dimarts, d’abril 27, 2010

NIETZSCHE ÉS UNA FONT


Nietzsche és un dels filòsofs que més cites ha donat a la història. La seva forma d'escriure metafòrica i directe dona molt de joc per seleccionar, dels seus aforismes, frases que siguin inspiradores. Us convido a que deixeu aquí la vostra i comenteu per què us agrada. També podeu comentar les dels altres, és clar! Deixo una per començar "allò que no em mata em fa més fort": és un cant a l'atreviment, a no sentir por davant dels fets que poden trastocar la nostra tranquil·litat.

38 comentaris:

Unknown ha dit...

per a mi, la clau és 'Dèu ha mort', ja que aquesta idea jo la tinc des de famolt de temps: deixar-nos d'històriesde divinitats i pecats i el cel i la terra... el que hem de fer es la nostra vida com nosaltres vulguem, sense que l'esglèsia ens digui què podem o no podem fer.

Angel 2C ha dit...

"sense música la vida seria un error". Crec com Nietzsche que la música és una de les grans maravelles d'aquest món. Tot i així, la vida és molt molt moooolt més que música, i sense ella hauriem d'aprendre a viure ( hi ha gent que no pot escoltar música i la seva vida no és un error!!). Es una bona frase i estic d'acord amb el missatge que dona..però és extrany que una persona que diu poder tant contra les adversitats es rendeixi a una.

AdriánDíaz2B ha dit...

"¿Es el hombre sólo un fallo de Dios, o Dios sólo un fallo del hombre?"

Esta frase es devastadora desde mi punto de vista. Creo que es una buena síntesis de la idea que tenía Nietzsche de la religión pero, además, es genial ya que utiliza el mismo concepto bíblico para usarlo en su contra. En definitiva, he escogido esta frase porque creo que: 1º la síntesis de sus ideas es muy buena, 2ºsoy dado a los juegos de palabras y este me ha gustado.

Unknown ha dit...

"El amor y el odio no son ciegos, sino que están cegados por el fuego que llevan dentro"

Para mi esta frase, es la clave en mayúsculas. En esta frase Nietzsche nos demuestra su pasionalidad y su forma de escribir, no desde lo racional si no, desde los sentimientos a la vez que dice una gran verdad, como es la de que lo que ciega al amor y el odio es el fuego que generan estos valores dentro de cada uno de nosotros.

Genís 2A ha dit...

Los monos son demasiado buenos para que el hombre pueda descender de ellos.
A mi m'agrada aquesta. M'ha xocat perque posa a l'homo sapiens com el pitjor animal del planeta, i en part té raó, ja que som l'únic que els contamina i el fa malbé increiblement ràpid, i fa pensar com es posible que el pitjor enemic de la naturalessa hagi sortit d'ella mateixa.

Anònim ha dit...

SANDRA REDONDO 2B

Per a mi, una de les coses més interessants de Nietzsche ha estat la importància que li dona al fracàs. Per a moltes persones, el fracàs és un fet horrible, el qual, fa que et desanimis i deixis de ser positiu. En canvi Mill diu el contrari, per a ell, el fracàs és un fet que t'ajuda a arribar a la felicitat, al cim de la muntanya, ja que els fracassos són obstacles que formen part del nostre camí cap a la felicitat. També m’ha interessat la crítica a l’alcohol i al cristianisme, i jo penso igual que ell, moltes persones per fugir del dolor utilitzen l’alcohol, i jo igual que Mill, penso que la millor manera de fugir del dolor no és aquesta. T’has d’enfrontar al dolor per ser una persona més forta i aconseguir el que vols.

Marina 2A ha dit...

"¿No es la vida cien veces demasiado breve para aburrirnos?"
Aquest filòsof té moltes frases que m'han agradat molt, però penso, que aquesta és amb la que nosaltres, a la nostra edat (o a qualsevol), ens hauríem d'identificar.
Des del meu punt de vista, aquesta cita de Nietzsche és molt bona i molt encertada, ja que ens diu que amb tot el que ens passa a la vida, no hauríem de tenir temps per a aburrir-nos, i a més a més, hem d'aprofitar cada segon que passa, pensant que allò mai es tornarà a repetir.

