divendres, de novembre 09, 2012

Per què serveixen els filòsofs

Segons Plató el filòsof és qui hauria de guiar el govern dels estats. En un llibre publicat recentment es planteja de nou com els filòsofs són importants. segosn es diu, la Il·Lustració del segle XVIII va recuperar la idea de que havia de ser la Raó i no la religió o el poder reial, qui havia de governar. La idea de Justicia platònica es va canviar per les de Llibertat, Igualtat i Fraternitat. Segons l'autor del llibre actualment hem tornat a l'Edat Mitjana i qui mana és un tirà anomenat "Mercat". Per això el llibre defensa que la tasca actual del filòsof és recordar tot això, fent-nos veure la gravetat de la situació actual i com la raó ha de guiar la política.  Què en penseu?


32 comentaris:

Corina Torres ha dit...

Estic d'acord amb l'autor del llibre quan diu que estem tornant a l'edat mitjana, on qui mana és el "Mercat" i crec, com diu també el llibre, que ens fan falta filòsofs, gent que es dediqui a pensar i que no parli per parlar, sinò que sàpiga el que diu, per fer que ens adonem de la situació en la que ens trobem.
Penso que el tipus de governant que proposa Plató és el que mes ens convé per poder solucionar molts dels problemes que tenim actualment. I penso això perquè, segons jo, per realitzar qualsevol tasca s'ha de saber el que es fa, s'ha d'estar documentat de tots els assumptes que vols tractar abans de tractar-los, ja que si no ho estem és molt més fàcil que errem a l'hora d'actuar. I el mateix passa a l'hora de governar, per fer-ho es necessita saber amb certesa certs termes i certs valors per poder actuar correctament, com la justícia per ser just, o saber resconeixer el bé i el mal per poder premiar-los o castigar-los quan calgui, entre molts d'altres. Per aquest motiu crec, encara que no ho vegi gaire possible, que és important que la persona que ens governi sigui una persona sabia i que sàpiga pensar, que miri per l'interes de les persones a qui governa i no pel seu propi, no com passa actualment, perquè d'aquesta manera podrem sortir beneficiats.

Alexandra Cuesta ha dit...

Jo també penso que els filòsofs haurien de governar, el problema però és com fer-los arribar al poder ja que si ho fessim per democràcia, el "tirà" podria manipular a la població. És per això que també crec que els filòsofs s'han d'obrir un lloc a la nostra societat. Les persones d'avui en dia evitem pensar i veiem als filòsofs com persones avorrides que intenten trobar respostes que no trobaran. Per exemple, molts adults no han tingut contacte amb la filosofia en cap moment de la seva vida. Així doncs crec que la funció dels filòsofs hauria de ser manar ja que haurien reflexinat sobre elque és la justicia, però alhora també haurien d'ocupar càrrecs més baixos i humans del dia a dia, per apropar-nos a la filosofia i fer-nos pensar una mica més a tots.

Alexadra Cuesta

Unknown ha dit...

Jo crec que actualment és el poble que està al servei dels polítics, mercats i de tots aquells que mouen les grans quantitats de diners.
Dit això, coincideixo parcialment amb Plató, ja que el que jo penso és que s'hauria "d'imposar" un estudi filosòfic a tothom, i aleshores permetre l'elecció dels governants de forma democràtica.
En aquest cas no hi hauria problemes de mals governants perquè aquest ja serien una mica filòsofs, tot i que possiblement no tant com en el cas de Plató, però si prou com per manar adequadament.A més a més el poble escolliria amb saviesa i reflexió, prenent mesures adequades i un altre fet positiu que tindria la democràcia seria la rotació dels càrrecs de poder,fent que els governants no s'adormin en el càrrec i que s'adaptin als canvis de temps.
Un altre motiu pel que crec què és millor el cas democràtic es el fet de que el poble tindria més implicació, donant el seu punt de vista ( que no es pot donar des d'enlloc més) i ajudant d'aquesta forma al govern , de manera que els projectes es tirarien endavant de la millor forma possible , evitant així el màxim possible els conflictes que podrien tenir lloc en una societat en la que uns , per molt savis que siguin, prenen decisions pel seu compte, com en una petita bombolla.

andreaa004 ha dit...

