dimarts, d’abril 28, 2009

¿BOIG O GENI?

Nietzsche no és només un filòsof, és tot una figura dintre de la Història de la filosofia. És diferent en tot: en la forma d'escriure metafafòrica, en les idees irracionals que defensa, en la crítica que fa a tota la cultura occidental (on no se salva res, ni la pròpia filosofia)... Ell mateix deia que no era un home, sinó dinamita. Hi ha interpretacions de tot tipus: per alguns és un boig, per altres un visionari que encara no podem arribar a entendre del tot; uns diuen que defensa l'individualisme radical, altres els totalitarismes. En fi, dinamita. Us convido a que expresseu quina és la idea més interessant de Nietzsche per volsaltres i per què.

(la imatge tant suggerent és del cartell del congrès "Nietzsche y la hermeneútica", que es celebrà a la Universitat de València el novembre de 2007; mira-la de lluny i ...)

38 comentaris:

Carlos Galindo Hurtado ha dit...

Tot geni te una manera de ser molt diferent de la resta de la societat i per tant la resta de la societat tendeix a tractar genis i bojos com si fossin el mateix, no estic dient que els genis no tinguin un cert punt de bojeria sino que el que nosaltres pensem que es la bojeria pot ser realment una cosa que només per un geni té sentit i pertant nosaltres nomes ho podem considerar una bojeria ja que no ho comprenem.

Basant-me en aixo considero que Nietzsche era un geni dins d'una societat la qual era i es incapaç d'entrende'l.

Anònim ha dit...

Penso que el Galindo te raó, Nietzche era un geni del pensament, Salvador Dalí era, indiscutiblement, un geni de la pintura i també se'l quatificava de boig.
Nietzche i Dalí són considerats genis, però alhora la gent diu que estaven bojos, eren diferents a la resta, no eren com la gent normal, feien coses que aparentment eren idiotes, que no servien per a res però que els permitia descobrir o interpretar els seus pensaments.
Un exemple d' aquestes bojeries podrien ser aquelles coses que els permetien obtenir plaer després de provocar-se dolor de manera conscient.

Alex Giménez

Carla Sòria 2B ha dit...

Tan el Carlos com l'Alex tenen raó.Tots els genis són calificats com a bojos per les seves idees,per la seva manera d pensar,per les coses q fan...és a dir,com la gent no els compren els calificats com a bojos alhora que tmb són considerats com a genis.
El que més m'agrada d Nietzche és que veu la vida està plena de problemes i de patiments però que aixó el que fa és que els afrontem,que seguim endavant i superem les nostres metes,i un cop superades és quan arribem a la felicitat.S'ens dubte,fins ara aquest filòsof em resulta interessant!

ALFONSO ADEVA 2nC ha dit...

Jo crec que Niestzche era considerat un boig perquè tenia un pensament massa diferent al de tothom, però això tampoc vol dir que fos un geni. Jo penso que Nietszche va ser una persona inteligent que es va "auto-destruir" tractant de fer entendre a la gent pensaments als quals la societat encara no estava preparada, fossin certs o no.
El que més m'agrada d'ell és la força amb la que va intentar demostrar les seves critiques a occident.

Miriam 2Batx C ha dit...

Crec que Nietzsche no és cap boig. Ell tenía la seva manera de pensar, una manera de pensar molt peculiar, que potser en aquella época. la gent no entenía i per això el consideraven un boig, i es clar que més tard això li va acabar afectant. Però la seva manera de pensar, els seus arguments, no eren cap bogería.

He trobat algunes de les seves fites sobre la felicitat, l'amor, la bondat...i la veritat es que tenen molt de sentit.

A més crec que si per algun motiu l'han considerat un boig es perque ell era tan inteligent que la gent no l'entenia, i més encara si sempre s'expressava metafòricament.

Aquí deixo la web on hi hana lgunes fites.

http://www.proverbia.net/citasautor.asp?autor=710

Miriam 2Batx C ha dit...

