diumenge, de novembre 22, 2009

ESTIC SOMIANT?

Una de les qüestions que es planteja Descartes en la seva investigació filosòfica és la impossibilitat de diferenciar quan estem sonmiant de quan no. Sabem que la seva resposta és que la claretat amb la que distingeix una cosa de l'altre es deu a Déu. Quan ens equivoquem és perquè fem servir malament la nostra raó. Si la fem servir bé el que ens diu és cert (racionalisme) i això és així perquè Déu existeix. És a dir, si no existís Déu no podríem estar segurs que el que la nostra ment veu clar fos realment vertader, només podríem dir que la nostra ment ho veu clar i punt.Què en penseu, d'això?
- Quins criteris creieu que tenim per diferenciar quan estem sonmiant de quan no?
- És el fet que una cosa estigui clara per la meva ment, allò que la fa vertadera?
- Com puc estar segur que una idea és vertadera només perquè jo la vegi clara?

Observació: la imatge és un caçador de somnis. Per saber qué és cliqueu aquí

23 comentaris:

Marc Os 2C ha dit...

Realment es dificil saber quan somiem i quan no. Tot i així, pensu que quan no somiem es quan més clar ho tenim de que no es un somni, només pel fet que la ment veu aquesta realitat més clara.
Però podria ser que fos al revés? és a dir, que la autèntica realitat fos quan dormim i que quan estem desperts (quan considerem que estem en el món real i no en el dels somnis) fos una realitat irreal?

Rafel 2-C ha dit...

Quan somies, estas en uan realitat interior, quan somies no saps que estas somiant i tu et penses que estas en el mon encara que siguin somnis molt exagerats, al pensar que estem en una realitat fa que tinguem sensacions de tristesa i alegries depen els somnis. Un cop et desprtes, sempre recordes que has somiat aleshores t'enadones de que has somiat, realment crec que no pots saber quan somies i quan no mentre dorms.
Un cop et desprtes saps perfectament que estas despert, i despert tens altres tipus de somnis.

Alejandra Borrell 2B ha dit...

No podem saber quan somiem i quan no, perquè hi ha vegades que estàs despert i somies, i realment no sabem si vivim en un somni i son moments que tornem a la vida, crec que es molt difícil diferenciar els dos estats, encara que nosaltres tenim una percepció de la realitat i creiem saber que no tot es un somni, per això sabem que a les nits la nostra ment o anima viatge per qualsevol lloc descobrint pors, situacions noves... però a vegades també passa quan estem despert, llavors com sabem que no tot es un somni?

Blanca M ha dit...

Jo crec que no podem diferenciar la realitat del somni perque ni tan sols sabem la definició exacta de cada cosa. És aleshores quan ens plantejem si estem vivint un somni, però crec que és una de les coses que no es podran saber mai. Per què quina difrència hi ha entre un somni i la realitat? És veritat que es pot dir que quant més clares tens les coses és a la realitat, però jo crec que no es del tot cert perque la realitat del somni és la nostra inconciència i que hi ha més vertader que el que pensem sense saber-ho?
Per aquestes raons crec que no es pot diferenciar si vivim en una realitat o aquesta realitat està dins un somni.

Xavi Guerrero Castillo 2ºC ha dit...

Jo crec que avui dia es imposible diferenciar la realitat del somni ja que hi ha molts cops que somies coses que et semblem completament reals, ara be, jo em pregunto dues coses, si no podem diferenciar la realitat del somni i fins i tot podem pensar que estem somian, com pot ser que en un somni sempre pasi el mateix, la mateixa monotonia, fer cada dia el mateix, esmorzar, dinar i sopar, veure la tele, estudiar ,anar el cole, etc.., llavors l'altre pregunta meva es si el que ara mateix estem vivint, 24 hores de somni cada dia, com es el mon que nosaltres no veiem i que en realitat es el mon real?
Avera si em pots contestar Felix, que l'altre nit vem tenir aquesta discussió a casa mentre sopavem.

Gerard ruiz 2C ha dit...

La meva opinio sobre si estem somian o no es que jo penso que no podem diferenciar la realitat del somni.
Si estas somian, no saps si es un somni o una realitat perquè el no poderao diferencia no saps en al situacio que et trobes.
Es cert que un somni no es pot repetir?

Anònim ha dit...