Són necessaris els filòsofs per poder governar un poble amb saviduria i justicia.
Estic d'acord amb Plató de que la persona que ho faci sigui una persona a la que li predomini la part de la raó, ja que molts governants d'avui en dia fan només el que és convenient per a ells i no pel poble. Aquestes persones no haurien de governar perquè ells són la representació del poble i haurien de utilitzar sempre la part de la raó per saber quan una cosa està bé o malament.
Per això crec que és necessita una persona que sigui justa com un filòsof i que estigui a favor de poder prendre decisions que afavoreixin al poble i per poder fer-ho cal una persona que sigui justa amb les seves decisions.

Andrea López

Unknown ha dit...

Estic d’acord amb el Ferran quan diu, més o menys, que un punt molt important es formar persones sàvies, no només aquelles que governin, però també aquelles que escolliran els seus governants. Així doncs, també estic parcialment d’acord amb Plató.
Avui dia tenim al poder en les nostres mans, el que passa és que no tenim idea de com utilitzar-lo. El mercat, sense cap mena de dubte, és un tirà, ja que ens manipula, perquè tot es un negoci, tot gira en torn dels diners.
Pot ser que les condicions dels països desenvolupats facilitin les persones d’obtenir més informacions a l’hora de prendre la decisió d’escollir els seus governants, però crec que, desgraciadament, la majoria de les persones del món no tenen aquestes informacions o si tenen, igualment els deixen manipular(per mercat, qualsevol persona o institució, qualsevol manera de negoci, inclús la política). Jo sóc de Brasil i sé exactament que és no haver educació per la majoria d’una població, perquè aquesta sigui ignorant i no es manifesti en contra del govern i la seva corrupció.
Per això, estic d’acord amb una educació igualitària per tothom, on s’aprengui no només els continguts escolars bàsics, però també valors i raonament, i crec que la assignatura que millor sintetitza aquestes dues coses és la filosofia(que encara no hi és al temari de tots els centres educatius). Així, els governants i la població serien, pot ser no filòsofs, però, al menys, persones amb un gran coneixement de la filosofia, per poder tenir sense crític i intentar implantar un govern més just.

Fernanda Echiburú ha dit...

Yo estoy de acuerdo con Fernanda, creo que es importante que el sistema educativo no sólo se base en las ciencias, sino tambien en enseñar a los alumnos a pensar, a razonar, a no dejarse llevar por lo que "la mayoría" piensa o dice, ya que así no cambiaremos nunca ninguna de las cosas que no funcionan bien en nuestro país.
Aunque debo admitir que no doy 100% razón a los filósofos, no porque lo sean, sino porque de todos modos siguen siendo personas, seres humanos que, como todos, se equivocan. Entonces yo sí estoy de acuerdo con formar personas "sabias" dentro de lo que se pueda, ya que creo que nadie es sabio ni llegará a serlo del todo, para poder gobernar este país de una manera más efectiva y que sea positivo para la población en general.
Soy partidaria de los filósofos porque son aquellos que no se dejan llevar por los demás, sinó que se paran a pensar las cosas (lo cual es admirable ya que, lo admitamos o no, es muy cómodo no plantearse las cosas, seguir actuando por incercia tal vez sin saber por qué hacemos las cosas, etc; todo lo contrario a lo que hacen los filósofos), son los que estan dispuestos a encontrar nuevas realidades, nuevas maneras de pensar, y lo admiro porque es difícil reconocer que lo que se ha estado viviendo era falso, o que había algo más grande, etc. y ellos, filosofando, se arriesgan a ello dispuestos a aceptar las nuevas realidades. Por eso creo que, aunque no son perfectos (como nadie, y creo que incluso, el hecho de que gobierne un filósofo no significa que no vayan a cometerse errores..) está clarísimo que un país gobernado por un filósofo es mil veces mejor que lo que tenemos en España actualmente.

Noelia Mérida ha dit...

Jo penso que, seria adient que els governants d'una ciutat deurien ser savis i justos com els filòsofs, perquè així tot aniria molt més bé amb l'aplicació de la raó. En canvi, actualment sembla que segui tot alrevés, perquè governa gent que els hi predomina la part dels desitjos (la part concupisible) i com veiem tot el que fan no serveix per a res, perquè ho acaban destrosant ells amb els seus desitjos de tenir un augment econòmic a la se vida. Diguem que estic dacord amb Plató.