Per cert, vui afergir que per mi és un geni.
Em suposa un geni perque introdueix nous pensaments noves maneres de veure els diferents aspectes de la vida com els que anomenat abans sobre les frases.

I és més, em suposa un geni perque ell no es considera com a tal.



(avans m'he equivocat posant lu de fites, millor dir frases XD!)

Xaali O'Reilly Berkeley ha dit...

Wow! L'imatge és molt bona!

Nietzche, boig? Depén del significat que li atribueixes a la paraula. La bogeria és una qualificació que jo, almenys, considero bastant subjectiva, ja què sol referir-se a algú diferent als simples esteriotips de la societat i que a més sobresalta dintre d'aquesta; però, és clar, s'utilitza amb una connotació negativa.

Si prenem aquesta definició com la de boig, llavors sí, Nietzche era un boig, però també significaria una equivalència quasi total de boig i geni, o almenys tots els que considero genis s'haurien de qualificar com a bojos.

De moment, les idees de Nietzche no em semblen irracionals (però clar, tampoc en conec gaires encara); moltes coincideixen més o menys amb nocions que sempre he tingut - per exemple, que el món en què vivim és una plataforma creada per nosaltres mateixos, en què donem noms a les coses per poder sentir-nos segurs i en control de la situació –, tot i que no les pensi amb tanta radicalitat ni les faig servir com a base per la vida pràctica.

Altres idees de Nietzche les trobo interessantíssimes tot i estar del tot en contra d'elles.

De moment la idea que m'ha quedat més d'aquest filòsof és la frase de la gramàtica i Déu – em sembla que era "Temo que no nos libraremos jamás de Diós puesto que aún creemos la gramàtica". És boníssima la frase tot i que es necessiti llegir el seu desenvolupament per entendre-ho bé.

Xaali O'Reilly Berkeley ha dit...

Oops, he escrit Nietzsche malament a tot arreu XD bé, ja s'entén ;)

Fabio Gasser ha dit...

Crec que Nietzsche era una persona molt peculiar, que no sabia integrar-se en la societat de la època ja que la seva manera de pensar era superior a la de la altra gent. Crec que és per aquest motiu que la gent el va considerar com boig, ja que ningú estava a la seva altura "mental" per dir-ho d'alguna menera. Jo no comparteixo molt la manera de pensar que tenia Nietzsche, pero tampoc el puc comparar a un boig, simplement que té una manera molt especial de veure les coses que jo no entenc.

Anònim ha dit...

En la meva opinio els genis com destaquen per sobre de tothom són considerats sovints per la gent per pura enveja o per que la gent no pot arribar a entendre les seves teories per falta de coneixement, per tant no penso que Nietzche fos un boig unicament era una persona que sobresurtia ampliament pels seus coneixements que espantaven a la majoria de la gent.

Calan Frame Súarez 2B

Llúcia 2B ha dit...

Jo crec que mai ningú podrà saber exactament quin era l'objectiu ni el que era Nietzsche com a individu, perquè crec que ni ell sabia exactament que era.

Estic mes o menys d'acord amb tots els comentaris, com diuen crec que Nietzsche era un boig, cosa difícil de definir tal i com diu la Xaali, però això no vol dir que no pugui ser un geni. Un geni perquè estava avançat a la seva època, i portava els seus pensaments als extrems. Per això, com a dit l'Alfonso, es va autodestruir. Segurament es va capficar massa en les seves idees. I això, afegit a que els genis tenen formes de veure el món molt especials com Dalí van fer que finalment l'acabessin tancant.

Encara que es demostres que Nietzsche era un boig, que patia una malaltia mental i que tot el que deia ho deia sota el domini d'aquesta malaltia. No deixaria de ser important per la filosofia, perquè es l'únic que es "mulla" i no es queda simplement en dir si Déu existeix o no, diu directament que probablement si que va existir però que està mort i va encontra d'una influència molt important en la societat de l’època, l’església.
Potser, no era un boig però a causa de que es va ficar tan profundament amb l’església, aquests van fer que acabes passant a l'historia com un boig.