Xavi Guerrero Castillo 2ºC ha dit...

Jo estik d'acord amb Nietzche, quant diu que quant una cosa en surt malament, aquest error el tenim que fer servir per fer-nos més fort, com l'exemple del video en que sortia un home que havia fracasat, perque si una persona mai coneix el que es el patiment podé encara no sp del cert que es la felicitat, perque no se sap el que es la felicitat fins que no estas dontre el pou de la tristor, i jo crec que en aquest aspecte Nietzche té raó.

Xavi Guerrero Castillo 2ºC ha dit...

JO també estic d'acord amb la frase que diu la Marina, No es la vida cien veces demasiado breve para aburrirnos, perque en el meu punt de vista, crec que la vida s'ha de viure al 100% a totes hores, xk sino despres et pots arrepentir de no haver fet certes coses.
Encara que viure al 100% o fa poca gent, ja que sempre hi han problemes, pors, o conseqüencies jajajja.

Marina 2A ha dit...

"Si las miradas bastaran para matar, ya habríamos muerto hace tiempo."
Aquesta cita de Nietzsche pertany al seu llibre "Humano, demasiado humano", i m'ha captat l'atenció de seguida, perquè quantes vegades hem dit allò de: "ha estat una mirada assasina...!" i és curiós com des de fa més de cent anys, ja tenien les coses tant clares... Jajajjaa!!

Per una altra banda, estic completament d'acrod amb el que diu el Roger, perquè penso que aquesta frase ("Déu ha mort"), és clau, ja que, la eslgésia ha estat una simple invenció de l'home per a apaivagar les inquietuds d'aquells qui eren més desgraciats.I, com bé diu el Roger, el que hauríem de fer és viure la vida com cadascú la vulgui viure.

Unquès Tàfardepo Lèmiques ha dit...

"Quan algú vol escapar a una pressió intolerable necessita haixix. Doncs bé, jo necessitava Wagner", extreta del llibre "Ecce homo", al capítol "Per què sóc tan llest?"

De casualitat, he trobat aquesta frase: el meu germà va obrir el llibre per una pàgina a l'atzar després de trobar-lo per casa, i goita quina sort, que Nietzsche anomena a Wagner en aquest text.


Amb aquesta frase, Nietzsche segueix ferm amb la consigna seva que la gent s'intenta consolar de les coses dolentes amagant-se d'elles prenent drogues o amb la religió.

I, per això, com ell no n'està d'acord, afirma que ell per intentar escapar-se d'aquestes pressions dels fets dolents, ho aconsegueix d'una manera no tan perjudicial per a l'ésser humà, sinó que és una evasió cerebral i que dura el que dura la música de Wagner.

guasch 2batx-A ha dit...

Tenir fe significa no voler la veritat.
Jo estic d'acord amb aquesta frase de Nietzsche. La religió va sorgir per tal, de que la societat visqués amb ordre i pasimònia. La religió ha aconseguit que molta gent pogués camuflar els seus problemes en ella i justament això, és el que diu la frase.
No podem anar seguint la paraula del Senyor, ja que així, l'únic que aconseguim és que ens dirigeixin el nostre camí. El que crec que hem de fer és escolta la nostra pròpia paraula i seguir el nostre propi camí, tal i com vulguem, sense haver de mirar pels retrovisors ni haver de preocupa’ns del que hi pugui haver davant d’aquest llarg camí, que l'únic que coneixem és el final.

Marc Os 2C ha dit...

Nietzschen té moltes frases bones i realment la majoria són molt interesants. Però jo em quedo amb una de les més realistes:

“Lo que me preocupa no es que me hayas mentido, sino que, de ahora en adelante, ya no podré creer en ti”.

Trobo que el significat d’aquesta frase és “indiscutible”, és a dir, costa molt confiar cegament en una persona, si aquesta confiança es trencada, la perspectiva que teníem es trenca i costa molt tornar-la a tenir

Anònim ha dit...