Patricia García Mónaco ha dit...

Jo, al igual que tots, penso que qui hauria de governar és un filòsof.

Penso que el model de Platò, tot i ser un model molt complicat d'assolir (i més actualment), és molt adeqüat i està ben raonat. Si, com diu Platò, totes les persones tinguessin diferents graus de coneixement, i cada una d'aquestes poguès pensar, reflexionar i mirar el que és adeqüat per a una bona societat, es podria fer una elecció d'un governant, que llògicament seria algú sabi (amb el màxim grau de coneixement) i seria una elecció justa i raonada, perquè tothom sabria filosofar una mica i podria fer un bon raonament per elegir el millor governant.

Però, com ja he dit és un model molt difícil, per la meva opinió, d'implantar, ja que en la societat en que vivim actualment, com diu l'autor del llibre, el "Mercat" és qui mana. La gent no acostuma a mirar per un bé comú, sino per a un bé propi. Vivim en una societat egoista on l'únic que es mira són els propis beneficis.

Unknown ha dit...

Jo crec que últimament el poble està sotmès als polítics i als seves lleis que només fan que empitjorar la situació del poble. Darrerament sembla que als polítics no li importem els ciutadans i només els importa rescatar bancs o que la gent amb molts diners estigui contenta.
Per això crec que la idea de plató en part està bé perquè diu que ha de governar la persona a la qual li predomini la raó i no els sentiments o els desitjos però d'altra banda Plató no defensa la democràcia i en canvi jo crec que el poble té dret a decidir qui ha de ser el seu governant així que jo no canviaria el model polític sinó que canviària als propis polítics per a filòsofs o gent a la qual li predomina la raó i dentre ells que el poble decidis qui tendria que governar

Ariadna López de Egea ha dit...

Estic d'acord amb el Guillem en la idea del model polític que necessitem ja que jo crec que la democràcia és necessària perquè tothom ha de tenir dret a poder decidir, però també crec que el tipus de persona que deia Paltó que era ideal per a governar seria la idònia per a governar actualment, una persona en la que coincidís la política i la filosofia.
No vull i crec que parlo correctament quan dic que ningú vol seguir tenint als politics que tenim actualment, ja que l'únic que ens estan aportant és més pobresa, més corrupció i menys coneixement, ens tenen totalment enganyats i manipulats, ja que si que es cert que la majoria de gent gran no tenen la consciencia de qui i que és un filòsof però això és culpa de les múltiples prohibicions o manipulacions que ens esta fent el govern, encara tenim sort que ens deixen fer classe de filosofia al institut, però fem poques hores perquè als polítics no els hi interessa que en fem, perquè el que ens provoca és tenir més coneixements i poder tenir pensaments i idees pròpies i això és perillós per a ells ja que en qualsevol moment se'ls hi podria treure el seu lloc i tots els diners que s'estan beneficiant a costa nostra.
Per tant crec que si que necessitem els filòsofs i necessitem que siguin ells qui ens governin però sempre i quan sigui en un govern democràtic i tinguem la possibilitat d’escollir i prendre decisions.

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb l'autor del llibre quan diu que estem tornant a l'edat mitjana, on qui mana és el "Mercat", perque avui en dia, només podem votar als polítics que els partits presenten.
D'altra banda, crec que els filòsofs tenen dos funcions:la primera és, com diu el llibre, recordar el passat i fernos veure la gravetet del problema en el que estem. I la segona, com sempre, és rrivar al coneixement absolut de la justicia i d'altres idees importants.(Carlo Duffett)

Martín Pérez ha dit...

Jo estic totalment d'acord amb en Guillem, tot i que la proposta de Plató comportaria molts beneficis al poble y sobretot al estat (ja que estaria administrat per una persona que en sap) també te uns grans inconvenients que cal valorar. El primer de tots es pot resumir amb la frase: "el poder corromp", el filòsof tot i que no es deixa portar per les emocions, es humà, i al residir tot el poder sobre ell, apart de que viuriem en una dictadura filosòfica, seria susceptible a transformarse en un tirà i, com a mínim, en un corrupte. D'altre banda,el govern per part dels filòsofs no deixa de ser una utopía, la única manera de que un filòsof aconseguís el poder seria primer adaptanse al sistema polític actual i, despres un cop amb el poder, proposar el seu nou sistema, cosa que seria molt difícil que acceptesin els altres polítics,i en general,la societat actual. Per últim, per mi el govern ideal seria el dels filòsofs adaptat al nostre sistema democràtic, un sistema mes realista, i mes adaptat als nostres temps.