Desirée Suárez Petit ha dit...

De moment, encara no em treballat molt sobre Nietzsche, però m'ha fascinat la seva teoria de que sense petiment no hi ha felicitat, que t'has de guanyar les coses a pols... m'he parat a pensar i t'he tota la raó: valores moltíssim més les coses si t'han costat aconseguir-les.

Boig o no, aixó m'és igual, francament... suposo que va ser una barreja entre la seva malaltia,la seva intel·ligència i els "mals tragos" que va haver de soportar... però aixó confirma que com més sabem, més infeliços som? o el que és el mateix, la ignorància fa la felicitat? jo crec que no, que com més saps del món, més feliç ets, perque valores moltíssim més les coses que tens, i saps analitzar molt millor la teva vida,així doncs quan tens problemes tens molta més facilitat en solucionar-los...

Per aixó crec que Nietzsche no estava boig perquè sabia massa, bàsicament, no crec que estigués boig, simplement coneixia molt bé el nostre món.

rosana basurto ha dit...

com diuen la majoria de companys no es que ell estigues boig sinó que tenia una altra manera de viure i veure les coses com totes les altres persones, no hi ha cap que pensi igual totes som diferents. Encara que hi ha gent que sobresurt més i es el que anomenem boig,però això no vol dir tampoc que siguis un geni, dacord que els seus pensaments son bons pero no per això ja ha de considerar-se'l un geni. En cara que es pot considerar que era un geni amb un cert punt de bogeria per dir-ho d'alguna manera, si considerem que ser geni vol dir tenir idees i pensaments bons.

Però el que està clar es que es un dels pocs filòsofs en que el que diu està a l'abast de tothom, com per exemple en la felicitat, dient que tots tenim problemes i que aquests s'han de superar per estar feliços, molt al contrari d'altres que proposen formules imposibles d'ablicar.

Anònim ha dit...

Marc Gràcia 2A

No crec que Nietzsche fos un geni (tampoc un boig) del pensament, sino que tenia una altra manera de veure les coses, ben diferent de la dels demés, això si. Però això no el feia ser ni un geni ni un boig.

També penso que l'exemple que posa l'Àlex és interessant, la comparació de Salvador Dalí amb Nietzsche.

Claudia Castells 2nB ha dit...

Des de el meu punt de vista, Nietzche estava boig. No dubto de la seva intel•ligència i valoro l’esforç d’intentar canviar les coses i la manera de pensar de la societat, però no obstant, no crec que fos cap geni. Un geni ho hauria sigut si tot allò que ell deia s’hagués demostrat. Sóc conscient de que no sé encara casi res d’aquest filòsof, però l’únic que sé, és que mentre ell tractava de donar un mètode eficaç per tal de que tothom arribés a ser feliç, ell mateix mai ho va aconseguir, per tant penso que Nietzche simplement va ser una persona infeliç que es va tornar boig per la seva inadaptació. Penso que un filosof ha de ser una persona que tingui les ides claras y estructurades i crec que Nietzche es va tornar boig per aquest mateix motiu, pel seu desordre mental.

imma robert ha dit...

tothom té dins seu una miqueta de bogeria sigui geni o no, el que vull dir amb aquesta afirmació es que realment perque hauriem de escollir entre una de aquestes dues si es possible que Nietzsche les poseis les dues.
A més a més crec que la societat veu la bogeria desde un punt de vista dolent quan realment moltes de les persones rellavants en la societat han acabat boges.

Bettina ha dit...

La idea que més em crida l'atenció de Nietzsche és el seu concepte de patiment i com ens convida a no caure cada cop que tenim problemes, si no apendre d'ells i fer-nos més forts per arribar al exit. Si tots pensesim d'aquesta manera crec que tots viuriem molt millor. Aquesta voluntat de superació jo crec que és una gran virtut en les persones.
Jo crec que Nietzsche era un boig brillant, una persona incompresa en la seva época però que cada dia la gent l'enten millor tot i que com diu ell les seves reflexions són com un cop de martell en la nostra ment.

