dilluns, de novembre 10, 2008

DIA MUNDIAL DE LA FILOSOFIA


Com ja sabeu, cada any desde fa 7 anys, es commemora el dia internacional de la filosofia. És la UNESCO (la secció de la ONU que la defensa la cultura i la educació a nivell mundial) qui promou aquesta efemèride. Enguany es va publicar un informe defensant les qualitats educatives de la filosofia per ajudar a crèixer en llibertat (si teniu curiositat és aquí
Vosaltres creieu que la filosofia es mereix una celebració?
Creieu que és un patrimoni de la humanitat important?
Penseu que la filosofia ha sigut necessària des d'un punt de vista històric?
Creieu que la filosofia és encara necessària?
Creieu que és important que els nens i els joves coneguin la filosofia?
És possible que la filosofia desaparegui algun dia?

20 comentaris:

Anònim ha dit...

holaaa!
doncs bé,jo crec q la filosofia és important ja que gràcies a diverses teories d'alguns filòsofs arribes a pnsar en coses q mai li havies donat importància,ho a donar-li sentit a coses q mai t'havies parat a pnsar...en fí..crec q és important per que t'ajuda a madurar...
també haig de dir que hi han coses q millor no parar-se a pensarseles mlt xq hi ha cada raonament d'alguns filòsofs q en la meva opinió no tenen sentit...
per tot això crec q no està malament q la filosofia tingui 1 dia dedicat a ella!

Anònim ha dit...

Tinc molt clar que la filosofia és necessaria. Per molt que la ciència expliqui cada dia més coses, sempre quedarán moltes preguntes sense resposta, en la meva opinió, les preguntes més importants.

Podem estar d'acord o no amb les teories dels filosofs, pero no podem dir que s'han quedat parats i que han acceptat les coses tal com unes certes persones han volgut fer veure que són. Això és el que m'agrada d'ells, la voluntat de buscar la Veritat, deixant de banda que s'apropin més o menys.

Molta gent prefereix viure sense "complicarse", acceptar les coses com diuen que són (encara m'enrecordo del text aquell de principi de primer amb els micos i l'aigua), però jo necessito saber més, no vull acceptar coses només perque em diguin que són així. A més, no m'agrada com funciona tot, i això es veu reflectit en la música que escolto, que sempre he defensat com filosofia.

Aprendre el que pensaven alguns filosofs com Plató o Epicur m'han fet veure les coses d'una altra manera. En canvi, Descartes no em convenç gens, però és cuestió de gustos. Jo considero molt recomanable que tothom conegui al menys una mica els grans filosofs, ja que crec que pot ajudar a obrir una mica més la ment de la gent.

Xaali O'Reilly Berkeley ha dit...

Clar que la filosofia és important i que ho ha sigut al llarg de la història! Si fins i tot la ciència va néixer de la filosofia!

Jo crec que sí que val la pena dedicar un dia a la filosofia, però crec que és una llàstima que no es propagui més aquest dia. Per exemple, justament avui havia mirat la pàgina amb la informació sobre les coses que es fan en diferents països, i encara que hi ha un bon nombre de països que organitzen activitats o esdeveniments, podrien ser-hi moltes més, i en la majoria dels països esmentats no es fa molta cosa. En Espanya l'únic que posa és això de la fotografia filosòfica que hem fet, i això és entre només 16 instituts catalans, de tot el país que hi ha! (I m'avergonyeixo de que sembla que mon país no fa res de res!)

També volia esmentar que, abans de començar el batxillerat, quan vaig sentir que es feia filosofia ho vaig trobar una mica rar. I quan jo parlo amb família d'Irlanda, d'Anglaterra o dels EEUU sempre s'estranyen molt quan dic que ens és obligatori estudiar filosofia. Però, honestament, penso que la filosofia s'hauria d'estudiar obligatòriament com es fa aquí a tots els països. Però sense escurçar la quantitat d'hores, que em sembla que s'ha fet ara amb el nou sistema de batxillerat.

La filosofia beneficia tant a l'individu com a la societat, i aconsegueix arrelar-se en quasi tots el àmbits de la nostra cultura i dels nostres coneixements. Permet el desenvolupament de la nostra ment (per això és important començar a estudiar-ho mentre encara s'és jove, abans de què t'acostumis per complet a un món que s'espanta cap canvi a venir) i, com ha dit la Carla, ens ajuda a madurar. A través de la filosofia podem qüestionar tot, inclòs allò que la ciència mai arribarà a respondre i allò escrit en pedra, i podem arribar a nós propis conclusions, siguin aquestes les mateixes o diferents de les generalitzades o heredades.

Mentre la humanitat pensi (per molt irònic que pot sembar la idea a vegades mirant com està el món d'avui...XD), hi haurà filosofia. I mentre hi hagi humans, pensaran - fins que se'ls hi talli les mans (és que els humans pensen perquè tenen mans!). La filosofia no es una cosa que pugui desaparèixer (al no ser que desaparèixin els humans o qualsevol ésser racional filosofant...)

I bé, això. Com sempre he escrit massa i m'he desviat del tema una mica.