Noelia Gázquez ha dit...

Estic d'acord amb l'autor del llibre quan diu que estem tornant a l'edat mitjana, on qui mana és el "Mercat".
Penso que, com diu també el llibre, ens falten filòsofs i sobretot governant ja que és gent que es dedica a pensar i que no parla per parlar sinó que sap el que diu perquè no es conformen amb qualsevol raonament. Això ens serviria per que ens adonem de la situació en la que ens trobem.

Aquest tipus de governant és el que proposa Plató i jo crec que és el que mes ens convé per poder solucionar molts dels problemes que tenim actualment ja que, com bé ha dit la Corina, per realitzar qualsevol tasca s'ha de saber el que es fa, s'ha d'estar documentat de tots els assumptes que vols tractar abans de tractar-los, ja que si no ho estem és molt més fàcil que errem a l'hora d'actuar.
Per aquest mateix motiu, el governant necessita saber amb certesa certs termes i certs valors i així actuar correctament, com la justícia per ser just, o saber reconèixer el bé i el mal, per poder premiar-los o castigar-los (fer justícia).

En conclusió: crec que la persona que ha de governar ha de ser sabia i que sàpiga pensar, que miri per l’interès de les persones a qui governa i no pel seu propi (com passa actualment i així anem). Les coses serien molt molt diferents, penso que serien millor, potser no, però es podria intentar...

Ferran Blasco ha dit...

Per sort, actualment hi ha moviments com el 15-M que , tot i que actualment no estan prou suportats, en el futur seran imprescindibles per ajudar-nos a canviar el sistema capitalista-consumista actual per un altre que sigui més just per a tothom i que ens permeti veure una mica més la llum de cara

Anònim ha dit...

[b][url=http://www.cheapuggbootswebsite.com/]cheap uggs[/url][/b] Given that acne breakouts breakouts are principally a result of strong outflows of sebum that erupt from within the skin to area, then it truly is highly significant which you find an item that treats the root bring about of acne. Because of this given that our immune program reacts to damage by having an inflammatory response we'd like a product which will support our possess immune technique for the site from the pimples lesion. This tends to be accomplished by deciding upon a organic products which contains elements capable of unclogging shut pores and supporting restore ruined skin cells..

[b][url=http://www.bestlouisvuittonbags.co.uk/]louis vuitton bags[/url][/b] People prefer browsing on line bec . It can be about celebrating your love for each other in front of your loved ones and good friends. Every one of us want that p . For Peter Sterling, PhD, a professor of neuroscience on the College of Pennsylvania University of Medication, "Hypertension seems to be additional strongly associated with many sources of social distress than race for every se." Sterling clarifies that he initial began to think about this problem when canvassing door-to-door within a blighted Cleveland neighborhood. "I observed that a lot of folks who answered my knock had been partially paralyzed-faces sagging on just one side, going for walks which has a limp in addition to a crutch." He wondered why a stroke-rare in his individual neighborhood-was so widespread with this weak, racially segregated region. He soon found the perform of biologist Joseph Eyer, who had assembled epidemiological data that stroke, heart disorder and hypertension use a correlation to types of social disruption-that "physiology is certainly sensitive to social relations.".

[b][url=http://www.louisvuittonhandbagsu.com/]Louis Vuitton purses[/url][/b] for many this might seem to be like it's going to consider for at any time for getting thus far, nonetheless it will. I sense I've reached this stage, having said that I continue to I feel the suffering will definitely by no means go away it'll generally be apart of me, knowing that my mother won't ever just as before be described as a part of my daily life listed here on the planet and my kids will not likely have a very grandmother any longer. That could generally sadden my soul and deliver tears to my eyes..

