dimecres, de març 22, 2017

Prohibir per garantir la igualtat


Aquestes setmanes ha estat notícia l'autobús de l'organització ultracatòlica "Hazte oir". El bus forma part d'una campanya de l'associació per defensar i divulgar que el natural és que "el nens tinguin pene i les noies vulva", en clara al·lusió a que la transexualitat és antinatural.

Molts municipis han impedit que l'autobús circulés pels carrer per difondre missatge contra el col·lectiu LGTBI. L'associació es queixa de que no permeten la seva llibertat d'expressió i s'autoanomena #ElBusDeLaLlibertad. 

Stuart Mill defensa que la societat ha de sancionar aquells que perjudiquin els altres i vagin contra els seu drets fonamentals. Qui està perjudicant a qui en aquest cas? El bus perjudica a les persones LGTBI? És legítima la prohibició de circulació del bus? La sexualitat i el gènere és una qüestió social o individual? Llegiu la notícia i opineu.

El autobús de Hazte Oír, inmovilizado por los Mossos a las puertas de Barcelona

Decenas de personas han recibido al presidente de la plataforma con insultos y le han lanzado huevos

Huevos, salsa de tomate, empujones y una inmovilización cautelar de su autobús tránsfobo. Así ha sido el primer intento fallido de la plataforma Hazte Oír para llevar a cabo su campaña contra los transexuales en Cataluña. El polémico vehículo tenía previsto empezar este viernes su ruta en el municipio de Pallejà (Baix Llobregat), a las puertas de Barcelona. Pero los Mossos d'Esquadra lo han retenido a escasos kilómetros en el peaje de Martorell (Baix Llobregat), después de que el Departamento de Trabajo, Asuntos Sociales y Familia haya abierto un expediente sancionador. La resolución de la Generalitat solicitaba adoptar, de manera urgente, todas medidas cautelares "para el cese inmediato de su circulación". También les han multado con 1.700 euros por "atentar contra los derechos de lesbianas, gais, bisexuales, transgénero e intersexuales". 

La Generalitat ya había advertido de que si el autocar entraba en territorio de su competencia estudiaría sancionar la asociación en aplicación de la ley catalana 11/2014 de los derechos LGTBI. La asociación ultracatólica había modificado su eslogan con la frase: "Los niños tienen pene. Las niñas tienen vulva. Lo dice la biología. Respeto para todo el mundo, no al bullying". Pero no ha servido para evitar la sanción ni el cese cautelar de su circulación.

(font:www.elpais.com)

54 comentaris:

Unknown ha dit...

Clarament és un atac de l'associació ultracatólica que vol difondre el sue criteri i pensament. Però ja que tenen un pensament molt radical que atempta contra la integritat d'altres persones, no és una mera opinió o expressió, es pot calificar d'atac verbal i moral.
Sense dubte les ofensives es dirigeixen contra els LGTBI que com ha persones tenen drets que s'han de respectar. Així doncs, aquest cas representa una falta contra el compliment dels drets humans i es veu justificada la seva prohibició.
El sexe i el gènere són qüestions que pertanyen a l'individu, ja que un mateix és qui pot desenvolupar-se i conformar-se com a tal, tenir ple coneixement de qui és o vol ser i treballar per assolir el seu caràcter i la seva persona. Així doncs, com diu Stuart Mill, tothom ha de ser lliure de ser qui és i de tenir la oportunitat de desenvolupar-se, la societat ha de protegir els individus sempre que aquests no atemptin contra el benestar dels altres.

Unknown ha dit...

És evident que la defensa de Stuart Mill sobre que la societat ha de sancionar aquells que perjudiquin els altres i se situïn en contra els drets fonamentals és clara i transparent en aquest cas.
Els clarament perjudicats, atacats i atemptats en aquest cas són el col·lectiu LGTB que rep un atac en forma de violència per part d'aquesta associació anomenada "Hazte Oír", una violència i un atac cap al dret a la llibertat, i per tant, que ofèn i pretén cohibir la identitat d'aquest col·lectiu.
Penso que tan el concepte de gènere com el concepte de sexualitat formen part de cada individu, és a dir, formen part dels drets d'aquests individus, és una qüestió de dret a decidir i de dret a ser.

Albert Navarro ha dit...

És una qüestió d'actitud i de valors. Aquesta campanya dona a veure un punt de vista catòlic i dogmàtic a la gent mitjançant un bus, de la mateixa manera que podria donar-se el cas a internet, televisió, propaganda, etc. La reflexió és que de la mateixa manera que una persona transexual pot sentir "una falta de llibertat" al veure aquest missatge rondant, en cas que fos (i ho ha estat) sancionat, seria tanmateix una falta de llibertat d'expressió, una falta de llibertat de pensament i una falta de llibertat de realització dels difusors d'aquest missatge. Si busquem el bé comú com a finalitat, trobarem que igual que hi ha molta gent en contra, també hi ha gent igual d'ignorant que hi está d'acord, per tant, quin és el bé comú? El que vull dir és que si es sanciona el missatge, s'está reprimint la llibertat (que a més recordem que és sol divulgativa) de la campanya, i els opressors serien els altres...