Hi ha moltes frases de Nietzsche que m'han cridat l'atenció però una de les que més 'ha agradat ha estat aquesta: "El hombre sufre tan terriblemente en el mundo que se ha visto obligado a inventar la risa."
Ja que crec que el riure és una bona eina per passar-s'ho bé i que quan un està malament el que més l'anima és una persona que li faci oblidar les penes i li tregui un somriure com a minim i una bona rialla que plori.

Blanca M ha dit...

Fèlix l'ànonim sóc jo que se ma penjat sense voler abans de posar el nom.

Marc Os 2C ha dit...

M’agradaria subratllar la frase que ha escrit el Genis: “Los monos son demasiado buenos para que el hombre pueda descender de ellos”.

Coincideixo en que es una frase inpactant alhora que encertada. Realment, si ens comparem amb els micos, ens anem donant compte de que no som tant semblants com es diu. Ells que viuen tant en harmonia amb el món que els envolta i nosaltres que no fem re més que fer-ho malbé tot...

Fins i tot es podria dir que capgira la teoria de l’evolució i ens fica a les persones com una involució dels micos. Com anar endarrere.

Unknown ha dit...

El casarse es terminar una serie de pequeñas tonterías con una gran estupidez

Es otra gran frase de Nietzsche que me encanta porque aparte de demostrar su odio a la religión y todo lo que ella implica, también nos dice que no siempre una bonita relación ha de terminar en el altar, que puede seguir siendo un cúmulo de tonterías sin, según su punto de vista, acabar en una gran estupidez

Jorgina 2A ha dit...

Moltes de les cites que s'han anat penjant m'han agradat molt, com la de la Marina o la de l'Adrià, i aquesta n'és un altre:
"Tant sols aquell que construeix el futur té dret a jutjar el passat." I m'ha agradat perquè reflexa la meva opinió sobre la gent que crítica coses mal fetes, mentre no fa res per canviar-les!

Tim William ha dit...

IRIS BORDA 2ºB

Me gusta mucho la primera frase que ha citado Marc Osuna, "lo que me preocupa no es que me hayas mentido, sino que, de ahora en adelante, ya no podré creer en ti”. Si bien, si tuviese que escoger una de entre todas las grandes barbaridades que escribió Nietzsche, me quedo con una del libro "Así habló Zaratustra" (de "la lectura y la escritura"): el que a todo el mundo le esté permitido aprender a leer, a la larga corrompe no sólo el escribir sino también el pensar.
Esta cita, a pesar de entenderla, me provoca la sensación de que se me escapa algo importante, algo que Nietzsche quería decir con esto -más allá de lo que propiamente dice- y que yo no logro ver. Obviamente, por otra parte, me parece una afirmación muy fuerte y discutible, pero a la vez la veo tan inquietante y me resulta tan difícil imaginar que deje a alguien impasible, que me resulta genial. Así que ésta, para mi (incluso no estando del todo de acuerdo), me resulta una "frase inspiradora".

Unquès Tàfardepo Lèmiques ha dit...

"Tinc dret a considerar-me el primer filòsof tràgic". També de "Ecce homo", al capítol "El naixement de la tragèdia".

Aquí recull part de la seva filosofia, amb aquesta sola frase. Ell va voler trencar dràsticament amb la resta de filòsofs, pensant que a partir del patiment, es pot tenir alegria, és a dir, sense patiment, no hi pot haver felicitat. Bàsicament, pel fet que si no hi hagués patiment, la felicitat se'ns faria rutina i no causaria cap efecte en nosaltres.

Però tot i això, és possible que hi hagi felicitat sense dolor ni patiment, simplement amb el fet que no s'estigui patint i estant en un estat normal un individu, es pot posar feliç per algun motiu, i després no estar-ho, malgrat no incloure's dins el patiment el seu estat psíquic o físic.

rafel ferrer ha dit...

El que em preocupa no es que m’hagin mentit, sinó que d’ara en endavant ja no podré creure en tu.