[b][url=http://www.uggsbootsoutletmall.co.uk/]uggs boots[/url][/b] Protected the knife safely and securely round the manage when you would grip a hammer. Elevate your thumb off your fisted grip and put it together with the blade-this could well be the dull-edged spine. Now you're employing an altered hammer grip. Exclusive instances involve specific appear. A large gown would not just be trendy continue to ought to be designed of notable excellence bodily. It must also, and maybe biggest importantly, develop your compact female working experience characteristic a princess to get a working day.

[b][url=http://www.uggsbootsoutletmarket.com/]ugg outlet[/url][/b] Regardless of when your fashion is definitely countryside louis vuitton store dallas or maybe down-town, or perhaps hard or maybe sensitive rock and roll, you can find undoubtedly you are going to recognize any purse from the solitary with the hourly caregivers makers which typically fits. In case you love to in shape your tote lv with your clothes or perhaps footwear (when i complete), following the replica totes lv seattle through Ed Robust associate with a number of garments, as a result of regional shopping mall offers to head-to-toe artist. The inventive and occasionally simply a little bit grubby models match any sort of get older along with earnings..

Pepe Ruiz ha dit...

Yo crec que els filòsofs podrien aportar molt bones idees per a un govern, ja que són els que tenen més temps lliure per pensar i raonar tot el que pòt ser idoni. Però per un altre banda, crec que no governarien bé el país amb altres aspectes com podria ser l'econòmica, empresarials, culturals,etc. És a dir, crec que es necessiten professionals que pugin solucionar els problemes més concrets i per tant es necessitin professionals per segons que coses.

En conclusió, aportaria en un govern als filòsofs per a que donin idees que ningú altre es pugui plantejar, però seguiria aportant governadors adients per al païs.

Eva Vendrell ha dit...

Jo estic d'acord amb el que la gent ha dit anteriorment, i en especial amb la Patricia.

Penso que no és factible aplicar aquest model de pensament que segueix Plató ja que la societat és egoista, i es preocupa més per el benestar propi que no pas, pels dels altres.

Implantant aquest model s'aconseguiria almenys, evitar que la gent que ara està al càrrec polític s'infles les butxaques de diners sense fer gaire bé a la societat.

L'experiència d'aquest filòsof pot evitar molts problemes de caràcter social i econòmic ja que ha passat per uns estudis complerts i ademés, ha sigut conscient de com es mou el poble i que en pensa.

A mi m'agradaria que aquest model s'apliqués actualment. No necessito que sigui un filòsof, però si una persona conscient del que ha de fer, i que sobretot, miri el bé de la societat i no pas l'individual.

Daniel Nieto ha dit...

Vivim en un sistema capitalista on tothom esta pendent del mercat.
Estic en gran part d'acord amb Plató que el governant tindria que ser un filósof perquè sap el que li convé a la societat. Peró per altra banda no estic d'acord perquè aquet filosòsof s'hauria d'imposar. També crec que s'hi manes un filòsof no s'avansaria en la ciencia ni en la tecnologia, perquè no hi haurien interesos.
Per acavar diré que el sistema capitalisme que tenim ara no es molt bo peró el sistema que planteja Plató no ens ho arreglaria tot, com pensem.

Daniel Martinez Berdala ha dit...

Jo penso que el millor govern possible seria el dels filosofs com diu Plato, ja que, aquella persona que sap i enten els mals del poble i sap com lluitari en contra es aquell que ens ha de governar.
tot i això cincideixo amb alguns comentaris previament llegits que deien que no s'avansaria ni en ciencia ni en tecnologia, però, podem veure que en els temps on Grecia era la gran potencia, la tecnologia no era, ni molt menys la d'ara. per aixo potser no es tan necessari un avanç cientific i tecnologic sino un raonemant més logic que ens governi.

Ariadna Lopez de Egea ha dit...

Pel que he anat llegint estic d'acord amb la majoria, però en concret amb el que diu el Martín perquè i si al filòsof que escollíssim mitjançant la democràcia s’acabés corrompent, aleshores que passaria? Jo crec que si realment fos filòsof tindria clar els seus ideals i la seva objectivitat en front com governar el govern però fins el moment que arribi aquet dia no podrem descobrir que és el que passaria.
Però el que crec que puc afirmar és que segurament un govern constituït per filòsofs seria mil cops millor que el que tenim actualment amb tanta corrupció.