Adrià García.2C. ha dit...

Desde mi punto de vista, pienso que Nietzsche al igual que el famoso pintor surrealista llamado Salvador Dalí, fueron dos célebres cuya sociedad a poco a poco los fue "marginando"..,por los pensamientos y la manera de visionar las cosas que tenian tan diferentes a la resta de personas.

En cuanto a Nietzsche, pienso que no era una persona que estuviera loca ni nada sino que en aquella época, la manera de pensar que él tenía era tan diferente a la de los demás que la gente no lo llegaba a entender, ya que no estaban a su altura "mental" como para entenderlo, y es por eso que la sociedad lo considera cómo una persona "ida de la cabeza", loca.

Anònim ha dit...

Estic bastant d'acord amb la majoria de comentaris. Crec que Nietzsche no van entendre les seves idees en la seva epoca. Crec ke no era ni un geni ni un boig, Nietzsche es una part important de la filosofia pero per mi no es un geni,ell diu ke abans de ser feliços hem de patir jo no estic d'acord amb akesta teoria. M'ha agradat el exemple ke han posat de Salvador Dalí, crec ke es una bona comparació.

Maria Almendral

Laura Feliu Lloberas ha dit...

La imatge és boníssima!

Primer cal defenir el concepte de boig.
Considero que la bojeria és una malaltia mental que realment pot venir donada per diferents aspectes, però que atrofia la mentalitat de l'individu, deforman-li la realitat i concevint-li les idees d'una manera més subrealista. També li atribuïm el significat de boig a una persona que encara que no pateixi cap malaltia mental, fa coses il·lògiques i no actua com a "normal", estar una mica boig tampoc és pas greu, si no arriba's a fer mal a ningú.
Ara bé, per a mi Nietzsche era mentalment una persona molt estravagant per les seves idees i realment un visionari, ja que la seva intel·ligència era tan superior a la que ens podem imaginar, que no tenia suficients recursos per "vomitar-la" tota i fer entendre als demés els seus ideals i com els fomentava.
Crec que és tot un geni, ja que la seva manera de pensar m'està fent entendre molts conceptes, ademés és un poeta, les seves obres composades de metàfores mereixen un gran reconeixement. Tot i així, cal a dir, que Nietzsche patia un envlandiment cerebral, que afecta al sistema nerviòs, i acaba degenerant-lo de tal manera, que la persona és torna boja.
Apart, tanta intel·ligència i pensament per segon, van atrofiar la vida de Nietzsche, i el van tornar en home CULT, SOLITARI i AMB PROBLEMES, que mai va arribar a obtenir felicitat. ahà...!

romina ha dit...

Nietzsche es un filòsof més, simplement que aquest va ser mol radical, per el que fa als seus pensaments i les seves crítiques. Però en la societat en la que vivia la gent no va ser capaç d'acceptar-les.Aleshores per a ell va ser difícil introduir-se en aquella societat que semblava no estar feta per a ell.

La gent parla de bogeria simplement per el fet de que ell va voler canviar les idees de tota una societat,d'una societat que no estaven al seu nivell mental.

Ell va capficar-se tan en això que se'l pot considerar un boig,però jo particularment no ho
consider-ho així.

Filobloc user! ha dit...

IQ Nietzsche: 180






.......Geni!

No cal dir res mes.

Patricia 2BATX-B ha dit...

Desde mi punto de vista, Nietzsche fue un filosofo realmente extravagante que supo romper con todo lo que entariormente había quedado escrito o se había dicho. Así pues, yo creo que deberíamos conocer a la perfección el concepto de "loco" para atribuírselo directamente a este genio.

De lo qu eno cabe duda, es de Nietzsche fue eso, un auténtico genio! supo escribir de manera metáforica y con ello, como el otro día vimos en clase, dejar en el aire muchas interpretaciones. Tal vez es lo que el pretendía, que dieramos rienda suelta a la imaginación al leer sus escritos o...