Javier Sanz Sola 2BatxA

Dons jo crec que sí, que podem discernir fàcilment de lo que és un somni, del que no ho és (la realitat). Jo personalment molt poques vegades per no dic cap m'enrecordat completament d'un somni del qual he gaudit. En canvi, quan estic despert, tinc la gran certessa que estic en la realitat ja que puc pensar-hi si ho estic, puc decidir, etc. Pel que fa al somni,de les parts que m'enrecordo mai he pogut decidir, ni pensar, etc.
També, d'un somni no t'en pots arrepentir d'haver-ho fet, ja que no has tingut re a veure, sino que la teva inconsciència t'ha fet veure alguna sensació, acció, etc, que t'ha marcat o que et marcarà. En canvi puc saber que estic en la realitat, per que m'arrepenteixo d'haver fet algu, ja que he sigut jo, conscient, el que ho ha fet.

Daniela 2A ha dit...

Jo estic d'acord amb el Javier (Sanz, 2A) ja que jo també opino que es pot diferenciar quan somiem i quan no, tot i que quan estem sominant ens sembla real el somni (al despretar-nos ens adonem que no és així).
Quan somiem tenim la sensació de que tot el que passa és com una história, nosaltres no decidim el que volem fer ni prenem decisions, simplement veiem passar la história, com si fós un teatre en que som un dels personatges (tot aixó que dic em refereixo al que jo entenc per somni, al que són els meus somnis, ja que no puc estar segura de que els vostres somnis s'assemblin als meus... aixó ja és un altre tema...;D ). Quan no estem somiant, el que dessignem per realitat, nosaltres prenem les decisions, reflexionem, pensem, meditem i enraonem; als somnis no, moltes de les idees ja les tenim, ja ho sabem, com si tot fossin idees innates de Descartes.
Una altra difenència per mi és que en un somni mai dubtes de res, per tú tot el que veus en aquell moment és l'únic real i no t'ho penses més; a la realitat, en canvi, dubtem, pensem i intentem trobar les solucions. Per mi, el fet d'estar parlant ara mateix de que si el que veiem és real o si estem somiant ja és indici de que estem desperts i no estem somiant.

Sandra López ha dit...

És molt difícil diferenciar la nostra vida, el que realment vivim cada dia, dels somnis.
Jo crec que, en part, es impossible ja que a vegades quan estàs despert somies el que tu vols, és a dir, somies amb al realitat que t'agradaria viure o coses que t'agradarien fer.
En canvi, quan somies no ets conscient del que somies, no pots decidir tu, avui somio això o demà allò.
I per altra banda també estic d'acord amb el Javier Sanz, quan somies no ets 100% conscient del que fas en canvi en la realitat tens la capacitat de decidir el que creus que esta be o no.

Isaac Sanchez 2B ha dit...

L'Home duu preguntant-se durant segles i segles, si la seva existència i característiques en aquest món són reals o no. Un dels pioners a pensar i filosofar seriosament sobre aquesta qüestió, va anar el gran filòsof Descartes, ja que un dels seus pensaments mes coneguts va ser el de "Somiar vivint o viure somiant". El també famós, Calderón de la Barca, contemporani de Descartis, va realitzar un gran soliloqui en una de les seves grans obres, "La vida és somni". Doncs bé, en aquest soliloqui, cridat "Segismundo", compte al lector com un pres, vetat totalment de llibertat i encadenat, prefereix pensar que la pena que aquesta vivint és sol somni, i no aquesta ocorrent veritablement. En aquesta obra s'observa el pensament de Calderón de la Barca, concloent que la vida que l'Home viu apassionadament, no és mes que un somni, i cap somni es pot considerar com realitat. Per tant l'ésser humà viu una realitat somiada. Altre autor que també ha reflectit la seva opinió sobre la vida somiada en l'Home, va ser Miguel de Unamuno. afirmant que el viscut en els éssers humans són somnis de Déu, segons els somnis de Déu, així seran els nostres actes. De la mateixa manera, Borges va dir que no se sap si som el que somiem, o si la realitat només va ser un somni. Per tot això, cada ésser humà haver de viure la seva vida segons crea convenient, somiant despert o no despertar i seguir somiant.

Unknown ha dit...

Jo crec que no es pot diferenciar un somni de la realitat, perque si dona el cas que estas somian i et donas conta de que és un somni, et despertes, i poques vegades et passa això, perque estar en un somni es com estar en un altre mon on pasen les coses que tens al cap en aquell moment o les coses més imposibles que et podies imaginar.
Altre qüestió és si el fet que una cosa estigui clara per la meva ment,la fa vertadera, això no es veritat perquè tu pot tindre un concepte d'una cosa que en realitat no és així, perque t'ho han ensenyat malament, encara que tu estiguis combençut de que es vertader, en realitat no ho és.