Unknown ha dit...

El que ha dit Ari, òbviament, s’ha de plantejar, perquè per més que, segons Plató, un filòsof seria un savi que té la virtut per excel•lència, la justícia, i, conseqüentment, va adquirir la idea de justícia, avui dia no sabem qui podria ser o no ser corromput. Però, jo crec que simplement amb la implantació d’un sistema educatiu que tingui com principi crear persones humanes amb sense crític, ja seria un gran avanç per en un futur tenir governants més justos. No s’ha d’educar els joves amb intenció de persones especialistes i grans tècnics d’un només tema, d’una carrera, s’ha d’educar persones amb cultura, amb informació del tot al món, no només el que passa al seu costat. Pot ser que així en un futur no hi hagi tantes diferencies entre tothom, pot ser que existeixi un governador filòsof que, pel que van dir tots, estem d’acord que seria sense cap mena de dubte un benefici enorme per l’evolució tot i qualsevol societat.

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

El que ha dit Ari, òbviament, s’ha de plantejar, perquè per més que, segons Plató, un filòsof seria un savi que té la virtut per excel•lència, la justícia, i, conseqüentment, va adquirir la idea de justícia, avui dia no sabem qui podria ser o no ser corromput. Però, jo crec que simplement amb la implantació d’un sistema educatiu que tingui com principi crear persones humanes amb sentit crític, ja seria un gran avanç per en un futur tenir governants més justos. No s’ha d’educar els joves amb intenció de persones especialistes i grans tècnics d’un només tema, d’una carrera, s’ha d’educar persones amb cultura, amb informació del tot al món, no només el que passa al seu costat. Pot ser que així en un futur no hi hagi tantes diferencies entre tothom, pot ser que existeixi un governador filòsof que, pel que van dir tots, estem d’acord que seria sense cap mena de dubte un benefici enorme per l’evolució tot i qualsevol societat.

Fernanda Echiburú ha dit...

Yo estoy de acuerdo con Martin cuando dice que al ser humano, y al tener todo el poder, es muy fácil que se vuelva una persona corrupta, ya que es suceptible.
Por otro lado, Pat ha concluido diciendo "Vivim en una societat egoista on l'únic que es mira són els propis beneficis", lo cual es muy cierto, ya que es verdad que actualmente no salimos de la situación en la que está España, en parte, porque somos egoístas, cada uno busca lo suyo propio, y todo eso lo que causa es división en un país y que las cosas no funcionen bien. Todo nace del egoísmo.
No estoy de acuerdo al 100% con el modelo de Platón ya que no veo positiva su manera de juzgar a la gente a la hora de decidir para qué están hechos, qué deben hacer y en qué área deben aportar a la sociedad. Y lo comento porque es la base de la sociedad: su modelo educativo. Es de ahí de donde salen los filósofos, los que logran superar todos los niveles y los años de educación hasta ser considerados "SABIOS". Creo que es un sistema, en cierto modo, limitador de las capacidad de la gente, las cuales muchas veces no se pueden juzgar con simples examenes.
No estoy de acuerdo con que se sea tan radical en ese sentido, pero sí lo estoy con que se formen filósofos, lo cual hoy en día sí que debería fomentarse más, que los jóvenes, por ejemplo, hoy en día tenemos tantas distracciones que la mayoría no pensamos en muchos temas de controversia, en parte porque tampoco se nos obliga a hacerlo (aunque no deberíamos necesitar que nos obligasen, pero lamentablemente en muchos casos es así)
Es necesario que se formen personas que piensen, que analicen todo y que sean capaces de tomar decisiones con convicción y con motivos convincentes, y no con un simple "porque sí".

Kevin Amate Vicente ha dit...

Aquest llibre té més raó que un sant, i mai millor dit.

Actualment, les persones que ens governen prometen sense saver si ho podràn complir, parlen sense saber, i no pensen en ningú més que no siguin ells mateixos.

Crec, com Plató, que hauríen de manar filòsofs pel bé comú, ja que ells tenen la facultat racional més desenvolupada que no pas altre gent, són capaços de raonar i trobar la solució de tants i tants problemes que tenim actualment en la nostra societat.

Anònim ha dit...