El meu punt de vista: la societat s'ha modernitzat d'una manera que tothom pensa diferent, més el fet que s'han perdut uns valors necessaris com el respecte, la llibertat d'opinió i la moderació. Això dona lloc a la societat tan constantment ofesa i infeliç d'avui en dia. El dia que la gent es preocupi de qui és ella mateixa i no pas de qui son els altres, soposo que donarem un pas cap endavant.

Unknown ha dit...

Albert, fins a quin punt som lliures d'expressar-nos?
És cert que avui dia podem trobar a internet i altres medis propagandístics missatges ofensius, però no són tan evidents ni tan directes com un autobús, sinó ja haguessin estat sancionats, perquè suposadament hi ha unes lleis que pretenen garantir els drets de les persones.
El bé comú no es complaure a tothom, es establir unes pautes generals que hem de respectar siguin o no acords amb el nostre criteri, per tant, primer hem de mirar si estem actuant dacord amb aquestes pautes, que serien els drets humans, el criteri general, i després expressar-nos, però no a l'inrevés

Albert Navarro ha dit...

Linda, i fins a quin punt son capaços d'oprimir-nos?

(recordo que fas referència a la meva reflexió, no a la meva conclusió i opinió personal)

Jo explico com les dues cares surten malmeses, tant el col·lectiu LGBT com els difusors, i conclueixo en un hipotétic punt de vista, en que si la societat tingués una moral i uns valors clars i propis, no caldrien normes estupides per sancionar missatges estupids contra qualsevol col·lectiu indefens. Com no és el cas, tant la ignorància dels difusors com la falta de valors de TOTS els receptors acaben afectats negativament i això dona lloc a la sanció per part d'una institució aliena als fets, el "bé comú" que menciones.

Per què faig aquesta crítica? Perquè em sembla massa obvi dir que si algú fa quelcom en contra d'un altre, hi ha una llei que el protegeix.

Unknown ha dit...

Jo crec que no és legítima la prohibició de circulació del bus pel simple fet que va en contra de la dret d'expressió. Entenc perfectament perquè ho van prohibir, però així no acoseguim res més que incrementar l'odi d'aquelles persones. Trobo que aquest és un dels problemes més greus de la nostra societat avui en dia: oprimir a les persones de la nostra societat per les seves opinions. Insultar i castigar potser els fa callarse o que procurin divulgar el que pensen més discretament, però el sentiment que tenen segueix essent-hi i a mesura que passa el temps es fa més fort. El que hem de fer doncs, és tan bàsic com abrir pas a la discussió. Si parlem podem arribar a un acord pacificament. No s'ha de fer res més que analizar la sortida inesperada de Gran Bretanya de la Unió Europea, o potser encara més sorprenent, la elecció del nou president dels Estats Units Donald Trump. No és gens estrany. La gent no està contenta però no ho pot expressar en públic perquè llavors és criticada immediatamente com a "racista", "sexista"...
Cada cop hi ha més persones que pensen d'una manera més radical i això és degut al fet que no poden expressar-se i no es fa res de res per escoltar-los ni ajudar-los. És per això, doncs, que la gent ha votat a Trump, volen un canvi drastic perquè és l'única possibilitat per a ells. Lo mateix està passant a Francia, a Anglaterra, a Suecia i molts altres països, principalment pel tema dels immigrants i el terrorisme.
Prohibir doncs, que aquell autobús ultracatòlic circuli pels carrers de Barcelona és una tonteria i dels més grans. Jo no estic d'acord amb la seva filosofia però em dona igual. Pel simple fet de no estar-hi d'acord, ni jo ni cap altre pot prohibir que s'expressin.

Guillem González ha dit...

Aquest bus està treien drets i llibertats a un cert col·lectiu definit, els del bus intenten imposar-se davant els altres ja que uns volen imposar-se qui té que però altres només volen ser el que són i no ho imposen a ningú. Parlant de Mill podem fins i tot arribar a la conclusió on trobem una majoria en la gent que està en contra del bus i a favor de defensar els drets de la llibertat sexual, per tant el acabar amb el bus farà feliç a una majoria que a sobre està veient-se perjudicada.
i el simple fet de no deixar-lo circular no és no deixar de banda el dret a la lliure expressió ja que la seva expressió està oprimint i anant en contra d'un col·lectiu, la gent sempre pot expressar-se com vulgui però des del respecte. Ser racista, homòfob, xenòfob... no és ser d'ideologia diferent, és no respectar a l'altre i és crear odi cap un col·lectiu específic.

Unknown ha dit...

Segons l'article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans,
Tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d'investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d'expressió.
Llavors, està clar. Aqui l'autoritat policíaca de la Generalitat ha perjudicat un dret fonamental dels individus, en aquest cas de la Organització Ultracatòlica "Hazte Oír". Encara que, també és veritat que l'autobús perjudica a les persones del grup LGTBI perquè atempten contra la persona però el que aquí prevaleix és el que diu la llei i diu que Hazte Oír té plena llibertat d'expressió per qualsevol mitjà d'expressió. I per tant, la prohibició de circulació del bus no és legítima.
La sexualitat i el gènere ho decideix cadascú però tampoc es prohibeix poder expresar la teva opinió, és un dret i és vital per poder conviure en societat.