Al llegir aquesta frase de Nieszche m'ha fet reflexionar molt, sobretot en la confiança que tens en una persona. Aquesta frase es aplicable a tota persona en algun moment de la vida. Totes les persones diuen mentides de qualsevol tipus i nivells, però quan alguna persona t'ha mentit, li perds una mena de respecta, o sigui que no li tens la plena confiança que pensaves que podies tenir, aquest es un fet que fa reflexionar molt les persones en alguna circumstancia de la vida. I com diu la frase quan et menteixen per total confiança, i personalment crec que la relació entre les persones es basen en la confiança, això es un tret que fa més fort a l'esser humà.

rafel ferrer ha dit...

Llegint els comentaris, m’ha agradat molt en d’en Xavi Guerrero, en que diu “quant una cosa en surt malament, aquest error el tenim que fer servir per fer-nos més fort” Aquesta es una frase que pot servir per a moltes coses. Per exemple en el mon de l’esport soviet quant en un partit es produeixen errors, en el següents estàs més atent i els intentes rectificar, el mateix passa amb els exàmens i amb altres coses. Crec que l’error fa mes forta una persona, ja que a partir de l’error el pots rectificar o al reves fer-lo més gros sinó tens l’esperit de superació necessari

Daniela Duffet ha dit...

“Un filósofo casado es, para decirlo claro, una figura ridícula”

Aquesta frase em va sorprendre molt quan la vaig veure. Sembla una mica contradictória a tot lo demés que ens intenta comunicar.
Nietzsche tenir un fracàs amorós, però segur que, si no hagués fracasat i el seu amor li hagués demanat matrimoni, no hagués dubtat en acceptar.
Així, dient aquesta frase, Nietzsche es contradiu en relació de l’altre idea que tenia, que a classe el Fèlix ens va explicar mitjançant la faula del llop i el raïm: El llop no arriba a agafar el raïm i, per no sentir-se fracassat, decideix marxar dient que tampoc volia el raïm ja que estava verd. Nietzsche el que vol és que no digui que el raïm és verd; en canvi, vol que lluitem per aconseguir el que nosaltres volem (en el cas de l’exeple, el raïm) i que no ens deixem véncer. Però dient aquesta frase, sembla que Nietzsche es vulgui convèncer de que el seu fracàs amorós no era per tant, ja que no serveix de res que un filósof es casi; una idea contradictória.
Potser m’equivoco i resulta que Nietzsche mai s’hagués volgut casar amb la seva estimada, però només dic que la frase m’ha sorprés.

Daniela Duffet ha dit...

“La palabra más soez y la carta más grosera son mejores, son más educadas que el silencio”

Aquesta frase m’agrada ja que ens intenta dir que sempre és millor expressar les nostres opinions que no mantenir el silenci. Tot i que crec que no calen paraules vulgars ni “cartes groseres” per expressar les opinions (es poden expressar de manera respectuosa i educada), crec que és important poder tenir llibertat d’expressió i comunicar les teves opinions, ja que així, encara que no serveixi de res, com a mínim ho has intentat i tothom sap el que opines al respecte.

àlex muntané ha dit...

Hi ha tantes i tantes frases de Nietzsche que fan reflexionar, que és molt difícil escollir-ne una.
Pel que fa a temes religiosos em quedo amb aquestes dues:
“Tener fe significa no querer saber la verdad.”
"¿Es el hombre sólo un fallo de Dios, o Dios sólo un fallo del hombre?"
La segona em sembla incús més impactant que la primera. Amb això Nietzsche fa una reflexió molt i molt bona del que realment pensa. Ell creu que s’ha de fer una transvaloració dels valors, ja que els que la societat aplica són del tot erronis. El que ha fe la societat és deixar a l’ésser humà com una cosa imperfecta i que fa coses dolentes, i inventar-se un ésser que tot ho fa a la perfecció. Crec que és molt important la filosofia de l’alemany degut a que ens fa pensar a tots si realment allò perfecte és l’ésser diví, o veritablement el que pot ser és que l’ésser humà sigui perfecte i allò que fa estigui ben fet.
Això va relacionat amb la següent frase:
“Los que más han amado al hombre le han hecho siempre el máximo daño. Han exigido de él lo imposible, como todos los amantes.”
Estic completamente d’acord amb aquesta afirmación, ja que té raó al dir que les persones que estimem a algú, la comparem erròniament amb allò que per a nosaltres està bé, li exigim coses que són imposibles per a ella.

adrian gonzalez polo ha dit...