Està més que demostrat que la actual forma de governar no es l’adequada i tampoc altres formes anteriors, com per exemple la monarquia com a forma de govern. Des del meu punt de vista, si la majoria de la gent coneixes la filosofia de Plató i la filosofia en general, possiblement en l’actualitat estariem en una situació ben diferent. Per tant, coincideixo amb aquest pensament de que “el filòsof és qui hauria de guiar el govern dels estats”.


Mihai Plesca

andreaa004 ha dit...

Estic d'acord amb el que diu el Martin però hem de recordar que segons Plató, el filòsof que ha de governar la ciutat ha de ser just i ha de tenir les tres parts de l'ànima ajustada, per tant, si tenim en compte això, no podria ser que el governant sigués corrupt, perquè la seva part concupiscible, estaria ajustada i per tant no es deixaria emportar pels desitjos d'aconseguir més diners (o robar). Aixó a la vida real seria difícil que passés, està comprovat, així que penso que una mica utópic si que es, però la idea de fer que un filosof governés segueix sent bona.
Per una part penso que seria una bona idea pero per una altra penso que no és possible.

Andrea Lopez

Anònim ha dit...

Do this for minutes Many people use this space for the 'title' of the slideditto166330915033841664background: #000000 url(http://a3 In fact[url=http://www.CamNewtonJerseynike.com]Cam Newton Womens Jersey[/url]
Alaska has become quite a popular place not just for vacations[url=http://www.JasonWittenJersey.com]Jason Witten Authentic Jersey[/url]
but also for Alaskan bird watching
You can ask them to sponsor you for an event of a set distance so you receive the money for the charity before the racejpg) no-repeat;padding: 20px; " The Red Sox won the AL pennant in 1975Draft TekDraft Tek uses a computer model to generate a 7-round mock-up of the 2011 NFL Draft BlackbeardEdward Teach or Edward Thatch (c About to Gms of feathers would be available from a bird and each bird would Fetch about Rsmetadata span

Tresa Purtí ha dit...

Jo penso que avui en dia és necessari que ens gobernin filòsofs, ja que hem pogut comprovar que les persones que no són filòsofs, s'acaben deixant emportar pels diners i acaben en la corrupció. Durant els quatre anys de govern, aquestes persones només miren per el seu interès i guanyar diners, ja que després els hi quedarà un sou vitalici.
Jo crec que el president del govern no hauria de cobrar, hauria de fer-ho per vocació, per tant els filòsofs acostumen a tenir diners i no han de treballar, doncs igual que es dediquen a la filosofia, es podrien dedicar a governar. El governant filòsof al no cobrar, ja que no necessitaria els diners, miraria perquè al poble no li faltés res i estiguin igualades les oportunitats per a tots els habitants.
En conclusió, jo afirmo que el millor governant seria un filòsof, perquè estaria millor format i no es deixaria corrompre ni emportar pels desitjos.

Noelia Gázquez ha dit...

Tresa, penso que tens part de raó però hi ha coses que no són del tot reals, vull dir, tampoc crec que el president no hauria de cobrar ja que està fent un treball i això li causa perdre hores de la seva vida però, cobrar menys (molt menys) que ara? Doncs si, perque el que en aquests moments passa amb els nostres presidents del govern i això, és una vergonya. Arreu del món, molta gent passa fam i fins i tot al nostre país hi ha molta diferència d'unes persones amb altres (parlant de classe social) i això prové, en part, del govern. Per tant, estaria bé que es provés portar filòsofs al govern ja que ara mateix, els presidents que tenim no fan més que aprofitar-se i pensar només pel seu bé, no pel bé comú.

Anònim ha dit...

qCyr michael kors handbags on sale
tXxm Lisseur GHD
bXkr the north face outlet
0mMjp ugg boots sale
9zTao michael kors outlet

Pau Acunya ha dit...

Estic totalment d'acord amb l'autor. Crec que tal com deia Plató, els filòsofs hauríen de governar ja que són els portadors de la raó. Ja deia que la democràcia no era bona perquè els ineptes podíen arribar a governar. Està clar que la tiranía dels mercats ens ha portat a la situació que estem ara. Sembla ser que la gent cada cop dóna menys importància a les humanitats, com la filosofia o la psicologia i en canvi es dóna importància als diners, al poder i a les coses materials.