Bruno Pijnenburg ha dit...

No estic d'acord amb la meva companya Natalia ja que encara que tenim dret d'expressió, aquest missatge pot ser considerat un delicte d'odi o que por incitar a la violència i per tant és perfectament sancionable i si ens mirem bé les lleis segur que hi trobarem altres causes per les quals aquesta acció no és legítima. A més està violant els drets de moltes persones i moralment és algo demigrant.
Aquest fet perjudica a les persones LGBI ja que després de lluitar molt i aconseguir que hi hagi la acceptació i la igualtat que es mereixen, no poden venir uns individus amb una mentalítat retrógrada i violar aquests drets que han costat tant d'aconseguir.
Finalment en la meva opinió la sexualitat és una cosa individual que ningú més que un mateix té dret a decidir sobre la qual.

Unknown ha dit...

Per suposat, aquest fet està perjudicant a les persones LGBI, ja que la frase que aquest bus està intentant difondre és un missatge ofensiu cap aquest col·lectiu, i jo el consideraria fins i tot un missatge d'ideologia nazi.
En aquesta línia, des del meu punt de vista tothom és lliure de fer i dir el que vulgui, mentre que no perjudiqui a altres persones o a la societat.
Per tant, considero totalment legítima la prohibició de la circulació d'aquest bus, ja que atempta contra la llibertat d'un col·lectiu concret i no crec que el missatge que volen transmetre és de lliure expressió, sinó el contrari. Tots aquests fets que atemptin contra les llibertats d'alguns col·lectius s'han de sancionar.

Unknown ha dit...

És per això, que estic en total desacord amb l'opinió lliure i legítima de la companya Natàlia.
Crec que en aquests casos, no es pot apel·lar a la legislació, ja que a més de vulnerar els drets humans entrem en un tema de moral i ètica. Per suposat que no és ètic, insultar i menysprear algú o algunes persones, i a més, si no estic confós insultar o expressar públicament missatges ofensius és delicte penal. I en aquest sentit, crec que el terme "llibertat d'expressió" s'utilitza quan el que expresses no ofens o ataques a ningú. Per tant, estic en desacord quan utilitzes el terme "llibertat d'expressió", ja que per poder-lo utilitzar no hauria de ser ofensiu per a ningú.

Unknown ha dit...

Jo estic del costat dels meus companys bruno i pau, aquest autobus esta atemptant contra persones que es senten diferents del que son, però la llibertat d'expressió per a mi acaba quan aquesta atempta contra un grup determinat de persones,aixi doncs,els pobles i ciutats que no han deixat entrar aquest autobus per a mi no estan coartant el dret d'expressió, sino que estan defensant els seus valors i lluitant per l'acceptació de que cadascú es l'amo del seu cos.

Mariana ha dit...

Tinc molt clara la meva opinió , per començar en aquesta situació si s'apliqués el dret d'expresisó la mateixa llei ho diu (article 20) la llei té un límit i aquest és que no es perjudiqui la intimitat o l'honor per tant no té sentit parlar de llibertat d'expressió.Clarament els perjudicats són el col·lectiu LGTBI.La sexualitat i el génere és individual de cadascú pero ha de ser respectada per tots.Aquest Autobús és un insult per qualsevol societat mitjanament avançada-

Martina Soler ha dit...

Stuart Mill defensa que la societat ha de sancionar aquells que perjudiquin els altres i vagin contra els seu drets fonamentals. Qui està perjudicant a qui en aquest cas?

Segons Stuart Mill, en aquest cas s'estan perjudicant mutuament ja que ambdues ideologies xoquen.
La gent de l'organització d'Hazte Oír, està expressant lliurement el seu pensament, ja que hi ha llibertat d'expressió al mateix temps que està perjudicant i anant en contra dels drets de llibertat d'expressió de les persones LGTBI. Per tant, segons la filosofia d'aquest filòsof, haurien de ser sancionats.
Passa el mateix amb les persones LGTBI. Aquestes persones tenen el dret de ser lliures i fer el que vulguin mentre no perjudiquin als demés però, malauradament, perjudica a la gent d'Hazte Oír, entre d'altres, pel que, segons Mill, insisteixo, haurien de ser sancionats també.

Martina Soler ha dit...

La sexualitat i el gènere és una qüestió social o individual?

La sexualitat i el gènere haurien de ser una qüestió individual però, amb la societat que hi ha, és una qüestió social.
Per a molta gent, és inevitable parlar d'algú que sap que és transexual, travesti, gay, lesbiana i jutjar el que fa o ha fet.
En molts casos d'adolescents trobem bullying a consecuència d'aquests temes i això és una qüestió social ja que, individualment, no hi ha cap problema perquè si ho mostra a la societat és perquè se sent bé siguent així però socialment si que ho és.

Unknown ha dit...