En fin, lo que si hay que decir es que fue una persona divertida, como aquel que dic, que todo y que sufrió problemas mentales, supo desbordar toda su inteligencia, que como ninguno la entendía, por ello enloqueció.

ENRIC CASTELLOTE 2C ha dit...

Jo penso que Nietzsche era tan intel·ligent, sabia tant de tot que ningú l'entenia i el tractaven per boig, i si de veritat va arribar un punt en que es va tornar boig va ser a causa de saber tant i de tenir un pensament molt superior als del demes.

Marc Olivier ha dit...

Has d'estar boig per ser un geni.

Anònim ha dit...

Jo penso que Nietzsche si que era un geni, ja que era una persona diferent als demés. Però a la vegada també dic aquest filòsof estava una mica boig... ja que tenia molts pensaments diferents al de altres persones. El considero una persona atrevida, ja que Nietzsche no tenia cap problema en expressar coses en les que la gent podria pensar que lo que deia eren bogeries.

Cristina 2C

Anònim ha dit...

Jo crec que Nietzsche va marcar molt en la història de la filosofia, ja que ell va dir i fer aquelles coses que gairabé ningú s'ha atrevit a dir. Els seus escrits filosòfics tenen com la misió de desenvenar els ulls als èssers, que han estat cegats per un model que correspondria al d'Apol·lo sense poder veure la realitat(model de Dionís), per tant jo crec que Nietzsche no pot ser acusat de boig per mostrar la veritable realitat.

Carlota Díaz 2B

Anònim ha dit...

Aparte de pensar que estaba loco, por que en verdad lo estaba; tambien pienso que es alguien demasiado inteligente, superior a los demás. Su pensamiento mas curioso para mi es el de aceptar que esta es una vida llena de problemas y que estaremos sufriendo siempre, sobre todo si queremos cumplir nuestros sueños. Es una gran realidad que quizas sin Nietzsche no habria "salido a la luz" por decirlo de alguna manera, muchas personas no hubiesen visto esa gran realidad que se puede ver como una forma de hundimiento pero tambien un gran aliento en el momento en el que sufres por algun motivo.
Un pensamiento muy inteligente por el que todos los humanos pasamos y más el por su dura vida; quizas por eso lo supo ver mejor que nadie


Vanessa Muñoz 2º B

Anònim ha dit...

Nietzsche es muy interesante... desmonta todo lo que habíamos escuchado hasta entonces de otros filósofos. No lo considero un loco, eso lo dicen nada más aquellos que son incapaces de ver que el mundo que hemos montado está mal formado desde la raíz. La religión y la astucia de unos pocos lograron que las sociedades vivan adormecidas, sin ningún tipo de libertad.. Todo lo que podía ofender a Roma (hablando de la religión cristiana), era pecaminoso y debía ser juzgado y esto durante siglos y siglos ha impedido que el ser humano se desarrolle como persona y ha sido simplemente un esclavo. Esclavo de unos pocos listos y esclavo de su propia ignorancia y miedo.. esclavo de un Dios que no les ofrecería nada en esta vida...y lo aceptaron... aceptaron ser así y también estos nuevos valores que serían los "Buenos". (buenos para quién?)

Nietzsche no sé si era un genio pero es una lástima que se le haya considerado un loco...aunque se haya abrazado a un caballo!. Supongo que era una época inadecuada para salir con estos temas.. pero.. siempre es una mala época ya que la gente parece no querer despertar y reconocer que el cuentito que les contaron es irracional e indemostrable..

El ser humano nunca cambiará en mi opinión... ya tenemos tan dentro nuestro esta cultura que es imposible deshacernos de ella para empezar de nuevo correctamente..

Nietzsche no es un loco, era un realista en una época de locos..

Sofía Ojeda 2º Batx B

imma robert ha dit...

Crec que primer era un geni però amb el pas del temps de tant pensar i deflexionar sobre la vida i les coses que ens envolten es va acabar tornant boig

Anònim ha dit...

