dimecres, de març 22, 2017

Prohibir per garantir la igualtat


Aquestes setmanes ha estat notícia l'autobús de l'organització ultracatòlica "Hazte oir". El bus forma part d'una campanya de l'associació per defensar i divulgar que el natural és que "el nens tinguin pene i les noies vulva", en clara al·lusió a que la transexualitat és antinatural.

Molts municipis han impedit que l'autobús circulés pels carrer per difondre missatge contra el col·lectiu LGTBI. L'associació es queixa de que no permeten la seva llibertat d'expressió i s'autoanomena #ElBusDeLaLlibertad. 

Stuart Mill defensa que la societat ha de sancionar aquells que perjudiquin els altres i vagin contra els seu drets fonamentals. Qui està perjudicant a qui en aquest cas? El bus perjudica a les persones LGTBI? És legítima la prohibició de circulació del bus? La sexualitat i el gènere és una qüestió social o individual? Llegiu la notícia i opineu.

El autobús de Hazte Oír, inmovilizado por los Mossos a las puertas de Barcelona

Decenas de personas han recibido al presidente de la plataforma con insultos y le han lanzado huevos

Huevos, salsa de tomate, empujones y una inmovilización cautelar de su autobús tránsfobo. Así ha sido el primer intento fallido de la plataforma Hazte Oír para llevar a cabo su campaña contra los transexuales en Cataluña. El polémico vehículo tenía previsto empezar este viernes su ruta en el municipio de Pallejà (Baix Llobregat), a las puertas de Barcelona. Pero los Mossos d'Esquadra lo han retenido a escasos kilómetros en el peaje de Martorell (Baix Llobregat), después de que el Departamento de Trabajo, Asuntos Sociales y Familia haya abierto un expediente sancionador. La resolución de la Generalitat solicitaba adoptar, de manera urgente, todas medidas cautelares "para el cese inmediato de su circulación". También les han multado con 1.700 euros por "atentar contra los derechos de lesbianas, gais, bisexuales, transgénero e intersexuales". 

La Generalitat ya había advertido de que si el autocar entraba en territorio de su competencia estudiaría sancionar la asociación en aplicación de la ley catalana 11/2014 de los derechos LGTBI. La asociación ultracatólica había modificado su eslogan con la frase: "Los niños tienen pene. Las niñas tienen vulva. Lo dice la biología. Respeto para todo el mundo, no al bullying". Pero no ha servido para evitar la sanción ni el cese cautelar de su circulación.

(font:www.elpais.com)

9 comentaris:

Linda Toribio Candel ha dit...

Clarament és un atac de l'associació ultracatólica que vol difondre el sue criteri i pensament. Però ja que tenen un pensament molt radical que atempta contra la integritat d'altres persones, no és una mera opinió o expressió, es pot calificar d'atac verbal i moral.
Sense dubte les ofensives es dirigeixen contra els LGTBI que com ha persones tenen drets que s'han de respectar. Així doncs, aquest cas representa una falta contra el compliment dels drets humans i es veu justificada la seva prohibició.
El sexe i el gènere són qüestions que pertanyen a l'individu, ja que un mateix és qui pot desenvolupar-se i conformar-se com a tal, tenir ple coneixement de qui és o vol ser i treballar per assolir el seu caràcter i la seva persona. Així doncs, com diu Stuart Mill, tothom ha de ser lliure de ser qui és i de tenir la oportunitat de desenvolupar-se, la societat ha de protegir els individus sempre que aquests no atemptin contra el benestar dels altres.

Natàlia Urbano Segador ha dit...

És evident que la defensa de Stuart Mill sobre que la societat ha de sancionar aquells que perjudiquin els altres i se situïn en contra els drets fonamentals és clara i transparent en aquest cas.
Els clarament perjudicats, atacats i atemptats en aquest cas són el col·lectiu LGTB que rep un atac en forma de violència per part d'aquesta associació anomenada "Hazte Oír", una violència i un atac cap al dret a la llibertat, i per tant, que ofèn i pretén cohibir la identitat d'aquest col·lectiu.
Penso que tan el concepte de gènere com el concepte de sexualitat formen part de cada individu, és a dir, formen part dels drets d'aquests individus, és una qüestió de dret a decidir i de dret a ser.

Albert Navarro ha dit...

És una qüestió d'actitud i de valors. Aquesta campanya dona a veure un punt de vista catòlic i dogmàtic a la gent mitjançant un bus, de la mateixa manera que podria donar-se el cas a internet, televisió, propaganda, etc. La reflexió és que de la mateixa manera que una persona transexual pot sentir "una falta de llibertat" al veure aquest missatge rondant, en cas que fos (i ho ha estat) sancionat, seria tanmateix una falta de llibertat d'expressió, una falta de llibertat de pensament i una falta de llibertat de realització dels difusors d'aquest missatge. Si busquem el bé comú com a finalitat, trobarem que igual que hi ha molta gent en contra, també hi ha gent igual d'ignorant que hi está d'acord, per tant, quin és el bé comú? El que vull dir és que si es sanciona el missatge, s'está reprimint la llibertat (que a més recordem que és sol divulgativa) de la campanya, i els opressors serien els altres...

El meu punt de vista: la societat s'ha modernitzat d'una manera que tothom pensa diferent, més el fet que s'han perdut uns valors necessaris com el respecte, la llibertat d'opinió i la moderació. Això dona lloc a la societat tan constantment ofesa i infeliç d'avui en dia. El dia que la gent es preocupi de qui és ella mateixa i no pas de qui son els altres, soposo que donarem un pas cap endavant.

Linda Toribio Candel ha dit...