"La ventaja de tener mala memoria es que se goza muchas veces de las mismas cosas."

Aquesta frase m'ha agradat perquè quan l'he llegit m'ha fet riure i al mateix temps he pensat que és veritat, però també he pensat que en comtes de gaudir, et poden fer patir les mateixes coses.

Blanca M ha dit...

A mi m'ha agradat i cridat l'atenció la frase de l'Armand: "El amor y el odio no son ciegos, sino que están cegados por el fuego que llevan dentro", ja que com ell penso que l'amor i l'odi ens ceguen pel foc que porten adintre creat a partir dels sentiments. I tot el que fem ho generen els sentiments i no ho fem de manera racional, per això molts cops aquests sentiments ens porten a fer bogeries.
una altra frase que m'ha agradat de Nietzsche és la següent: "Todo lo que se hace por amor, se hace más allá del bien y del mal." ja que crec que hi ha moltes coses que fen per amor i a causa d'aquestes fem mal a la gent que estimem. I potser aquesta gent a la que hem fet mal és la que es queda al nostre costat de per vida, i en canvi, l'amor de la mateix forma que ve també se'n va.
L'altra frase que m'ha cridat l'atenció és la del Marc Osuna “Lo que me preocupa no es que me hayas mentido, sino que, de ahora en adelante, ya no podré creer en ti”. Degut a que és molt difícil confiar en una persona i si es trenca aquesta confiança, es trenca tot i es molt difícil tornar a fer el trencaclosques i a sobre que les peces encaixin.

David ha dit...

Deu ha mort és una gran frase, però a mi em planteja algunes preguntes...

- Realment està dient que Déu ha mort? Pot morir Déu?

- Si Déu no ha existit mai, com pot ser que sigui mort?

- Por voler dir que els pensaments absolutistes ja no tenen sentit?

- Pot voler dir que el métode científic ens ha tornat uns descreguts?

Unknown ha dit...

La frase que ha esrit l'Adrián (González) m'ha agradat molt, i m'ha fet molta gràcia, ja que et fa veure una cosa que seria un problema (la pèrdua de memòria), d'una manera graciosa i fins i tot, amb optimisme.

Sonia Ramírez ha dit...

La frase que a mi m’ha cridat l’atenció és aquesta: “No hay razón para buscar el sufirmiento, pero si éste llega y trata de meterse en tu vida, no temas; míralo a la cara y con la frente bien levantada.”

Crec que és una frase molt positivista. Es veritat que no tenim cap raó per buscar el patiment però a vegades arriba sol i tot i que intentem mirar-lo a la cara no podem, ens enfonsem i necessitem pensar per poder superar-lo. És massa fàcil dir-ho però quan arriba encara que intentem afrontar-lo amb tota la força del món, a vegades, aquest patiment ens supera.

AdrianDiaz 2B ha dit...

"La potencia intelectual de un hombre se mide por la dosis de humor que es capaz de utilizar."

Esta frase me parece muy buena aunque sea meramente anecdotica desde mi punto de vista.
Creo que Nietzsche era una persona con un gran sentido del humor y asi lo confirman las frases que nos dejo y algunos de sus escritos.
En definitiva, he escogido esta frase por su caracter humorístico y porque creo que Nietzsche tiene toda la razón, una persona con sentdo del humor es una persona inteligente.

Genís 2A ha dit...