Mireia Rosés 2C

Anna Escalona Nicolàs 2nA ha dit...

Si que és cert que és difícil saber quan estem somiant i quan no. Però hi han coses que a vegadas pots distinguir. Perquè per exemple al dia a dia et mous per certs llocs i en canvi a mi m'ha passat que en els somnis em trobi en un lloc que és molt semblant, però sempre hi ha alguna cosa que ho fa diferent. Encara que també puc afirmar que hi han somnis molt reals en els que per exemple quan vas a caure per les escales o algo et despertes perquè has produit el moviment en el que caus i això et produeix una certa confusió.
Ara bé, estic del tot segura que en la realitat no em vindran a menjar uns escarbats gegants, per aquesta raó se que això ha estat un somni.
I també succeeix quan un somni es repeteix molts cops..hi a vegades no et vols ni adormir ( si és un malson esclar)

Júlia 2nA ha dit...

La majoria de les vegades no pudem posar en dubte quan estem somiant i quan estem desperts.
Però hi ha moltes vegades que el somni és tan real que realment creus que estàs despert i el que estàs somiant ho estàs vivint, també a vegades pots no estar segur si una situació l'has viscut de veritat o l'has somiat, però en el fons al final casi sempre arribem a la conclusió que era un somni o que ho havies viscut en la realitat.
Per últim, dir que hi ha moltes vegades que ens hauria agradat poder viure un somni, o haver viscut alguna cosa que hauriem preferit que fos un somni.

Marina 2A ha dit...

A qui no li ha passat mai allò que quan obres els ulls i et despertes, no saps si encara somies o realment ja ets despert? Si el que somiaves és una cosa bona, desitges que encara sigui allà, però ens emportem una decepció quan ens adonem que no és tangible.
Qui no s'ha preguntat si la seva vida és com un "Show de Truman" o que si el que està vivint en aquest precís instant és un somni? Des del meu punt de vista, no podem determinar amb certesa que estem desperts o que estem somiant, com han dit alguns dels companys.
I des que hem començat a estudiar Descartes a classe, fins i tot, m'he preguntat si el que estic "vivint" podria ser un somni; perque, què passaria si tot el que us passa, les vostres esperiències, aventures, sentiments, sensacions... fossin una part d'un somni i que de sobte us desperteu i res d'això ha ocorregut realment? Què passaria si de sobte us lleveu un dia en un altre cos totalment diferent, amb una vida totalment diferent? Millor no pensa-hi, i continuar gaudint de la vida ara que s'han acabat els exàmens!

Unquès Tàfartdepo Lèmiques ha dit...

Home, en els somnis hi ha cert moment que interpretes que és com real, o sigui com si ho estiguessis agafant tot amb els teus sentits, però hi ha un punt que veus que no forma part de la realitat material, ja que, almenys això crec que puc fer jo, sé que en somnis canvio el que passarà, o sigui, si en realitat potser succeiria un fet negatiu, en el somni, dins el meu cap, faig que no sigui negatiu i sigui negatiu. No sé si m'explico bé.

Per exemple, una clara visió de que ho sentim com real és quan estem a la primera etapa de dormir i de cop, en el somni hi ha algo que ens espanta i de cop, ens sentim com si ens anéssim a caure del llit o alguna cosa semblant.

Per altra banda, no vol dir que allò que estigui esdevenint ens estigui passant en realitat en el nostre cos, però com la nostra ment es troba en un altre món en aquell moment, alhora és com si el nostre cos, que en realitat està al llit estirat, s'estigués caient tal i com he dit anteriorment.

Per tant, podriem dir que sabem que ara mateix estem en la vertadera realitat pel fet que jo no recordo haver anat a dormir i el que passa ara fos un somni, però al revès sí, és a dir, jo sóc conscient que me n'he anat a dormir i que en aquell precís moment estic tenint un somni. Al matí següent, pot ser que el recordi o no, però això ja seria un altre tema.

Diego Celentano 2º BAT A ha dit...