Mill diria que ningú té el dret de criticar sempre que no perjudiqui o faci mal a algú. Amb el cas del bus Hazte Oír, crec que el missatge que transmet sí que perjudica i fa mal a part de la societat, ja que és un missatge molt ofensiu i agressiu contra el col·ectiu de transexuals. Per tant, com que aquest missatge perjudica a part de la societat, Mill estaria d'acord en criticar i en sancionar amb la llei, com s'ha fet, no deixant circular al bus amb aquest missatge. Com ja he dit, Mill diu que tothom pot fer el que vulgui si no perjudica als altres, per tant, la transexualitat o la orientació sexual de cadascú és una llibertat de cada persona inqüestionable i ningú té dret de criticar sobre el que ha de fer la resta amb la seva sexulitat.

Unknown ha dit...

Fent referència al comentari del meu company Albert Navarro, crec que la llibertat no és infinita i té uns límits que no s'han de passar mai. Sí que és cert que tothom té dret de expressar la seva opinió i pot pensar que la transexualitat no hauria d'existir, però aquest tipus d'opinions no s'han d'expressar a la societat mitjançant un transport que va per les ciutats. Hi ha moltes maneres d'expressar el que es pensa sense necessitat d'ofendre i ferir a la gent i no comparteixo el que diu l'Albert que s'estan restringint les llibertats, però sí crec que donarem un pas cap endavant quan la gent es preocupi de qui és ella mateixa i no pas de qui son els altres. Per tant, crec la gent del bus Hazte Oír hauria de pensar en ells mateixos i deixar en pau la llibertat sexual dels altres que és tan respectable com la seva.

Unknown ha dit...

Quan vaig assabentar-me d'aquesta notícia no m'ho podía creure, és cert que tothom ha de teir dret d'expressió, però aquest bus fomenta la transfòbia, mostrant a la població una opinió que podría influir en els pensaments dels nens més petits que encara no tenen cap entenement i podría causar molts casos de bulling en el futur, com he llegit en anterior comentaris dels meus companys, ha d'haver un punt que delimiti la nostra llibertat ja que on acaba la meva llibertat és on comença la de l'altre, crec en la llibertat d'expressió i per això estic en contra del missatge que promociona el bus ja que gràcies a persones com les que han creat aquest missatge tant tancat, molts nens i nenes que no es senten còmodes amb el gènere en el que han nascut són maltractats física i psicològicament diàriament i no poden ser com ells realment són. Crec, sense ser molt dramàtica que el creador d'aquest missatge hauría de pagar per el mal que ha causat.

Daniel Otto Bolea ha dit...

Jo crec que tot i que és cert que els individus han de tenir llibertat (en aquest cas d'expressió), aquesta llibertat no pot ser infinita, ja que llavors passen coses com aquestes. La llibertat total pot crear cobflictes quasi tant greus con la no-llibertat individual. En aquest cas, aquesta institució està ofenent i molestant a un cert col•lectiu, difonent missatges en contra dels transexuals. Això és un acte d'odi que no només afecta als transexuals, sino que está creant un conflicte social i també està influenciant a la societat (per exemple als nens) a que creguin el que ells pensen. Per tant, crec que la llibertat ha de tenir un límit, ja que sino hi ha gent que s'aprofita i influencia i ofèn als altres.

Daniel Otto Bolea ha dit...

A més, crec que la sexualitat hauria de ser un tema individual que no té per que afectar a la societat. Cadascu pot fer el que vulgui en la seva intimitat i els altres no tenen perquè ficar-se.

Unknown ha dit...

Penso que està bastant clara la resposta, ja que és veritat que la llibertat d'expressió és un dret fonamental per a tothom, però el que està fent l'associació ultracatòlica en aquest cas és imposar la seva opinió fent sentir malament a la gent diferenta ells o amb una mentalitat contrária, en aquest cas, als transexuals.
Penso que estem en una época molt liberal i en la que els transexuals, encara que no són acceptats per tothom, no estàn tant mal vists con abans i són cada vegada més nombrosos. És per això que considero que encara que a ells no els agradi, haurien de respectar aquesta decisió que no els afecta en res i deixer estar el tema.

Per altra banda, si ens anéssim a lo legal, com que tenen dret d'expressió, en teoria la policia no hauria d'haver pogut prohibit aquest autobús.

Però com he dit abans, penso que els ultracatólics ja que són tan bondadosos, haurien de respectar a aquestes persones.

Lluc Lopez ha dit...

La llibertat d'expressió és un tema complicat i que cadascú ho veu d'una manera diferent. Desde el meu punt de vista, la gent hauria de poder expresar-se de manera lliure, sempre i quan no ho fes amb intenció de fer mal. De tal manera, que el bus no hauria d'estar permés degut a que clarament busca atacar a un grup social sense cap base. És veritat que un humà va associat a un sexe biològic degut al seu òrgan reproductor, però això no treu que aquest pugui sentir-se o identificar-se amb un altre sexe, o definir la seva orientaciño sexual.

Respecte el que ha dit la Natalia Quipuzco, les autoritats policials no han perjudicat una ***** al grup "Hazte Oír", el que ha fet és evitar que aquest grup desfiles pels carrers venet una política d'adoctrinament i de caràcter fascista. "Hazte Oír" no són ningu per dir a ningu qui són o que són.

Unknown ha dit...