La frase que ha posat la Sonia també m'ha agradat molt, perque trenca una mica amb la forma pesimista de niche, tot i que també es pot interpretar com una crítica a aquelles accions que ens fan amagar el patiment o disfressar-lo de manera que no el podem veure com la esglesia o les drogues.
Totes les cites de niche estan prou bé, lo que moltes són semblants i trobo que cansa bastant estar llegint frases que ens critiquen constantment sabent que ell no era cap iluminat, només un home que anava de llest y va acabar boig de pensar tantes paranoies.

Anònim ha dit...

Marta Vega 2A:

A mi me gustan especialmente estas dos citas:

"Cuando miras mucho tiempo el interior de un abismo, el abismo también mira tu interior."

Al establecer una relación con otras personas, o al enfrentarnos a acontecimientos desconocidos, nuestros sentimientos quedan expuestos y la otra persona tiene entonces el poder de "mirar" en nuestro interior.

La otra frase que me gusta es:

"La irracionalidad de una cosa no es un argumento en contra de su existencia, sino más bien una condición de la misma."

Esta es mi preferida, y creo que es muy aguda. El mundo está lleno de contrarios, de cosas increibles y cada día ocurren más. Por eso, "imposible", "sin sentido" o "irracional" son palabras que pierden significado ante todo lo que podemos hacer.

Diego Celentano 2 A ha dit...

Nuestro destino ejerce su influencia sobre nosotros incluso cuanto todavía no hemos aprendido su naturaleza; nuestro futuro dicta las leyes de nuestra actualidad.

Aquesta frase m’ha agradat perquè penso que té molta de raó.
Considero que el nostre futur és el que precurem que sigui bo, quan en realitat el futur no és més que el nostre proper present.
Encara que com diu la frase, nosaltres sempre tenim al cap el nostre futur, i fins i tot, ho creiem a vegades, més important que el present.

Sònia Ramírez ha dit...

a frase de la Blanca Méndez m’ha sobtat molt, ja que crec que el riure no és una cosa que s’hagi inventat l’home per no sofrir si no que és una cosa innata. Per exemple: els cecs mai han vist riure a ningú, no obstant, ells riuen, un altre exemple serien els bebès que no sofreixen i també riuen. Per tant, aquí Nietzche reflexa que l’home és excessivament desgraciat, si que ha hagut d’inventar alguna cosa per no sofrir però no crec que sigui el riure.

Anna Escalona 2A ha dit...

Al llegir els comentaris he vist que la Marina Freijo ha ficat aquesta frase: "¿No es la vida cien veces demasiado breve para aburrirnos?" i si he de dir la veritat n'és una de molt bona. Abans de fer Nietzsche ja havia escoltat aquesta frase i considero tal i com diu la Marina que és una reflexió molt bona ja que sense donar-nos compte molts de nosaltres els humans desaprofitem aquets segons minuts hores i dies sense fer algo profitós. Per aquest motiu considero que és una frase que t'incita a tenir més ganes de fer coses i no deixar que el nostre temps és converteixi en avorriment.

Diego Celentano ha dit...

“Todos los pozos profundos viven con lentitud sus experiencias: tienen que esperar largo tiempo hasta saber qué fue lo que cayó en su profundidad.”
Aquesta frase m’ha agradat molt, perquè considero que té una relació important amb la nostra vida. Considero que la profunditat és el temps de la nostra vida, i què quan més anys tenim, és quan reflexionem de les coses que en el passat hem fet, bé positiva o negativament.

Isaac Sánchez 2B ha dit...

"No hay razón para buscar el sufrimiento, pero si éste llega y trata de meterse en tu vida, no temas; míralo a la cara y con la frente bien levantada."

Buscando frases de Nietzsche, para mi esta es la que resumen su filosofía sobre la moral humana. Siguiendo su pensamiento, Nietzsche deja bien clara su teoría la evolución del humano "convencional" al "Superhumano". Entre las características de este "superhumano" esta en la de ser valiente, el héroe, el que nunca se rinde y con esta frase se podria resumir esas características. A pesar de que tengas sufrimiento, !no te hundas!, !sigue adelante y lucha!