Jo crec que una diferencia de saber si estem somniant o no, és la discontinuitat que té el somni amb respecte de la "realitat". Per exemple, en un somni quan els fets passen, acaben en un període de temps relativament curt (és veritat que hi ha somnis més llargs que d'altres, però encara així el temps és petit). A més, quan somniem a la nit, sol passar que somnien més d'un somni, i que entre aquests no hi hagi cap relació de temps ni de lloc, cosa que fa pensar que a la "realitat" no pot passar.
Per aquests fets, crec doncs, que la realitat és això on nosaltres estem d'una manera continua i la qual podem canviar si canviem certs fet i no per un efecte màgic i immediat (com els somnis)

Alba V. 2nA batx ha dit...

Personalment, crec que molts cops és difícil distingir el somni de la realitat, però sempre hi ha alguna petita cosa, que veus clarament que allò és un somni. Això ho dic perquè la ''relaitat'' que nosaltres tenim és una mena de camí que estem recorrent i sabem les coses que estan passant i que ens poden passar...el somni normalment altera la realitat... En excepció que succeïs alguna cosa molt normal podriem distingir el somni perquè és un petit període de temps i quan acaba et despertes i aleshores saps perfectament que allò que acabas de viure era un somni.
Per un altra banda, el fet que una cosa estigui clara per la meva ment, no es que la faci vertadera, encara que ho sigui...simplement l'entens i la veus obvia però, en canvi, pot haver-hi coses que per a tu no estiguin clares i no les entenguis i si que siguin vertaderes...com per exemple molts sentiments.
Descartes, per mi va ser un filòsof que va ajudar molt, però també crec que alguns dels seus mètodes eren una mica ''desacreditadors i tontos''.

Roger Vilà, 2B ha dit...

És cert que la diferència entre el que anomenem ''somni'' i el que anomenem ''realitat'' és molt prima. al despertar d'un somni, ens adonem de que hem estat somiant perque ens trobem en un mon on hi ha un nou, dia i hem de seguir amb els nostres deures i obligacions...
però, per exemple, quan algú va molt begut i al dia següent li preguntes per la nit anterior, el mes segur es que et digui que ho recorda a trossos, borrós, com si fos un somni; i s'ha de reconeixer que alguns somnis semblen molt reals...
què fa que hi hagi aquest dubte? un geni maligne? o li tornarem a atribuïr a Dèu?. Jo crec que, simplement, encara no ho hem descobert.

Roger.

Sonia 2A ha dit...

Estic d'acord amb el Javi i la Daniela. Crec que si que podem diferenciar quan vivim la realitat de quan estem somiant.

Tot i això, crec que nomès ho podem diferenciar quan estem desperts. Si no ho poguessim diferenciar no hi hauria res que s'anomenes "somni".
En canvi, quan estem somiant no ho podem diferenciar, creiem que el que estem vivint és real. Si tenim un malson, estem angoixats; si és un somni agradable, estem feliços.

Si que es veritat que a vegades tenim la sensació del "djà-vu", i no sabem si aquesta sensació o situació és real o l'hem somiat. Això vol dir que existeix una delimitació poc clara de la separació entre la realitat i el somni.

Jorgina 2A ha dit...

Estic totalment dacord amb la Sonia, i crec que sí que és fàcil diferenciar si estem somiant o no.
I com precisament diu la Sonia, no hi hauria un estat que s'anomenes somiar i un altre que s'anomenes estar despert.

Yolanda Pérez ha dit...

És molt difícil, reconeixer quan estàs dormint o despert, ja que la ment segueix actuan de forma fictícia o "real". Tot i que quan estem desperts creiem que es més fàcil difirenciàr-los. Però... i si no fos així? En aquest cas no es pot saber amb absoluta certesa, però si que al estar desperts la ment veu la coses amb més claredat que quan s'esta somiant.

Michel ha dit...

És una questió una mica difícil de aclarir, estem desperts o estem somniant? Quan estem desperts ho tenim molt clar, ho sentim de diferents formes, amb el tacte, el so, etc... Però quan estem en un somni, estem conscients de que és un somni? Estem conscients de que estem adormits i que no és real? Com ho podem saber? Crec que és una cosa que amb l'hàbit, al estar desperts, podem sentir una diferència entre el somni i la realitat, però encara que ho tinguem molt clar de que estem desperts, quan algú ens planteja aquesta pregunta o ens la plantejem nosaltres mateixos, ens donem compte que no ho podem saber amb certesa.

Alex ha dit...

Hola,

Gracias por tu articulo, muy interesante.

Me podrías contactar en mi correo a info@reino-atrapasuenos.es por favor.

Nos vemos,

Alex