Anònim ha dit...

Bé crec que és més que necessari dedicar-li un dia a la FILOSOFIA, ja que crec que aquesta ens aporta uns coneixements que altres matèries no ens aporten.

Una de les coses que ens aporta la filosofia és com em de pensar, és a dir, com tenir uns criteris de pensament, a veure el món des de perspectives que nosaltres, per nosaltres mateixos, no veuriem. Amb aixó vull dir que sense els grans filòsofs no podriem coneixer coses que ara coneixem, no podriem elaborar noves idees sense que aquests no ens agin causat un impacte.

Crec que el més important de la FILOSOFIA és que ha intentat, e intenta, respondre a preguntes com el QUE, el COM o el PERQUE de les coses, per això no crec que la filosofia desaparegui, perquè sempre haurem de donar respostes a preguntes que la ciència per si sola no podria dornar.

Anònim ha dit...

Per a mi la filosofia és l'art de pensar més enllà de les respostes. Aquesta no és una tasca que tothom sigui capaç de fer-la, i tots aquells que han après han demostrat ja, per el simple fet de buscar respostes a preguntes que no podrem verificar, que la seva ment és més oberta i més flexible a l'hora de raonar les coses.
I per tant, tot aquell que s'ha parat a filosofar tindrá en un moment determinat la qualitat de raonar més enllà que algú que mai s'ha parat a pensar, per exemple que poden existir diferents punts de vista sobre una cosa i per tant que no tothom pensa com ell.
Amb això, vull dir que tots aquells que han seguit la filosofia a través de la història han fet que avui nosaltres estem on estem i siguem qui som.
Plató, per exemple, té la seva visió de la realitat, de l'ànima i el cos, i si jo no haguès conegut la seva postura, jo no podria posicionar-me a favor o en contra dels seus arguements, i per tant, podriem dir que seria una mica més ignorant.
Tot i que no m'he expressat amb gaire claresa, estic d'acord en que la filosofia sigui necessària, per tant, que tothom la conegui i que aquesta mai desaparegui i que millor que dedicar-li un dia al any per donar-la a conèixer cada com més.


Anna Rosell 1batx-c

Anònim ha dit...

l'anterior soc jo, l'anna rosell pero de 2º de batx- C!

Anònim ha dit...

La filosofia es una asignatura necesaria totalment perque en permet coneixer diversos punts de vista dels diferents filosofs, profunditzant sobre temes trascendentals com pot ser la vida, la mort i un llarg etc..
Aquest temes sempre han sigut complexos per l´esser huma i el fet de tenir una asignatura on expliqui el posible perque de les coses es un tema importantissim, aixì que esperarem que no desaparegui mai, pero em tenmo que en aquest món cada cop més globalitzat asignatures com la filosofia sobren ya que no produeixen cap tipus de benefici monetari aixì que tendiran a margianarles i excluirles de la societat cada cop més enfocada a la producció i benefici de les empreses.

CALAN FRAME SUAREZ 2B

Anònim ha dit...

FELICITATS FÈLIX!!!!!!! jajaja

dns si que crec que la filosofia ha de tenir un dia dedicada a ella, ja que cerc que és la base de qualsevol cosa, pel fet de que ens ajuda a raonar i a pensar per nosaltres mateixos i això és molt important.

Bueno que filosofeu molt que està guai! jajaja petons

Anònim ha dit...

Está claríssim que la filosofia és necessària. Conéixer i pensar són dues coses molt importants. Perque una persona ignorant i que prefereix no reflexionar gaire sobre les coses, és una persona facil de manipular. Els "pastors" no volen que les "ovelles" filosofin, perque si ho fessin, deixarien de ser "ovelles".

Anònim ha dit...

Crec que si que te que haver un dia per a la filosofia perquè a mi personalment m’ ensenya i m’ajuda a pensar i a raonar coses que mai s’ha m’havien passat pel cap.
Els filòsofs, persones que s’han parat a buscar respostes a preguntes que ni la ciència pot respondre, i encara que algunes no les acabi d’entendre o no estigui completament d’acord t’ajuden a pensar i a raonar, a favor o en contra, segons cadascú. I així anem tenint més coneixement sobre les qüestions de la vida.

Anònim ha dit...

Marc Gràcia 2 Batx. A

Jo ho trobo molt bé que la filosofia tingui un dia concret, tot i que aquest dia no sigui gaire popular, com a mínim aquí.
Tal i com a dit la Xaali, crec que es podrien fer més activitats per aquest dia.
Penso que la filosofia et fa pensar i raonar d'una altra manera, tot i que a vegades no estàs d'acord amb el que diuen alguns filòsofs.

Anònim ha dit...

La filosofia ha estat present entre la nostra espècie des del moment que l'ésser humà desenvolupava la seva part racional i es qüestionava incerteses incomprensibles que lógicament ningú podia respondre-les. Amb l'aparició de molts filósofs al llarg de la nostra historia, aquests han fet que la mentalitat de la societat pogués evolucionar cap a un futur millor intentant entendre conceptes irracionals, com per exemple, què és la vida? o què hi ha després de la mort? o infinites qüestions, que si ens plantajem i els hi busquem respostes ens han fan més humans. Per això crec que la filosofia es fonamental per la nostra vida, ens ajuda a veure les coses més clares, cadascú tenint la seva filosofia.
Estic totalment d'acord que tingui un dia internacional!

