dijous, de novembre 10, 2011

QUINES QUALITATS HA DE TENIR UN BON POLÍTIC?

Plató pensava que l'únic que pot governar bé una polis amb justícia és aquell que sap què és. És a dir, cal un coneixement de la justícia. També cal ser just, que, segons ell vol dir ser moderat amb els plaers (funció concupiscible de l'ànima), fort en l'estat d'ànim (funció irascible) i prudent en les decisions (funció racional).  Això només ho aconsegueixen els savis. I per ell el més savi és el filòsof, ja que dedica la seva vida a pensar i aproximar-se al coneixement vertader, objectiu.

Estem en plena campanya electoral per les elecciones al parlament d'Espanya i tenim molt presents als polítics aquest dies. Tenint això en compte us proposo pensar quines són les caractéristiques que ha de tenir un bon polític que volgui governar un pais?

-com ha de ser des d'un punt de vista personal? quines actituds i quines aptituds són recomanables?
-quins coneixement ha de tenir?

9 comentaris:

Ja no recordo que ha dit...

Excel•lent...tema molt interessant i q demostrarà q sóc el més capaç per guiar-vos haha Jo penso que, certament, qui coneix la justícia pot aplicar-la a nivell polític –i n’és el més capaç, tot i que estic totalment en contra que només en veure-la ja no ens en podem deslligar i estem condemnats a obrar justament per sempre més. De fet, no hi ha cap lògica en aquest raonament de Plató, ja que si una persona és compulsivament egoista, ja li pots mostrar el camí de la justícia social i la pau, del Bé i la llum, q ell, si té interessos en una altra banda, no dubtarà a ignorar el coneixement que posseeix sobre la justícia. Per això vull destacar que un polític no solsament ha de conèixer i observar, sinó que té la tasca, encara més complicada, de posar en marxa tots els mecanismes que ell jutgi justos pel conjunt dels ciutadans, amb tots els entrebancs que té el sistema, entre els quals ja no cal fer referència a la corrupció, la pressió, etc perquè ens els sabem tots de memòria. Però igualment, el polític pot ser tan bo com vulgueu, q si els irascibles i concupiscibles no fan la seva feina, té els dies comptats.
En el camp personal no haig de dir res, jo prefereixo tindre un Berlusconi follant-se a qui sigui (menors no) i q faci bona gestió del país a un desgraciat q no sap q collons fot al poder. Digueu-li hipocresia, però jo al polític només li demano q sigui correcte en política, no en relacions sexuals.
Coneixements:
- Filosofia, Dret i Història essencials.
Un polític NO pot ser, de cap manera, enginyer, químic, científic. La manera de pensar no es correspon amb les característiques pròpies de la política (segur q hi ha excepcions, però ens ho estalviem i q ningú pugui ser-ho).

Resumint, un polític pot ser bo, però no és res sense la gent.

Ja no recordo que ha dit...

No tornareu a veure més parrafades, promès.

Guillermo Aumatell (Detto) ha dit...

Buenas, me voy a estrenar en este blog la verdad y bueno, el tema en cuestion no es mi preferido, pero me gustaría comentar (y no solo por la subida de nota...) sino porque mi compañero Gerard llorens siempre está por en medio y como no, me gustar debatir.
Un buen político... para empezar afirmar esa teoría sobre Platon diciendo que era un "facha". La verdad, decir que un filósofo sería el mejor político no lo encuentro del todo correcto (¿él se veía como él mejor? seguramente...). ¿Porqué? La teoría siempre fue muy bonita (él mismo intentó crear su Polis ideal y fracasó tres veces consecutivas... y mirad que su teoria no la encontraba del todo mala, sería interesante probarla) pero si la práctica falla no sirvió de nada todo lo anterior. Continuando, ¿un político necesita conocer el conocimiento de la justicia? Está claro, ahí no cuestiono nada. Y la prudencia en las decisiones es también necesario y algo muy importante. No será veces que en la historia mundial, una decisión a causado grandes catastrofes.