Tenemos cada uno nuestro derecho de expresión, el autobús de 'Hazte Oír' pienso que puede ser un acto para una dicha violencia i por lo tanto puede ser sancionable y obligar a sacar ese spot y está violando el derecho de cada persona y puede llegar a hacer daño a personas anímicamente. Creo que este hecho perjudica a las personas LGBI ya que consiguieron la aceptación y creo que no puede venir una "banda" y hacerles daño sin derecho alguno. Creo que es una cosa individual aunque no hay derecho de hacer una publicidad de esta manera.

Unknown ha dit...

Laura Cavé ha dit...
Segons Mill no s'ha de criticar ni castigar sempre i quan el que fas no perjudiqui a ningú. En aquest cas l'autobús està atacant al col·lectiu LGBT, ja que és un autobús promogut per l'esglèsia i encara a ple segle XXI per ells està malvist. Estan atacant a persones que no se senten bé amb el cos que els hi ha tocat, i crec que la sexualitat i el gènere és una cosa individual no perquè la majoria estigui a gust amb el seu cos o estimant persones del sexe oposat és el que ha de ser per tothom,no podem elegir a qui estimar ni de quin sexe sentir-nos, per tant és una cosa individual de la que ningú hauria de criticar. Així que el grup LGBT no està fent cap mal a l'esglèsia per a que ells critiquin d'aquesta manera, (principi del dany). I l'estat, les lleis i la societat no et poden limitar la teva llibertat ni la teva felicitat, i si a ells els fa feliç una operació de canvi de sexe i no et perjudica, vive y deja vivir!!

Unknown ha dit...

Laura Cavé ha dit...
També estic molt d'acord amb el que ha dit el meu company Otto... La llibertat ha d'estar limitada, per unes lleis sino acaba passant el que ha passat, la gent faria molta més violència tant individualment a persones com a la societat. I tot i que la llibertat d'expressió sigui un dret, en aquest cas estan fent mal a persones, les estan perjudicant i això s'hauria de prohibir o castigar.

Unknown ha dit...

Com bé ha dit varis companys meus, segons MILL, no s'ha de castigar a ningú mentre l'acte no perjudiqui a ningú. Aquest autobús és un clar exemple d'atemtat en contra de una part creixent de la nostra societat, els LGBT. L'oposició que ha rebut aquest fenòmen per gran part de la societat, així com la prohibició de l'entrada d'aquest bus en algunes poblacions, és el contraatac que es mereix. Es veu clarament una oposició a una conducta de pensament basada en la biblia, un llibre escrit fa molts anys, amb ideologies d'aquell temps que s'han anat arrastrat durant tots els anys. Ara, vivim una època de llibertat d'expresió total, per sobre de tot. En el moment en que aquest associació catòlica ataca a una part de la nostra societat pel fet que s¡esxpresen lliurement, ells no tenen dret a expresar-se i han de ser castigats, perque si estan perjudicant a algú. Si per tenir llibertat d'expresió, has de atacar a la d'un altre, no existeix aquest dret.

Unknown ha dit...

En contraposició al comentari de la meva companya Nathalia, si bé es veritat el que tu has dit, " Segons l'article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans,
Tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d'investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d'expressió." , obro una pregunta: si el dret a la llibertat d'expresió, inclou no ser molestat a causa de les seves opinions (entre d'altres), el grup "hazte oír" no està molestant als LGBIT contradient al que per ells és la seva identitat personal(el sexe)? Jo cerc que la resposta és ben clara, és el grup Ultracatòlic el que ha perjudicat un dret fonamental dels individus, el dels LGBIT. És veritat però que ells també tenen llibertat d'expresió, però aquesta no és justificada si per fer-ho han d'atacar als de l'opinió oposada.

Anònim ha dit...

Aquest bus a mes de estar eradicant la agressió i la discriminació a les persones depenent de la seva condició sexual esta privant a la gent de la llibertat d'expressió. A més l'organització Hazte Oir intenta defendre el que ha promogut dient que l'objectiu d'aquesta campanya es denunciar les lleis que s'han aprovat per promoure la diversitat sexual entre els menors ja que aquestes vulneren la llibertat d'educació i el dret que tenen els pares a educar al seus fills. La sexualitat no es una cosa que t'hagin d'educar,tu ets com ets i et sents el que vols i això hauria d'esta clar en el segle que estem on tot a avançat i aquestes coses haurien de restar importancia i en comptes de malgastar els diners en promoure aquestes tonteries podrien haberse gastat els diners en promoure coses mes importants que pasen al mon que de veritat requereixen atenció com es el cas de Somalia un cas en els que els medis no han donat atenció.

Gerard B ha dit...

El que diria Stuart Mill en aquest cas es que ningu te dret a criticar sempre que no perjudiqui o fagi mal a algu altre. En aquesta noticia ens mostra com un grup com el de "hazte oir" a utilitzat a un autobus per posar-hi un missatge en el que no respecta a un grup de persones com són els homosexuals. Penso que ha d'haver-hi llibertat d'expressió sempre i wuan i hagui un respecte. Una cosa es llibertat d'expressió i una altre es criticar el sexe de les persones. Ningú és qui per posar un cartell a l'autobus criticant als homosexuals i fent que circuli com si@res pels carrers. Si aquestes persones no els hi agraden els homosexuals s'han d'aguantar i respectar la decisióque aquestes persones prenen

Gerard B ha dit...