Albert, fins a quin punt som lliures d'expressar-nos?
És cert que avui dia podem trobar a internet i altres medis propagandístics missatges ofensius, però no són tan evidents ni tan directes com un autobús, sinó ja haguessin estat sancionats, perquè suposadament hi ha unes lleis que pretenen garantir els drets de les persones.
El bé comú no es complaure a tothom, es establir unes pautes generals que hem de respectar siguin o no acords amb el nostre criteri, per tant, primer hem de mirar si estem actuant dacord amb aquestes pautes, que serien els drets humans, el criteri general, i després expressar-nos, però no a l'inrevés

Albert Navarro ha dit...

Linda, i fins a quin punt son capaços d'oprimir-nos?

(recordo que fas referència a la meva reflexió, no a la meva conclusió i opinió personal)

Jo explico com les dues cares surten malmeses, tant el col·lectiu LGBT com els difusors, i conclueixo en un hipotétic punt de vista, en que si la societat tingués una moral i uns valors clars i propis, no caldrien normes estupides per sancionar missatges estupids contra qualsevol col·lectiu indefens. Com no és el cas, tant la ignorància dels difusors com la falta de valors de TOTS els receptors acaben afectats negativament i això dona lloc a la sanció per part d'una institució aliena als fets, el "bé comú" que menciones.

Per què faig aquesta crítica? Perquè em sembla massa obvi dir que si algú fa quelcom en contra d'un altre, hi ha una llei que el protegeix.

Fabian Svensson ha dit...

Jo crec que no és legítima la prohibició de circulació del bus pel simple fet que va en contra de la dret d'expressió. Entenc perfectament perquè ho van prohibir, però així no acoseguim res més que incrementar l'odi d'aquelles persones. Trobo que aquest és un dels problemes més greus de la nostra societat avui en dia: oprimir a les persones de la nostra societat per les seves opinions. Insultar i castigar potser els fa callarse o que procurin divulgar el que pensen més discretament, però el sentiment que tenen segueix essent-hi i a mesura que passa el temps es fa més fort. El que hem de fer doncs, és tan bàsic com abrir pas a la discussió. Si parlem podem arribar a un acord pacificament. No s'ha de fer res més que analizar la sortida inesperada de Gran Bretanya de la Unió Europea, o potser encara més sorprenent, la elecció del nou president dels Estats Units Donald Trump. No és gens estrany. La gent no està contenta però no ho pot expressar en públic perquè llavors és criticada immediatamente com a "racista", "sexista"...
Cada cop hi ha més persones que pensen d'una manera més radical i això és degut al fet que no poden expressar-se i no es fa res de res per escoltar-los ni ajudar-los. És per això, doncs, que la gent ha votat a Trump, volen un canvi drastic perquè és l'única possibilitat per a ells. Lo mateix està passant a Francia, a Anglaterra, a Suecia i molts altres països, principalment pel tema dels immigrants i el terrorisme.
Prohibir doncs, que aquell autobús ultracatòlic circuli pels carrers de Barcelona és una tonteria i dels més grans. Jo no estic d'acord amb la seva filosofia però em dona igual. Pel simple fet de no estar-hi d'acord, ni jo ni cap altre pot prohibir que s'expressin.

Guillem Gonzalez Cid ha dit...

Aquest bus està treien drets i llibertats a un cert col·lectiu definit, els del bus intenten imposar-se davant els altres ja que uns volen imposar-se qui té que però altres només volen ser el que són i no ho imposen a ningú. Parlant de Mill podem fins i tot arribar a la conclusió on trobem una majoria en la gent que està en contra del bus i a favor de defensar els drets de la llibertat sexual, per tant el acabar amb el bus farà feliç a una majoria que a sobre està veient-se perjudicada.
i el simple fet de no deixar-lo circular no és no deixar de banda el dret a la lliure expressió ja que la seva expressió està oprimint i anant en contra d'un col·lectiu, la gent sempre pot expressar-se com vulgui però des del respecte. Ser racista, homòfob, xenòfob... no és ser d'ideologia diferent, és no respectar a l'altre i és crear odi cap un col·lectiu específic.

Nathalia Quipuzco ha dit...

Segons l'article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans,
Tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d'investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d'expressió.
Llavors, està clar. Aqui l'autoritat policíaca de la Generalitat ha perjudicat un dret fonamental dels individus, en aquest cas de la Organització Ultracatòlica "Hazte Oír". Encara que, també és veritat que l'autobús perjudica a les persones del grup LGTBI perquè atempten contra la persona però el que aquí prevaleix és el que diu la llei i diu que Hazte Oír té plena llibertat d'expressió per qualsevol mitjà d'expressió. I per tant, la prohibició de circulació del bus no és legítima.
La sexualitat i el gènere ho decideix cadascú però tampoc es prohibeix poder expresar la teva opinió, és un dret i és vital per poder conviure en societat.

Bruno Pijnenburg ha dit...

No estic d'acord amb la meva companya Natalia ja que encara que tenim dret d'expressió, aquest missatge pot ser considerat un delicte d'odi o que por incitar a la violència i per tant és perfectament sancionable i si ens mirem bé les lleis segur que hi trobarem altres causes per les quals aquesta acció no és legítima. A més està violant els drets de moltes persones i moralment és algo demigrant.
Aquest fet perjudica a les persones LGBI ja que després de lluitar molt i aconseguir que hi hagi la acceptació i la igualtat que es mereixen, no poden venir uns individus amb una mentalítat retrógrada i violar aquests drets que han costat tant d'aconseguir.
Finalment en la meva opinió la sexualitat és una cosa individual que ningú més que un mateix té dret a decidir sobre la qual.