Y Gerard, tu cita a Berlusconni me ha gustado. Mientras un político haga lo que debe y lleve bien un país, ¡como si quiere cometer barbaridades! Como Platón decía en su polis ideal: cada uno tiene que hacer lo que le toca y PUNTO. "Arregla tu jardin antes de comentar el del vecino"

Bueno, no debo haber aportado mucho pero me gustaría ver que comenta la gente de manera que me adentre más (y me entere más de política). Gracias y lo siento por las faltas.

Júlia Olivé ha dit...

Molt bona la intro gerard! Jo també crec que una persona, per més clara q tingui la Idea de Justícia, molts cops es deixarà emportar pels seus interessos, per més savi o il·luminat que sigui, perquè això es com posar davant d'algú que s'està morint de gana un banquet enorme i suculent (exiteix la paraula en català?). Pel que fa a les qualitats, es evident que un polític ha de tenir cert nivell d'estudis (com a mínim parlar anglès, com es demana a la majoria de treballadors), però no cal que sigui un geni o un professor emèrit, més que res, és important que conegui molt i molt bé la realitat del país que ha de governar, i tenir molt clars quins són els objectius del seu partit i les promeses que ha fet a la població, posar el bé del país per davant del seu propi o de la seva carrera, que és on la majoria falla.
També coincideixo amb en Gerard en el que fa a la situació personal del president. La seva feina és dirigir un país o un estat o el que sigui, no donar exemple de castitat, o vot de pobresa, no és cap personatge de l'opinió pública, tot i que si que és cert que està molt exposat als mitjans, cosa que s'hauria d'aturar. Crec que mentres no danyi la imatge del país pot fer el que vulgui en la seva vida privada i estar amb qui vulgui.
També està molt clar que apart d'això, un polític ha de dominar les arts de la diplomàcia i la dialèctica, ha de saber quedar bé i donar bona impresió encara que estigui donant el veto a la Xina o el que sigui.
Penso, com el Gerard, que hi ha certs condicionants externs que modifiquen el concepte d'un bon polític, és a dir, que en essència, per tots tenim la mateixa idea d'un bon polític, però segons el que passa al nostre voltant (crisi, immigració...), la nostra opinió pot ser que canvii una mica. També és cert que per més bo que un sigui, si la gent no col·labora ho té ben fotut.

Cristina G ha dit...

Saber escoltar, saber posar-se al lloc dels altres, tenir visió de futur, tenir la boca per dir la veritat i no per quedar bé davant de la gent (com la majoria dels que tenim ara mateix) i simplement governar per al bé comú i no per al bé propi. Es podrien trobar moltes qualitats més que hauria de tenir un bon polític però, per començar, penso que cap dels que hi ha a dia d'avui (o almenys jo el desconec, cosa molt possible) no compleix ni els pocs que he dit jo. En definitiva, no hi ha bons polítics. La corrupció i l'afany de guanyar diners canvia la gent, i en càrrecs polítics passa en dels que més. És cert que el que més coneix més pot raonar i més decisions (en teoria) hauria de poder pendre però no té perquè ser necessàriament "el filòsof" com deia Plató. Un polític ha de tenir una visió molt àmplia i no cenyir-se a un únic punt de vita inalterable: "el sabio puede cambiar de opinión. El nécio, nunca" (Kant). Bàsicament penso que no cal tenir tres carreres i dos màsters per ser un bon polític, tan sols amb que es vulgui el millor per al poble i es busqui la manera més adequada per aconsguir-ho, ja és fa molt. Hi ha gent capacitada per a governar que l'única cosa que fa és aprofitar-se dels altres, hi ha gent que té una formació quasibé nul·la o que s'ha hagut de buscar la vida pel seu comtpte i podria governar molt millor que els primers.

IRSLAN H ha dit...

creo que para ser un buen politico hay que saber ver el punto de vista de otras personas,hay que entrar en su situacion como se sienten,por que estas son unas de las maneras para entender les y asi ententar arreglar las situaciones dificiles.
un buen politico debe saber manejar diferentes situaciones y ajuntarse con los otros politicos para entender su punto de vista y para compartir idees.

Ramon ha dit...