No estic d'acord amb la meva companya natalia. La llibertat d'expressióté un limit i en aquest cas, s'ha creuat el limit. Aquest autobus va en contra de la ètica i la moral. Penso que pel tipus de missathe és una burla contra les persones homosexuals. Pots tindre la teva opiniœ de que si t'agrada mes o menys peròno calbque la comuniquis en un autobús.

Roger Pascual ha dit...

Jo trobo molt evident i completament legítima la prohibició de la circulació de l'autobús. És molt cert que un dels drets humans és la llibertat d'expressió tal com han mencionat alguns companys, però s'han de marcar uns límits en el moment en que aquesta expressió ataca, discrimina i perjudica a tot un col·lectiu com és en aquest cas els transexuals.
Mill diria que al estar perjudicant a un col·lectiu, l'estat i les lleis tenen tot el dret a limitar la llibertat d'expressió (principi del dany). Per tant, estic completament d'acord en el que faria Mill en aquest cas.

Miriam Barrabés ha dit...

"Stuart Mill defensa que la societat ha de sancionar aquells que perjudiquin els altres i vagin contra el seu dret fonamentals."
Bé, partint d'aquesta idea de Mill exposaré la meva opinió. Està clar que en aquesta vida sempre hi hauran coses que et molestaran i que mai estaràs 100% feliç amb el teu voltant (o sí, depèn de cadascú). Si algú es modifica alguna part del seu cos, no està fent mal a ningú, si a algú no li agrada és, d'alguna manera, "el seu problema", ja que la persona ho ha fet per si mateixa. Ara bé, un autobús amb una frase criticant-ho és molt diferent, ja que la crítica ja no és per un mateix sinó per algú altre, i es allà on Stuart Mill (jo crec) que defensaria que s'ha de sancionar a l'autobús, ja que té intenció de perjudicar a algú altre, i al cap i a la fi el que acaba contant és això. Per tant, que qui perjudica qui? Aquí perjudica el que té la intenció de fer-ho, que evidentment és l'autobus.

Miriam Barrabés ha dit...

Ara bé, he llegit en un comentari anterior que la meva companya Natàlia ha buscat un article a la Declaració Universal de Drets Humans, cosa que em sembla perfecta i necessària per aquest debat. Aquest diu que "tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió". Bé, fins aquí es podria dir que el missatge que transmet l'autobús és totalment legal i que per tant, no pot estar prohibit, anem més enllà. L'article segueix dient: "(...) l'individu té el dret de difondre les seves opinions, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d'expressió."¿Per qualsevol mitjà d'expressió? ¿En una vida plena de subjectivitat i d'expressions de tot tipus? Espero que tots us hàgiu adonat, l'error aquí ja no és ni tan sols del bus, l'error és de tots nosaltres per acceptar aquesta declaració.
Objectivament, segons els drets, l'autobús no estava fent res dolent. Ara bé, tots som humans i entenem de moral. Si tots hem sigut capaços de parar una llibertat d'expressió com aquesta, perquè no hem sigut capaços de prevenir-la? Doncs perquè l'hem permès.

Tomas Berjaga ha dit...

Aquesta campanya es un atac clarament contra la gent LGBT perquè atentat contra els drets d'uns ciutadans. Posteriorment cada persona es lliure de pensar el que volgui sempre i quan aquesta persona no afecti negativament a les altres persones i per tant l'autobus hauria d'estar prohibit i les practiques sexuals o tendencies mentres no afectin directament a una persona de forma directa haurien de ser individuals i privades.

Tomas Berjaga ha dit...

He estat llegint uns quants comentaris i en el article es refereixen als gays, lesbianes, etc. com un col·lectiu i no com a gent normal de la societat, m'agradaria deixar una pregunta a l'aire. No creieu que el fet d'anomenarlos com a comunitat no es un primer indici de discrimació?

Nuria Piñol Rodriguez ha dit...

Jo penso que l'autobus esta atemptant contra la llibertat dels transexuals, perque que ells tenen la llibertat de fer amb el seu cos el que vulguin, perque no fan mal a ningú. I l'autobus si que esta fent mal a la gent, perqué vol crear un también d'odi cap a aquestes persones i això es atemptar contra els seus drets i per tant contra la seva llibertat. Pero afortunadament tenen el recolzament de la societat, i tenen tota la raó perqué hem de respectar les regles morals, i així ho esta fent la societat, protegint a les persones afectades (en aquest cas als transexuals)

Pablo Ferrer ha dit...

Des del punt de vista biològic és indiscutible que el missatge que va difondre l'autobús és objectiu; ara bé, aquest slogan atempta contra les persones transexuals, perquè una persona pot sentir-se noi o noia i aquest sentiment no ha de correpondre amb la seva biologia.
Jo crec que l'autobús és un clar atemptat contra la llibertat de tot un col·lectiu de persones i és per això que estic d'acord amb la retirada de l'autobús.

Àlex Virgili ha dit...

