui una ciutat justa hauria de tenir al cap davant uns governadors savis que els predominés la part racional, per tant, els filòsofs. En aquesta ciutat la única persona que ho era era Hipàtia i la seva opinió en vers els aconteixaments que succeïen a la ciutat no comptaven per res, per tant, plató reafirmaria que perque una ciutat sigui justa ha de ser governada per persones savies.