El que jo penso és que la unica forma de trobar un bon politíc que sapigui gestionar la justícia i altre questions (no tinc dieresi) del bé comú del seu poble, ha de ser un polític que abans hagi tingut que ser durant mínim 3 anys treballador de l'estat, funcionari, sigui del rang que sigui: prefessor, jardiner, paleta, etc. Perquè així quan estigui al poder, podra comprendre com es sent el seu poble davant els canvis que els hi posin i fer el millor per aquest. Perque és molt important comprendre l'administracó des de dins.

Elia Trujillo ha dit...

El politico ideal. Si empezamos así vamos mal, la filosofía en cierto modo no para de crear utopías que plantean preguntas que al fin y al cabo solo se contestan con un pero al final, si pretendemos encontrar a un politico ideal debemos educar a toda la sociedad como es debido, primordialmente porque de ella saldrá el lider que tanto ansiamos,Platón plantea en su polis ideal un sistema basado en hacer feliz a todo el mundo pero que sinceramente me parece una utopía mas que no llevaría a ningún sitio simplemente porque el hombre lo quiere todo y lo quiere ahora, la creación de unas clases tan diferenciadas acontecería en problemas. El principal distintivo de un politico debe ser el carisma, todo nos entra por los ojos debe ser una persona que inspire confianza, que no titubee ante la adversidad y con una capacidad de decisión y sacrificio excepcional, así mismo debe tener una gran visión de futuro siendo previsor, debe conocer que es lo que quiere el pueblo y lo que necesita. Debe ser honesto, y justo, pero a mi paracer la moderación de la que habla Platón para mí no tiene sentido, la justicia debe aplicarse imparcial y objetivamente siguiendo algún codigo o razonamiento moral. Todo esto debe conocerlo el buen politico, debe saber tambien de historia todos los antecedentes corrientes para poder sacar conclusiones esclarecedoras y aportar algo nuevo junto con una dialectica muy conseguida. El buen politico jamás existirá por el simple hecho de que nadie puede hacer feliz a todo el mundo, la gestión de un país es algo un tanto complicado que, siempre acaba derivando en el inconformismo o disgusto de parte de la población, partiendo de una mayoría absoluta, que pocas veces se da, ya que normalmente los candidatos electos estan muy cerca de los opositores en las urnas.

Mireia Martínez ha dit...

Comparteixo el pensament de Plató, un bon polític ha de ser algú savi que sàpiga el que es fa i en tot moment actuï justament i sempre miri pel bé del poble, però això és difícil, ja que, sota el meu punt de vista, tot som humans i tenim debilitats i caiem en les temptacions de la vida de tant en tant. Però des d’un punt de vista raonable i conformant-me amb el que som, crec que un bon polític hauria de ser, sobretot, algú que escoltés les necessitats del poble i que tingués com a objectiu sempre el benestar del poble. Per aconseguir-ho crec que aquest polític, idealitzat, hauria de ser una persona generosa, no corrupte, justa, treballadora, de ment oberta i molt empàtica per poder-se posar en la pell dels ciutadants i intentar aconseguir el seu benestar i molt important que sàpiga escoltar! Aquestes son algunes de les aptitud que crec que hauria de tenir, i respecte a la seva actitud que fos una persona optimista que no es rendeix i segueix lluitant pel que creu que es el millor pel seu país, una persona responsable que assumeix els seus deures , compromesa amb la seva feina i la gent que l’ha votat i lleial als seus ideals que són els que han portat a la gent a votar-lo.
Per una altra banda crec que hauria de tenir certs coneixements també. Seria ideal que sabes el que es la justícia i la bondat, però com que això és molt difícil, penso que com a mínim hauria de ser una persona que conegués el seu país i poble, mínimament culta i entesa del que fa amb coneixements diversos de diferents aspectes socials (economia, educació, sanitat...), o com a mínim que tingués un grup de ministres que realment en sabés. Crec que hauria de tenir un ampli coneixement de la vida i les persones, això potser l’ajudaria a ser més a prop de conèixer que es la bondat i la justícia, cosa necessària per regnar o governar sàviament.

Llàstima que hi hagi actualment tant polític que no compleixi cap d'aquests 'requisits'.

Mireia Martínez Rubió
2n A