Jo estic a favor de que hi hagi una llibertat d'expressió , però fins a un cert nivell. Tu pots opinar de com creus que haurien de ser les coses, però no fer-ne publicitat, ja que pot afectar a l'hora de el pensament d'un nen o d'algú que encara no tingui alguna idea d'aquell tema. Això podria fer que aquella persona en ves de raonar i pensar com han de ser les coses, agafes aquella idea i la difongués com si fos la "idea bona". Aixì que crec que sempre és pot opinar però mai dir si aquella opinió és la certa o no, cadascú tindrà la seva i per tant no fer-ne publicitat d'aquesta.

Unknown ha dit...

Mill opina que l'estat, les lleis, la societat poden limitar l'acció en vistes a la felicitat comú i el mateix temps defensa el principi de la llibertat individual on les lleis no tenen dret a limitar en res, només si causa dany algú.
En aquest cas el sexe i la seva orientació particular és un dret individual i no potser penalitzat per campanyes que provoquen racisme o xenofòbia. Canviar de sexe no és un caprici són persones que pateixen molt psicològicament i necessiten de la societat per trobar la solució clínica més adient. En aquesta situació es podria pensar que es va en contra del dret fonamental de la llibertat d'expressió però no es pot admetre que el exercir-lo es trepitgi la dignitat d'altres persones encara que siguin una minoria.

Peiyu ha dit...

Es un cas molt típic d'hipocresia. Primerament diuen que els policies són uns opressors i no deixen llibertat d'expressio quan ells prediquen en contra de la transexualitat, oprimint la llibertat dels altres. Aquesta campanya discrimina al colectiu LGTB, com si diguessin no volem els LGTB.
Per a mi, la sexualitat i génere es un tema personal, peró que afecta a qui coneixes, pero no a tota la societat en general. Aquests ultracatólics no hauríen de protestar així. Si no volen ser amics d'aquest colectiu és desicio seva, pero tampoc es per atacarlis així.

Marc Ordaya ha dit...

Igual que en el jutjat d'un assassinat, si es declara assassinat involuntari, la pena és menor que si és amb premeditació, els cas de l'autobús és un clar atac contra els transsexuals amb ànim d'ofendre, i per això el castic és ben merescut, ja és sabut per tots que l'església està en contra i tatxa d'escòria a tot aquell que vagi en contra de la voluntat de Déu, i per això Mill defensaria l'acte de sancionar a l'organització ultracatòlica, per intentar influir negativament en la llibertat de tot aquell grup de LGBT.

Pol Espejo ha dit...

En esta situación el eslogan de este bus es una ofensa contundente y discriminatoria hacia el grupo LGTB. El grupo ultracatolico puede tener su punto de vista y opinión en referencia hacia los transexuales pero al exponerla públicamente esta vulnerando su derecho a ser respetados ya que ellos no son nadie para afirmar que ser transexual es antinatural. El hecho de que ellos sigan unos ideales cristianos que les dicen que la transexualidad será pagada con "arder en el infierno" y sean tan bobos de acortarlos no implica que la gente se sienta que ha nacido en el cuerpo erróneo busque cambiar. Por lo tanto Mill defendería la critica que el bus ha recibido ya que al hacer público ese pensamiento esta vulnerando la integridad de otras personas.

Oscar Rodríguez ha dit...

En aquest cas, l'autobús de l'organització "Hazte Oir" segurament es el que més afecta a la societat ja que, com alguns companys han dit, no és només el simple fet que estigui en contra de un col.lectiu, sinó que l'impacte en els joves podra provocar que en el futur la societat pugui estar en contra d'aquests. Així que les autonomies que no permeten la circulació de l'autobús no crec que estiguin fent un dany major que el que està provocant el bus quan la sexualitat d'una persona es un tema personal.

oriol camprubi ha dit...

Com molts companys han dit, en aquest cas es l'autobús "Hazte Oir" el qual està afectant més a la societat, ja que el que esta fent és una campanya discriminatoria contra els transexuals, que es poden sentir ofesos. Per aquesta raó penso que el que estan fent les Comunitats Autonomes contra aquest bus esta molt bé, ja que estan impedint que molts joves puguin pensar que la transexualitat es dolenta

Unknown ha dit...

considero que la difusió per part de l'associació ultracatòlica és un atac contra la col·lectiva LGTBI, ja que per molt que tinguin dret d'expressió sempre cal tenir en compte que el pensament de cada ésser pot afectar a moltes persones. Per tant, segons Mill estaria d'acord en sancionar aquest acte, de tal amnera com s'ha fet no deixant-ho circular, ja que el defensa que la societat ha de sancinar a tot aquell que perjudiqui als altres.
També m'agradaria afegir que la sexualitat i el gènere formen part d'un únic individu i per tant mentre no causin dany a altres persones tenen tot el dret de ser el que vulgui ser sense ser jutjat.

Unknown ha dit...

Qui està perjudicant a qui en aquest cas? El bus perjudica a les persones LGTBI? És legítima la prohibició de circulació del bus? La sexualitat i el gènere és una qüestió social o individual?