Va acabar boig per circumstàncies desgraciades, que no tenen res a veure amb ell. Està clar que no és cap boig, simplement el van intentar anul·lar com intenten anul·lar qualsevol que es surt del corrent majoritari de pensament. Per desgracia, ell, a conseqüència de la seva intel·ligència, se'n sortía molt, i va acabar d'aquesta manera.


Tripichurla.

Anònim ha dit...

Para mi lo más interesante de Nietzsche es su forma de ver la vida; me encanta que diga que para ser felices tenemos que sufrir y afrontar los problemas,ya que es la única forma que de verdd valoremos lo que tenems y luchemos por no perderlo.

Amancay Ortega López 2n Batx A

Valery ha dit...

ni boig ni geni.
simplement: dinamita!

una innovadora i excepcional dinamita.

alex meyer 2a ha dit...

Pensament destructiu envers la societat i tot el que creiem saber. Idees constructives sobre la manera de afrontar la vida i evolucionar, defensant la nostra pròpia identitat i exigint la llibertat que mereixem. Teories estranyes sobre el temps. Una forma de parlar que mai saps que t'està volent dir realment.

Nietzsche és, dit d'una manera suau, la òstia.

A mi m'agraden totes aquestes coses, les paranoies en general, i encara que no estic d'acord amb tot el que pensa o jo entenc (segurament erròniament) que pensa, però és sense cap mena de dubte el filòsof que més m'ha fet pensar (Plató també va estar força la altura en el seu moment).

Des de sempre, en un primer moment, la societat tracta de boig a qualsevol persona que faci alguna cosa diferent. Les idees de Nietzsche fan por, i per això mai seràn acceptades per un món basat en la comoditat i en la falsa il·lusió d'una felicitat material.

Jo no dubto, Nietzsche era un geni.

Aida Lagunas 2onB ha dit...

Nietzsche té una manera peculiar d'entendre la filosofia, és a dir, estudiant la resta de filòsofs observes semblançes entre ells en la manera d'expresar-se, però ell és radicalment diferent en tots els sentits; trenca amb tot allò establert fins el moment, proposa idees revolucionaries i trenca el fil que més o menys havien seguit els seus col·legues.

Personalment, m'encanta la idea que té del superhome, el fet de creure que l'ésser humà ha d'evolucionar més i que ha de tenir l'instint de auto superació pertanyent a la moral noble que els sacerdots tant criticaven i censuraven. Detesto, com ell, aquells que es conformen amb el que tenen tot i no estar agust amb la seva realitat, aquells que acoten el cap i es dediquen a creure que un ésser superior els recompensarà per la seva pena.

Crec firmament que qui algo vol, algo li costa, per tant, s'ha de lluitar per aconseguir la realitat desitjada i cambiar allò de la nostra vida que ens desagradi o ens provoqui dolor, costi el que costi i no podem dedicar la nostra vida a creure en algo que ni tan sols sabem si existeix per el simple fet de intentar auto enganyar-nos i evadir-nos de la realitat.

En definitiva, per a mi Nietzsche és boig alhora que geni, doncs penso que tots els creadors (ja sigui de pensaments o de obres d'art) han de tenir el seu punt de bogeria per a crear, interpretar o pensar lliurement.

Anònim ha dit...

Por si no lo sabíais, Tripichurla es... MAXI! BWAARGARAGARARA!!!

Anònim ha dit...

Alex Giménez 2n A

En relació a si es o no un geni, penso que indubtablement si que ho era, Nietzche era un geni del pensament. Va aportar noves idees a la filosofia i, estem d' acort o no amb els seus pensamets, va ser un personatge importantíssim en el món del pensament, sinó ara mateix no parlariem d' ell....

Jhayro chavarria 2º Batx ha dit...

Per mi la idea mes interesant, es de com coneixem la realitat, (és a dir la nostra vida). No es pot representar de la manera com ens la intenten vendre.
Sino que el coneixement de la realidad, s'expresa d'una artista, en el que no hi ha paraules per expresar-les o formules matematiques.

Com diuen val mes una imatge que mil paraules.