diumenge, de gener 15, 2012

DESCARTES I LES PROVES DE L'EXISTÈNCIA DE DÉU

En aquesta animació es mostren els arguments de demostració de l'existència de Déu i algunes de les objeccions que els seus coetanis li van fer. Esteu d'acord amb alguna de les objeccions? Teniu alguna altra vosaltres? Podria defensar els arguments de Descartes? Crec que pot ajudar veure el video (10 minuts) apuntant les idees bàsiques de cada argument i contrargument.

11 comentaris:

Júlia Olivé ha dit...

Jo estic d'acord amb totes les oposicions, la millor em sembla la última, on es diu que les proves de dóna Descartes són tantsols suposicions.
N'hi ha una altra oposició molt coneguda a l'existència de Deéu on es plateja el següent: si Déu és omnipotent podria fer una pedra que ni tant sols ell podria aixecar, i al no poder aixecar-la deixaria de ser-ho.
No sé si està prou bé.

Ja no recordo que ha dit...

Igualment, encara q existís un déu, com sabríem q el cristià és el "bo"? Hi ha desenes, per no dir, algun centenar de religions actualment. Per tant, la probabilitat q el déu de Descartes existeixi és mínima, no en nego l'existència..però sent matemàtics i lògics hi ha una possibilitats entre 100 (sent generosos) q Déu existeixi, i us ho dic, no me la jugo.

Marcel Basté ha dit...

En el tercer argument Descartes diu que Déu és només una idea i no té una representació física perquè si en tingués ja no seria perfecte. A més a més de que no té perquè deixar de ser perfecte pel fet d'existir físicament, segons aquesta teoria el famós elefant rosa que vola sobre Sitges existeix també i pot ser perfecte: en podem tenir una idea, i a més a més no té representació física, només podem fer dibuixos d'aquestes idees.
Afegit a això, Descartes diu que "Déu", pel simple fet de ser perfecte, existeix; per què "Déu" ha de ser perfecte? Recordo que Descartes aplica la seva definició de "perfecció", és a dir, és absolutament subjectiu.
Com molt bé diu el filòsof francès com a resposta al primer argument de Descartes, només està repetint el que li han dit un i altre cop que és "Déu". Això es podria dir que és perquè "Déu" ha posat en la ment de tothom la mateixa idea per explicar com és. Però aleshores, com apunta el filòsof anglès, com pot ser que algunes persones no creguin que existeix "Déu", o encara que sí que ho creguin, tinguin diferents definicions seves?
Sé que només és una qüestió d'edició, però el fet de tallar les intervencions dels filòsofs que pretenien respondre a Descartes, i la frase "para así no tener que negarme mi fe en él, y para que así no me caiga la Inquisición, como le sucedió a Galileo hace algunos años", dona a entendre que els arguments a favor de l'existència de "Déu" han caigut i que només queda censurar i ser pragmàtic.

Pilar ha dit...

Jo també estic d'acord amb totes les oposicions del video, pero sobretot, amb la primera i amb la última.
A la primera diu que no tenim la idea de Déu dins de nosaltres i també que tots els conceptes que coneixem han sigut portats fins al dia d'avui per les tradicions i encara que hi hagi el dubte de que potser Déu te les ha ficat al cap, no hi han proves per demostrar-ho a més a més que moltes idees també es coneixen perqué són la oposició d'altres
Amb la última estic completament d'acord ja que diu que Descartes es basa en suposicions amb les quals s'arriba a una conclusió amb l'argument de dir que un ateu també té la idea de perfecció i no crec que per conèixer-la façi falta que hi hagi un Déu i sobretot si cadascú pot tenir una idea de Déu diferent.

Ramón Méndez ha dit...

Cadascú té el dret de creure en un Déu, sigui el cristià o qualsevol altre. Potser Descartes va massa a l'extrem la existència de Déu, pero és lliure de pensar-hi que existeix i de basar tota la seva filosofia en ell. Si alguna persona vol creure que hi ha algú que li ajuda i li dóna forces des de més amunt és totalment lliure i s'ha de respectar. Pero personalment crec que no es pot afirmar l'existència d'un Déu, pero tampoc es pot negar.

Gerard Llorens ha dit...

Estudiant Hume, tenim l'argument idoni! Déu no es pot dividir en idees simples, és a dir, no és veritat. Però segueixo sent bastant escèptic respecte el tema, penso q simplement no es pot demostrar...pq si en demostres un (de déu) totes les altres divinitats no existeixen? O hi ha molts cels, cadascun per un déu diferent? Com va això exactament?

Pilar ha dit...

Potser els altres Deus existeixen a altres realitats que nosaltres no podem veure.
Realment jo també penso que no es pot demostrar, però tal i com diu Hume, no totes les coses es poden saber, no? Però bé, cadascú és lliure de creure en el que vol.

Fernanda ha dit...

Si Dios existe, sabemos que es soberano, y sobretodo SUPERIOR a la mente humana.
(El seria el CREADOR y nosotros la CREACIÓN)
De tal manera, Dios no puede ser comprobado a través de métodos científicos o razonado, ya que, a pesar de que nuestra capacidad de razonar puede dar resultados muy satisfactorios, no es suficiente para razonar la existencia de Dios.
De hecho, es absurdo. Dios es ESPIRITU, por lo que es evidente que no se puede intentar probar algo espiritual a través de métodos científicos.
En este caso nuestra tan idolatrada ciencia se queda pequeña.
Estoy de acuerdo con que Descartes sí hace suposiciones, pero es obvio, ya que como he dicho antes, no es posible PROBAR la existencia de Dios; no se pueden hacer más que suposiciones.

La Biblia dice en 1 Corintios 1:25:

<>

Y al ser un fragmento de la Biblia, comprenderé que muchos no la crean, pero ahí nuevamente queda clarísimo que Dios es mas inteligente que nosotros, por lo que creo que por muchos debates que se hagan, la única manera de experimentar a Dios es a nivel personal, a través de una relación personal con él.

Es aquí donde, quien quiere CREER que los argumentos a favor de Dios son verdaderos, los creerá y podrá experimentar a Dios en su propia vida; y quien no, no. Ya que es cuestión de FE, no de experimentos.


- Si Dios pudiera ser probado por la mente humana, no seria mayor que la mente que lo probara -
Billy Graham.

Fernanda ha dit...

*1 Corintios 1:25:

"Porque lo insensato de Dios es más sabio que los hombres, y lo débil de Dios es más fuerte que los hombres"

Nódico Nasbral ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nódico Nasbral ha dit...

Hola, mi nombre es Nicolás Brando, soy estudiante del último curso de Humanidades en la Universitat Pompeu Fabra y soy el que hizo este vídeo sobre Descartes.

Te escribo porque para mi tésis de grado estoy haciendo un proyecto con una serie de vídeos educativos de este estilo y, siendo tú un profesor/a, me gustaría saber si sería posible que me dieras algún “feedback” del vídeo. Sobre todo en lo que concierne a la forma de exposición, las respuestas (sean positivas o negativas) de tus estudiantes al vídeo, etc.

Te agradecería mucho si estuvieses dispuesto/a a ayudarme con esto.

Te agradezco de antemano.

Me alegra mucho que te haya gustado el vídeo.

Cordialmente,

Nicolás Brando
nicolas.brando01@estudiant.upf.edu