Claramente los perjudicados en este caso son el colectivo LGTBI, el autobús emite un mensaje ofensivo hacia los transexuales. Para mi es legítima la prohibición ya que como perjudica directamente a algunas personas y si un municipio no ve adecuada la circulación del bus tiene todo el derecho de hacerlo.
Finalmente para mí la sexualidad es una cuestión individual, muchas veces la sociedad puede hacer por intervenir para coaccionar a la gente pero las personas tenemos que ser libres para pensar y decidir lo que queramos.

Arnau ha dit...

Qui està perjudicant a qui en aquest cas? El bus perjudica a les persones LGTBI? És legítima la prohibició de circulació del bus? La sexualitat i el gènere és una qüestió social o individual?

Evidentment la víctima en aquest cas és el col·lectiu LGTBI i m'agrada veure que tots pensem el mateix. La prohibició de la circulació del bus considero que ni hauria de generar debat, ja que atempta greument contra les llibertats d'una minoria i que s'ha de protegir. És si més no curiòs que aquesta gent es queixi de que no se'ls permet expressar lliurement la seva opinió quan els seus missatges i ideologies que exposen atempten contra els drets d'un sector de la població, i jo sempre he estat ferm defensor de la frase "la teva llibertat acaba on comença la dels demés".
Per acabar considero que la sexualitat és una qüestió totalment individual ja que cadascú és lliure de decidir que vol ser i com es vol identificar.

Arnau ha dit...

En resposta a la Nathalia Quipuzco

Utilitzar aquesta llei per justificar els actes realitzats per Hazte Oir és simplement demagògia i no estar gaire ben informat, perquè si que és veritat que aquesta no penalitzaria a l'organització, però gràcies a que la societat hem avançat força en la lluita per la llibertat d'expressió (no totalment ni de bon tros com diu la Bàrbara) hi ha altres lleis en contra de l'odi i l'homofòbia que condemnarien la """llibertat d'expressió""" d'Hazte Oir.

Arnau ha dit...

En resposta al Fabian:

Probablement tinguis raó amb que prohibint no canviaras la forma de pensar d'aquesta gent, però del que es tracta amb aquestes mesures és que es vegi que en certa mesura estem protegits per les lleis en el cas de que algú atempti contra les nostres llibertats i fer visible que en el nostre país no es tolera l'homofòbia.
Tampoc entenc el que exposes després: què vol dir que hi ha gent que no es pot expressar? La democràcia és un model que el que permet és que a l'hora de votar, aquella persona que has votat exposarà i defensarà la teva opinió. Crec que el que volies dir és que la gent racista, homòfoba, xenòfoba etc. no pot expressar-se, però això és totalment fals ja que com tu mateix has dit molts representats polítics estan adoptant aquestes postures polítiques i qui vulgui els pot votar.

Unknown ha dit...

Jo crec que s'està atacant a la comunitat LGTBI ja que els transexuals es senten atacats per culpa d'aquest Bus d'Hazte Oir. Perque el que diuen una minoria té que ser el que es?.
Si realment has nascut en un cos equivocat i aixo no et fa feliç, tens tot el dret a canviarte de sexe ja que no perjudiques a ningu i segons Mill, mentres no perjudiquis a ningú pots fer el que vulguis ( sempre que sigui moralment acceptable)

Unknown ha dit...

Estic cent per cineto d'acord amb el que diu la meva companya Giulianna, ja que un dels principis de Mill és que l'ésser humà sigui feliç i gaudeixi dels seus drets sense perjudicar ningú, per tant si algú és infeliç amb el sexe amb el qual al nascut perquè no s'ha de respectar?

Lukas ha dit...

És evident que la defensa de Stuart Mill sobre que la societat ha de sancionar aquells que perjudiquin els altres i se situïn en contra els drets fonamentals és clara i transparent en aquest cas.
Els clarament perjudicats, atacats i atemptats en aquest cas són el col·lectiu LGTB que rep un atac en forma de violència per part d'aquesta associació anomenada "Hazte Oír", una violència i un atac cap al dret a la llibertat, i per tant, que ofèn i pretén cohibir la identitat d'aquest col·lectiu. En aquest cas Mill diría que la societat te dret de criticar i/o intervenir amb lleis

Unknown ha dit...



Lo que se ven mas afectados por la circulación de este bus en el colectivo LGTB donde se da por supuesto que en dicho autobús emiten un mensaje ofensivo y con un ataque directo y poco respetuoso a este colectivo .En mi opinión la prohibición de la circulación de este autobús si que es legitima ya que se esta produciendo un ataque directo a los derechos de dichas personas.Y para acabar la sexualidad para mi es una cuestión individual ya los gustos de una persona le afectan a ella y no a toda una sociedad

Unknown ha dit...

Respuesta a Virgili

Estoy a favor de lo que dice ya que una derecho es la libre expresión , donde uno tenga voz y voto para decidir como queramos que sean las cosas que nos afectan a nuestro alrededor , pero siempre y cuando dichas opiniones no afecten de manera negativa a un colectivo . Como en este caso es lo que se esta consiguiendo con el eslogan de este autobús , lo que esta produciendo es una discriminación a un sector de la sociedad por sus gustos , donde se produce un ataque y como también dice Arnau la libertad de uno comienza donde empieza la de los demás