Anònim ha dit...

Hola Fèlix!

Per començar no soc partidaria de les celebracions d'aquest tipus, per tant em sap greu però la filosofia no serà l'excepció.
Jo no estic d'acord en les celebracions que venen marcades en dies concrets del nostre calendari.
Perquè per exemple:
Si celebrem el dia de la lluita contra la SIDA, això que vol dir, que la resta de dies no hem de lluitar en contra?
O si bé, celebrem el dia de l'Eliminació de la violència contra la Dona, vol dir que la resta de dies podem maltractar a les dones? i així podriem continuar amb totes les celebracions que es proclamen.
Així que no, tots els dies hem de ser concients de tots els problemes, malalties i demés que vulguem defensar.


Elisabet Roca 2batx.C

Anònim ha dit...

Jo crec que la filosofia és molt important per la vida cotidiana. Ja que t'ajuda entendre més al món en que estem vivint i a conèixer las formas de pensar sobre els filosofs i a pensar-hi tu en les teories dels filósofs.
No crec que desaparegui mai la filosofia ja que tot ésser humà es preguntarà sempre d'on venen i altres preguntes que no tenen respostes.
Però penso igual que la Elisabet sobre fer-se un dia mundial de la filosofia, cada cosa l'hem de tenir present sempre i no fer-hi només un dia.

Anònim ha dit...

holaaaa! :)

doncs si, crec que te que haver-hi
algun dia a l'any dedicat a la filosfia :), ja que gràcies a ella, ens ajuda a pensar i a raonar per nosaltres mateixos, i fins i tot a madurar.

No obstant, crec que es tindría que donar més popularitat a aquesta celebració, mitjançant algunes activitats, com hi diuen algunes persones, o alguna altra cosa, ja que per a molta gent aquest dia fins i tot el desconeix.

Anònim ha dit...

Preguntes sense respostes és el que sempre ha existit, respostes que busquem sense èxit, però, que el simple fet de buscar-les ja ens fa més intel•ligents.

Que la filosofia disposi d’un dia per ser celebrada, em sembla un gran pas d’aquesta, la nostre societat.
I a la pregunta que se’ns planteja de que si creiem possible que la filosofia desaparegui algun dia, només puc dir que em sembla absurda la pregunta i les respostes que aquestes la afirmin, en la meva opinió la filosofia sempre ha estat i estarà present en nosaltres, agradi o no, perquè es una cosa innata, per tant impossible de canviar.

Anònim ha dit...

Tot i que és cert que no ens tinguem que enrecordar només de la importància de la filosofia en el dia d'aquesta, crec que el que aquestes celebracions pretenen és reivindicar que s'ha de tenir conciència i constància de que aquests o d'altres esdeveniments (com el dia de la dona treballadora, de la SIDA, etc..)existeixen.
Està claríssim (almenys per mi) que aquestes celebracions el que menys volen es que es recordin només aquell dia, però la celebració el que farà és recordar o bé infornar que aquesta existeix.

Anna Rosell, 2batx-C

Anònim ha dit...

No estic d'acord amb la idea de la clara. Per una banda, no crec que tothom sigui capaç de filosofar (sé que és un exemple), i menys si ningú t'introdueix a la filosofia.
Per altra banda,crec que tot aquell que filosofa ha de saber posicionar-se en diferents situacions i entendre que el que l'altre persona et diu, no ha d'estar malament només perquè pensi diferent que tu.

Anna Rosell
2batx-c

Anònim ha dit...

La filosofia ha estat present en nosaltres des del primer moment de l'existència de l'ésser humà, i ha anat desenvolupant-se amb ell.
La filosofia ajuda a veure opinions i pensaments desde altres punts de vista i orientar més els teus cap a una idea més clara.
Per tant, opino que la filosofia jugui un paper important en l'ensenyament, tot i que, en el dia a dia molta gent no té cap coneixement.
Per tant, és important que hi hagi un reconeixement a la filsofia per tal de que la gent s'interessi i absorveixi més coneixements.

Anònim ha dit...

Desde els pocs coneixements de la historia de la filosofia, crec sincerament que la filosofia no es mereix un dia internacional.

La filosofia és una ciència que no aporta cap tipus de resposta valida per mi.

És veritat que a través de pensaments filosófics l'humà s'ha preguntat "conceptes irracionals, com per exemple, què és la vida? o què hi ha després de la mort?"(coment. de Laura Feliu),
però no ha tret cap mena de conclusió vàlida i indiscutible.

La naturalesa humana fa que ens qüestionem coses, i la filosofia no pot satisfer aquesta necessitat.
Un clar exemple és que ni tan sols els filòsofs es posaben dacord entre ells.

Segons el meu criteri: no es necessari otorgar un dia internacional a una ciència que quan no troba respostes parla d'ànimes, Deus i idees i impresions.